Marele anunț pentru toți șoferii din Moldova: Din 2025 începe măsurarea serioasă a emisiilor mașinilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Inspecția tehnică periodică din Republica Moldova se va schimba conform nomelor europene în 2025 și acest lucru va impune verificarea vehiculelor în mai multe aspecte. În această ordine de idei, poate una dintre cele mai mari noutăți este că va începe măsurarea serioasă a emisiilor mașinilor!

Din 2025 începe măsurarea serioasă a emisiilor mașinilor
FOTO: europa.eu

Pentru comparație, iată LISTA ACTUALĂ a parametrilor supuşi verificării şi metodele de verificare a acestora, criteriile stării tehnice a vehiculelor în Republica Moldova.

Și iată cum arată noua listă a criteriilor de evaluare a deficienței vehiculelor la efectuarea ITP:

  1. identificarea vehiculului;
  2. echipamentul de frânare;
  3. sistemul de direcție;
  4. vizibilitate;
  5. echipamentele de iluminat și componentele sistemului electric;
  6. punți, jante, anvelope, suspensie;
  7. șasiu și accesorii șasiu;
  8. elemente poluante;
  9. inspecții suplimentare la vehiculele pentru transport de călători din categoriile M2 și M3 stabilite la pct. 9 din tabelul din anexa nr. 2;
  10. alte echipamente stabilite la pct. 7 din tabelul din anexa nr. 2.

Metoda de testare a emisiilor este descrisă începând cu punctul 8 „Elemente poluante” din lista pe care am atașat-o.

Conform noilor reguli, vor exista proceduri separate de testare atât pentru mașinile cu motoare pe benzină, cât și diesel, în funcție de clasele de emisii: până la Euro 5 inclusiv și Euro 6 și ulterioare.

Vehiculele diesel înmatriculate sau puse în circulație înainte de 1 ianuarie 1980 vor fi scutite de obligația măsurării opacității gazelor de evacuare.


Totodată, conform noilor reguli, vor exista mai nou categorii de deficiențe depistate:

  • deficiențe minore care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului;
  • deficiențe majore susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic;
  • deficiențe periculoase, care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului, care justifică faptul că utilizarea vehiculului pe drumurile publice poate fi interzisă.

Un vehicul care prezintă deficiențe încadrabile la mai mult de o categorie de deficiențe, dintre cele prezentate mai sus, va fi clasificat în categoria care corespunde celei mai grave. Un vehicul care prezintă mai multe deficiențe la același element inspectat va fi clasificat în categoria de gravitate mai înaltă dacă se poate demonstra că efectul combinat al acestor deficiențe poate genera un risc mai mare pentru siguranța rutieră.

În cazul în care în urma verificărilor sunt identificate deficiențe minore, dar se consideră că vehiculul corespunde normelor tehnice pentru a fi admis în trafic, se eliberează certificatul de inspecție tehnică pe care este imprimat codul de bare de format 1D, în care se menționează deficiențele identificate. Conducătorul auto are obligația de a remedia deficiențele identificate, iar vehiculul nu mai este supus verificării până la ulterioara inspecție tehnică periodică.

În cazul identificării deficiențelor majore, expertul pentru activitatea de inspecție tehnică, face însemnări în certificatul de inspecție tehnică privind acordarea unui termen de 30 de zile lucrătoare pentru înlăturarea deficiențelor tehnice. În acest caz exploatarea vehiculului este admisă doar pentru deplasarea acestuia spre un atelier de autoservice pentru înlăturarea deficiențelor tehnice depistate sau efectuarea inspecție tehnice repetate. Ulterior, la prezentarea repetată în decursul termenului acordat, sunt supuse verificării doar deficiențele tehnice stabilite anterior. În cazul prezentării repetate a vehiculului după expirarea termenului de 30 de zile lucrătoare, se verifică toate componentele stabilite în noua listă a criteriilor de evaluare. Prezentarea repetată ca urmare a identificării deficiențelor majore se face la aceeași stație de inspecție tehnică periodică.

În cazul identificării deficiențelor periculoase, expertul pentru activitatea de inspecție tehnică consemnează deficiențele în certificatul de inspecție tehnică la rubrica V, cu introducerea mențiunii în Subsistemul Informațional „Autotest”. ANTA, ca posesor al SI Autotest, notifică Inspectoratului Național de Securitate Publică neadmiterea la exploatare a vehiculului. Conducătorului auto i se înmânează certificatul de inspecție tehnică cu indicarea la rubrica V a tuturor deficiențelor care au fost identificate în procesul de verificare a vehiculului și care necesită remediere. Conducătorul auto confirmă prin semnătura pe Certificatul de inspecție tehnică că a luat cunoștință de rezultatele verificării. Până la remedierea deficiențelor și efectuarea unei inspecții noi, este interzisă deplasarea vehiculului respectiv pe drumurile publice.


Doar ulterior elaborării și aprobării de către MIDR a reglementărilor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 715/2007 și Regulamentul (CE) nr. 595/2009 ce țin de normele Euro și condițiile tehnice pentru mijloacele de transport în vederea reducerii impactului emisiilor asupra calității aerului atmosferic, va putea fi pus în aplicare principiul „poluatorul plătește” în cazul mijloacelor de transport, conform alin. (3) art. 34 din Legea nr. 98/2022, care prevede că pentru mijloacele de transport se va aplica taxa de poluare în funcție de emisiile generate, în conformitate cu Legea nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului (actualmente în revizuire, deci taxa de poluare încă nu este formată), și sancțiunile stabilite Contravențional nr. la art. 218/2008 153 din care Codul prevede: „Exploatarea vehiculelor terestre, a navelor şi aeronavelor care depășesc normativele admise de emisie a poluanților şi de emitere a zgomotului în timpul funcționării se sancționează cu amendă de la 6 la 12 unități convenționale”.

Amintim că noile reguli de ITP intră în vigoare din 1 iunie 2025.

Vezi și: Moldova: Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20%

Cmentariile sunt închise