(update) A cincea zi: Circulația vehiculelor spre vama Leușeni a fost reluată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 17:00) Drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport reluată în regim normal.

Agricultorii au anunțat că au deblocat drumul până marți, când urmează noi discuții cu premierul Recean.


(update 16:00)


(9:15) A cincea zi: Circulația vehiculelor spre vama Leușeni este temporar imposibilă

În atenția călătorilor și transportatorilor care au ales traversarea prin postul vamal Leușeni-Albița! De la ora 8:50, drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat. Circulația vehiculelor este temporar imposibilă în contextul protestelor organizate de fermieri.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Amintim că aceasta este a cincea zi consecutivă în care, pentru câteva ore, drumul în cauză este blocat de tehnică agricolă.

Protestele fermierilor continuă din cauza autorităților centrale care nu doresc să se așeze la masa de discuții cu aceștia. Fermierii cer o întâlnire în format Președinție-Parlament-Guvern.

Ieri, președintele Parlamentului și premierul au spus că nu vor merge să discute cu fermierii care protestează. Potrivit lui Igor Grosu, cel mai potrivit demnitar care ar trebui să meargă la întrevederi cu ei este ministrul Agriculturii. Mai mult, spicherul Legislativului i-a îndemnat pe fermieri să renunțe la proteste și să se așeze la masa de discuții cu ministrul Vladimir Bolea. 

Iar premierul Dorin Recean a mers ieri într-o vizită de lucru la Nisporeni. Deși se afla la doar câteva zeci de kilometri de vama Leușeni, prim-ministrul nu a mers să se întâlnească cu protestatarii, chiar dacă știa că este așteptat de aceștia. 

Amintim că fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină din România. Agricultorii insistă pe o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Cmentariile sunt închise