(video) Xiaomi are pregătit un șasiu inteligent quad-motor cu 2054 CP și suspensie activă care face mașina să sară
Lei Jun, șeful Xiaomi, a organizat o conferință de presă pentru a anunța următoarele tehnologii care vor apărea în viitor pe modele de serie. Deși unele există deja pe piață, noutatea este că toate pot fi integrate la un loc pe același SU7.
Din păcate, prezentarea a fost ținută doar în limba chineză, însă din imagini puteți observa capacitățile oferite de noua platformă. Prototipul SU7 poate dansa, sări în loc și întoarce pe loc, printre altele.
Șasiul inteligent de ultimă generație include patru componente de bază: suspensie complet activă, sistem quad-motor, un sistem de frânare brake-by-wire 48 V și un sistem de direcție (SbW) 48V.
Xiaomi a petrecut trei ani în cercetarea și dezvoltarea acestui șasiu. Acesta încorporează algoritmi de control avansați împerecheați cu hardware specializat care include cel mai recent sistem DPB + ET10.0 de la Bosch (lansat în premieră pe SU7) pentru a echilibra tehnologia inteligentă cu performanțele de conducere optimizate. Compania își propune să aducă toate capacitățile de înaltă performanță pe o piață mai largă.
Sistemul de suspensie cu șapte brațe asigură o stabilitate excepțională pentru un SU7 Max de 2.2 tone, model deja testat de AutoBlog.MD. Însă mecanismele electrificate sunt capabile de o forță de până la 44.400 N, echivalentul ridicării a două SU7 Max.
Noul sistem de propulsie este compus din două electromotoare frontale noi și două de tip HyperEngine V8s anunțate anterior. Primele generează câte 449 CP/380 Nm și se pot roti cu 28.000 rpm. Un V8s dezvoltă 578 CP/635 Nm și se poate roti cu 27.200 rpm. În total – 2054 CP și 2030 Nm, putere de hypercar electric de milioane de euro.
Cât privește sistemul de suspensie activă, ceva similar au lansat mai devreme inclusiv cei de la Porsche. Fiecare roată este echipată cu o sursă de putere de 4.6 kW, care permite ajustări individuale și în timp real ale amortizării pentru a reduce ruliul caroseriei în timpul virajelor, accelerării și frânării.
Vezi și: (video) Cu o versiune mașina poate merge pe trei roți! BYD a dezvoltat in-house sistemul DiSus
Șasiul mai încorporează o structură de alimentare de 48 V pentru a susține frânarea și direcția controlate pe o singură linie, soluție care înlocuiește elementele hidraulice și mecanice tradiționale cu sisteme de control bazate pe software. Configurația mai permite adaptarea rapoartelor de direcție și a forței de frânare, care pot fi ajustate în funcție de condițiile de conducere pentru o precizie sporită.
Xiaomi a demonstrat sistemul său de suspensie activă, arătându-și adaptabilitatea la diverse condiții de drum. Noua tehnologie contribuie, de asemenea, la eficiența energetică prin reducerea temperaturilor de frânare și creșterea autonomiei vehiculului.
Cmentariile sunt închise