ANRE este în bună dispoziție. Anunță prețuri la carburanți tot mai stabile
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că în prima jumătate a lunii noiembrie, prețurile la benzină și motorină au înregistrat o oscilație temperată care se încadrează într-un coridor de plus-minus 2-3 bani pe zi.
Stabilitatea prețurilor din ultima perioadă se datorează faptului că Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a diminuat estimările privind creșterea cererii globale de petrol atât pentru anul curent, cât şi pentru anul viitor. Aceasta reprezintă deja cea de-a patra revizuire în scădere consecutivă a perspectivelor realizată de OPEC.
Conform Bloomberg, cea mai mare parte a revizuirii în scădere a producției din anul 2024 este atribuită Chinei. OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii în statul asiatic cu doar 450.000 barili/zi, de la un nivel estimat anterior de 580.000 barili/zi, după ce în septembrie consumul motorinei a scăzut pentru a şaptea lună consecutivă (nota redacției: inclusiv din cauza electrificării pieței auto locale).
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut și ele vineri, 15.11.2024, sub 72 de dolari per baril, alimentând în continuare temerile că piața mondială a petrolului s-ar putea confrunta în scurt timp cu o ofertă excesivă.
În aceste condiții, pentru următoarele trei zile, 16-18 noiembrie, ANRE a stabilit prețurile maximale la nivelul de:
Amintim cititorilor că prețurile carburanților se modifică zilnic, în afară de zilele de odihnă și cele de sărbătoare. Aici pe blog publicăm articole despre tarife doar dacă sunt anunțate reduceri sau scumpiri cu cel puțin 10 bani. Modificările de preț cu cel mult 10 bani le anunțăm doar pe canalul de Telegram.
De asemenea, amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!
Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.
Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:
Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova
Cmentariile sunt închise