SAIC Motor dă în judecată Comisia Europeană, iar Beijingul a depus o plângere la OMC
Ca răspuns la recenta anchetă anti subvenții a Comisiei Europene, SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) a anunțat că va iniția o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție.
Gigantul auto chinez afirmă că ancheta a implicat divulgarea de informații sensibile din punct de vedere comercial, a conținut erori în stabilirea subvențiilor și a ignorat anumite informații-cheie și argumente de apărare.
În apărarea sa juridică, SAIC Motor a furnizat mii de documente și dovezi scrise prin chestionare, apărări scrise și declarații la audieri. Totuși, UE a vizat în mod special modelele pur electrice ale SAIC cu un tarif suplimentar maxim de 35.3%. Măsura va crește costurile de achiziționare a mașinilor pentru consumatorii europeni și va împiedica, de asemenea, adoptarea de vehicule electrice.
În prezent, SAIC Motor anunță că ia o serie de măsuri pentru a-și spori capacitatea de adaptare la barierele comerciale europene. Aceste măsuri includ intensificarea eforturilor de a introduce noi modele și sisteme de propulsie pe piața europeană și îmbunătățirea în continuare a costului de proprietate pe întreaga durată de viață, într-un efort de a răsplăti consumatorii europeni pentru încrederea și sprijinul acordat mărcii MG.
Marca MG Motor are la momentul actual cea mai mare activitate în Marea Britanie și modele vândute acolo nu sunt afectate de aceste tarife. Însă este prezentă oficial și în cel puțin 10 țări din UE, inclusiv România.
Noile taxe impuse de Comisia Europeană sunt în vigoare din 30 octombrie 2024 pentru o perioadă de cinci ani, cu excepția cazului în care o revizuire a expirării este inițiată înainte de această dată. Taxele provizorii instituite asupra importurilor de BEV din China la 4 iulie 2024 nu vor fi percepute.
De asemenea, Comisia rămâne deschisă negocierii unor angajamente de preț cu exportatorii individuali, astfel cum este permis în conformitate cu normele UE și OMC.
Executivul comunitar susţine că aceste tarife sunt necesare pentru a contracara ceea ce a denumit subvenţii incorecte, inclusiv finanţare preferenţială şi granturi precum şi terenuri, baterii şi materii prime la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă, toate oferite de guvernul chinez.
Potrivit Comisiei, China are o rezervă de capacitate de producţie pentru trei milioane de automobile electrice pe an, dublu faţă de mărimea pieţei UE. Având în vedere tarifele de 100% aplicate de SUA şi Canada, cea mai evidentă piaţă pentru aceste automobile electrice este Europa.
„China nu este de acord şi nici nu acceptă această decizie. China va lua toate măsurile necesare pentru a proteja ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze!”
Ministerul chinez al Comerţului, într-un comunicat publicat miercuri
Beijingul a lansat propriile sale anchete, în acest an, asupra importurilor de coniac, lactate şi produse de carne de porc din UE, ca represalii la tarifele Bruxelles-ului. De asemenea, China a contestat, la Organizaţia Mondială a Comerţului, măsurile provizorii anunţate de Bruxelles. Totodată, Beijingul a declarat miercuri că a depus nouă o plângere în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor la OMC.
Constructorii auto europeni se confruntă cu un aflux de automobile electrice ieftine din partea rivalilor chinezi. Comisia estimează că ponderea mărcilor chineze pe piaţa din UE a crescut până la 8%, de la mai puţin de 1% în 2019, şi ar putea ajunge la 15% în 2025. Potrivit Bruxelles-ului preţurile la automobile electrice chineze sunt, în mod frecvent, cu 20% sub cele ale modelelor produse în UE.
Cmentariile sunt închise