Surse: China le-a spus producătorilor săi să oprească investițiile în ţările UE care sprijină noile taxe

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Autorităţile chineze le-au spus constructorilor auto să oprească investiţiile mari în țările europene care au sprijinit aplicarea de tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice din China, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. Ar fi o decizie care este posibil să creeze noi diviziuni în Europa.

China le-a spus producătorilor săi să oprească investițiile în ţările UE care sprijină noile taxe, conform unor surse anonime.
FOTO: REUTERS

Noi tarife de până la 45.3% au intrat miercuri în vigoare în Uniunea Europeană, la finalul unei anchete care a provocat diviziuni în blocul comunitar şi a declanşat represalii din partea Beijingului.

Cu prilejul unui vot care a avut loc la începutul acestei luni, zece state membre, inclusiv Franţa, Polonia şi Italia, au sprijinit introducerea de tarife suplimentare la importurile de vehicul electrice “Made in China”.

De cealaltă parte, alte cinci state membre, inclusiv Germania, s-au opus. Restul celor 12 ţări, printre care România, s-au abţinut. Guvernul român consideră că nu a primit suficiente date din partea Comisiei Europene în ceea ce privește concluziile investigației sale.

Vezi și: Trezire întârziată? Marii producători europeni sunt împotriva noilor taxe pe mașini electrice din China

Într-un moment în care Beijingul continua să negocieze cu Bruxelles-ul pentru găsirea unei soluţii alternative, constructorilor chinezi, inclusiv BYD, SAIC şi Geely, li s-a spus la o întâlnire organizată în data de 10 octombrie la sediul Ministerul Comerţului, că ar trebui să oprească investiţiile în active importante, precum uzine, în acele ţări care au sprijinit propunerea de introducere de tarife suplimentare, susţin sursele citate de Reuters.

Mai mulţi constructori străini au participat şi ei la aceeaşi reuniune, la care participanţilor li s-a spus să fie prudenţi cu investiţiile lor în ţări care s-au abţinut de la vot şi au fost “încurajaţi” să investească în acele ţări care au votat împotriva tarifelor, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Italia şi Franţa se numără printre ţările UE care au curtat constructorii chinezi pentru investiţii, dar totodată au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul pe care îl reprezintă o avalanşă de automobile electrice chineze ieftine pentru constructorii europeni.

Grupul de stat SAIC, al doilea mare exportator chinez de automobile, urmează să aleagă locaţia pentru uzina sa europeană de automobile electrice şi, în paralel, are de gând să deschidă un centru european pentru componente în Franţa, pentru a veni în întâmpinarea cererii pentru automobilele sale marca MG.

Vezi și: SAIC Motor dă în judecată Comisia Europeană, iar Beijingul a depus o plângere la OMC

De asemenea, Guvernul italian poartă discuţii cu Chery, cel mai mare exportator chinez de automobile, precum şi cu alţi constructori chinezi, inclusiv Dongfeng Motor, cu privire la posibile investiţii.

BYD construieşte o uzină în Ungaria, ţară care a votat împotriva tarifelor. Gigantul chinez din domeniul automobilelor electrice analizează posibilitatea de a-şi muta cartierul general european din Ţările de Jos în Ungaria, din cauza îngrijorărilor cu privire la costuri, au dezvăluit alte două surse din apropierea acestui dosar.

China le-a spus producătorilor săi să oprească investițiile în ţările UE care sprijină noile taxe, conform unor surse anonime.
FOTO: REUTERS/Nick Carey

Potrivit Reuters, tot la reuniunea din 10 octombrie, constructorilor chinezi li s-a comunicat că ar trebui să evite să poarte discuţii separate privind investiţiile cu guvernele europene. În schimb ar trebui să facă eforturi pentru a purta negocieri colective.

Directiva Beijingului vine după un avertisment similar lansat în luna iulie, când Ministerul Comerţului i-a sfătuit pe constructorii auto să nu investească în ţări precum India şi Turcia, şi de asemenea să fie prudenţi cu investițiile lor în Europa.

Vezi și: E abia începutul? Vânzările câtorva producători germani importanți se prăbușesc în China

Cmentariile sunt închise