(video) Cu o versiune mașina poate merge pe trei roți! BYD a dezvoltat in-house sistemul DiSus

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe piață există deja automobile cu acest sistem inovativ. Iar lansarea în curând a unui nou model care-l va purta într-o versiune mai neobișnuită ne-a motivat să-l detaliem. Și dacă tot BYD se va instala în curând mai bine pe continentul nostru.

BYD a dezvăluit oficial sistemul său inteligent de control al caroseriei numit DiSus. Este numit o descoperire tehnologică ce a urmat după DM Super Hybrid (familie de sisteme de propulsie hibride), e-Platform 3.0, Blade Battery și platforma e4 (cu patru motoare electrice).

Sistemul BYD DiSus este primul sistem inteligent de control al caroseriei dezvoltat intern și introdus de o companie auto chineză

Sistemul asigură că vehiculul este agil și compatibil în mod eficient în majoritatea scenariilor de conducere. Minimizează riscul de răsturnare și reduce mișcarea pasagerilor în timpul virajelor, accelerații puternice din loc sau frânare de urgență. De asemenea, poate proteja vehiculul de zgârieturi și deteriorări în diferite condiții de drum, inclusiv zăpadă, noroi și apă.

Dezvoltarea BYD în această sferă tehnologică a fost posibilă de avantajele în electrificare și inteligență ale NEV-urilor. NEV vine de la New Energy Vehicle, vehicule cu energie nouă, fie ele hibride sau complet electrice.

Electrificarea a adus schimbări în arhitectura vehiculului tradițional, iar controlul său a trecut de la cel mecanic la cel electronic (prin semnale electrice), cu creșteri dramatice ale preciziei și eficienței. În același timp, NEV-urile sunt echipate cu o varietate de senzori și o fuziune inteligentă profundă de e-arhitecturi, ceea ce face dimensiunea percepției mai diversificată.

Spre deosebire de soluțiile care se concentrează pe o singură tehnologie sau pe îmbunătățirea unei singure componente, BYD oferă o soluție sistematică pentru controlul mișcării verticale. Sistemul oferă un nivel de control așa-zis colaborativ în dinamica unei caroserii, punând bazele dezvoltării viitoare a sistemelor avansate de asistență a șoferului (ADAS).

Sistemul BYD DiSus este împărțit în câteva ramuri

  • DiSus-C (Intelligent Damping Body Control System) ajustează amortizarea controlând o supapă acționată electric din amortizorul de suspensie. Astfel, sistemul aduce o îmbunătățire semnificativă a confortului de conducere în comparație cu suspensia pasivă tradițională.
    • Sistemul poate primi mii de semnale pe secundă, iar centrul de calcul inteligent DiSus le procesează în microsecunde, permițând reglarea rapidă a amortizării.
  • DiSus-A (Intelligent Air Body Control System), pe de altă parte, este oarecum similar cu suspensia pneumatică bine cunoscută. Cursa suspensiei, respectiv garda la sol, poate varia într-un interval de până la 150 mm.
    • Include peste 10 moduri de funcționare, inclusiv reglarea automată în funcție de viteză, modul de întâmpinare, modul de acces convenabil și sau unul de blocare a înălțimii de siguranță. De asemenea, utilizatorii pot personaliza setările pentru o experiență mai bogată.

DiSus-P (Intelligent Hydraulic Body Control System) este deocamdată cea mai avansată versiune din cele trei

  • BYD spune că este primul sistem hidraulic inteligent de control al caroseriei din lume.
    • Sistemul poate controla cât ulei poate folosi amortizorul, supapa de reglare a amortizării și supapa de reglare a rigidității pentru a realiza reglarea dinamică a controlului caroseriei.
    • Suspensia DiSus-P are o cursă reglabilă de până la 200 mm. De asemenea, poate ridica toate cele patru roți simultan, precum și independent câte una.
    • În conducerea zilnică, DiSus-P funcționează într-un prim nivel de rigiditate pentru a oferi o călătorie confortabilă.
    • Atunci când vehiculul realizează o accelerare și decelerare bruscă, viraj de mare viteză și alte condiții de condus intense, DiSus-P poate oferi o creștere instantanee cu 200% a rigidității pentru a permite vehiculului să obțină performanțe mai bune de manevrabilitate.
    • Iar atunci când vehiculul întâmpină o cădere și alte urgențe în off-road de mare intensitate, DiSus-P poate declanșa rigiditatea din a treia etapă în caz de urgență, reducând efectiv sarcina de impact cu 50%, potrivit BYD.

În total, producătorul chinez a testat sistemul pe parcursul a 30 de luni și în peste 10 milioane de km parcurși, în intervale de temperatură cuprinse între -40 și +85 de grade Celsius.

DiSus-P va fi echipare standard mai întâi pe noul Yangwang U8, iar DiSus-A stă pe noul Denza N7. Unele modele BYD Han, BYD Tang și Denza, dacă sunt pregătite hardware din fabrică, vor putea fi echipate cu DiSus-C (aplicate setările sistemului) prin upgrade-uri Over-the-Air (OTA).

Iar la sfârșit de februarie va avea loc evenimentul de lansare a noului supercar electric Yangwang U9. Acesta va fi dotat cu un sistem DiSus-X despre care nu există deocamdată prea multe detalii.

Știm doar că sistemul va fi capabil să permită deplasarea cu mașina, cu viteză redusă, chiar și în lipsa unei roți. De asemenea, suspensia de la bord este capabilă de compresie și ulterior un recul puternic, astfel încât mașina poate sări în aer cu toate cele patru roți!

Vezi demonstrații cu prototipuri reale:

Cmentariile sunt închise