Volvo, în fruntea a 50 de firme care îndeamnă UE să mențină interdicția privind motoarele cu combustie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nu vor să facă investiții în mașini electrice în zadar… Volvo Car AB şi alte firme importante au cerut Bruxelles-ului să respecte planul de interzicere a vânzărilor de maşini noi cu motoare pe combustie, din 2035.

De cealaltă parte, marile companii auto europene au luat apă în gură, inclusiv VW.

Volvo EX90
Volvo EX90

Nu mai puțin de 50 de companii, cu Volvo în capul listei, au cerut Uniunii Europene să menţină această politică. Un comunicat în acest sens a fost trimis și către Bloomberg. Ele argumentează că sectorul auto are nevoie de certitudini pentru a investi şi a sprijini obiectivele de mediu ale blocului comunitar, dar nu reveniri asupra deciziilor.

Printre companiile care au cerut Bruxelles-ului să continue strategia în domeniul auto se află Rivian Automotive, Uber Technologies, IKEA şi Iberdrola.

„Electrificarea este singura cea mai importantă acţiune pe care o poate adopta sectorul auto pentru a-şi reduce amprenta de carbon. Obiectivul din 2035 este crucial pentru alinierea tuturor la această călătorie şi pentru asigurarea competitivităţii Europei.”

Jim Rowan, directorul general al Volvo

Vezi și: (video) Volvo anunță premiera lui ES90 și își corectează planul de electrificare totală

Sectorul transporturilor este singurul care a înregistrat o creştere a emisiilor în Europa în ultimii 30 de ani, o tendinţă care trebuie rapid schimbată pentru îndeplinirea obiectivului UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030.

Cei care susţin interzicerea vânzărilor de maşini noi cu motoare pe combustie, din 2035, spun că UE este în urma Chinei în domeniul vehiculelor electrice (EV), în special pentru producţia de masă şi că trebuie să recupereze decalajul.

Cei mai mari producători auto europeni, cum ar fi Volkswagen, BMW AG şi Stellantis NV, nu au semnat comunicatul într-un mod ciudat.

Între timp, Italia sporeşte presiunile asupra Bruxelles-ului pentru revizuirea obiectivelor de electrificare. Guvernul italian a calificat renunțarea la motorul cu combustie internă drept o absurditate. Premierul Giorgia Meloni a declarat luna aceasta că această politică este simptomatică pentru “abordarea autodistructivă” a UE în ceea ce privește elaborarea normelor.

Țara dorește ca Bruxelles-ul să devanseze o revizuire planificată pentru 2026 până la începutul anului viitor și să permită o derogare pentru biocarburanți.

Cmentariile sunt închise