ACEA: Standardul Euro 7 ar putea “ucide” motoarele cu ardere internă deja în 2026
Standardul ecologic Euro 7 poate distruge complet piața europeană a mașinilor cu motoare pe benzină și diesel până în 2026 (cu patru ani înainte ca vânzările de noi să fie interzise în Marea Britanie). Această îngrijorare cu privire la un pericol timpuriu pentru autoturismele cu propulsoare cu combustie internă a fost exprimată de experții de la Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA).
“ACEA consideră că scenariile de limitare a emisiilor, combinate cu noile condiții de testare propuse, vor duce în practică la o situație foarte similară cu interzicerea vehiculelor cu motor cu combustie internă, inclusiv a celor hibride”.
Primele propuneri concrete pentru Euro 7, care ar trebui să intre în vigoare în 2025, au fost făcute în octombrie 2020 de către Consorțiul consultanților în inginerie a Comisiei Europene privind emisiile ultra-scăzute ale unităților de transport (Consortium for Ultra Low Vehicle Emissions sau CLOVE).
Companiile auto au tras imediat un semnal de alarmă. În decembrie, Hildegard Müller, președintele Asociației Germane a Industriei Automobilelor (VDA), a declarat că odată cu introducerea standardului Euro 7 planificat, Comisia Europeană va interzice de facto mașinile cu motoare cu ardere internă din 2025.
Restricțiile stricte Euro 7 ar putea face ca multe vehicule cu motoare cu combustie, mici și la prețuri accesibile, să nu mai fie rentabile din punct de vedere economic. Tot în zona de pericol maxim se află și mașinile sport, scrie Autocar.
Cei de la CLOVE au remarcat faptul că producătorii vor putea îndeplini standardele promițătoare dacă vor folosit un super convertizor catalitic ce va trata gazele de eșapament în mai multe etape – acest salt tehnic uriaș va reprezinta “trecerea la un tratament cu impact zero”.
Pentru vehiculele pe benzină, acesta ar trebui să constituie dintr-un convertizor catalitic încălzit electric, o pereche de catalizatori obișnuiți cu câte trei căi și volum de un litru, încă un catalizator cu alunecare de amoniac, alături de un filtru de particule de 2.0 litri.
ACEA susține că instalarea unui dispozitiv atât de mare și scump într-o mașină mică este aproape imposibilă și foarte dificil de integrat în multe arhitecturi auto existente, ceea ce va duce inevitabil la creșterea prețurilor.
O altă propunere costisitoare ar fi echiparea vehiculelor Euro 7 cu un sistem sofisticat de diagnostic, care va monitoriza și controla motorul, pentru a se asigura că acesta îndeplinește cerințele de emisii pentru primii 240.000 km parcurși.
Interesant este că noile limite de emisii se vor aplica în toate scenariile de conducere, inclusiv imediat după pornirea la rece, la oprire și pornirea de pe loc, la accelerații intensive, la conducerea în rampă sau tractând o remorcă. Prin comparație, standardele actuale de emisii Euro 6d permit abateri în astfel de situații pentru că reprezintă doar o mică parte din viața vehiculului.
Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile a mai atras atenția și asupra faptului că, chiar și în cadrul actualului standard Euro 6d, restricțiile de emisii sunt și așa scăzute, atât de scăzute încât majoritatea emisiilor de particule provin de la frâne și anvelope.
Cmentariile sunt închise