Alte reduceri! Preţurile la benzina 95 şi motorină au coborât sub 27 de lei pentru un litru
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă în ultima perioadă o ușoară diminuare a cotațiilor internaționale Brent la țiței și, corespunzător, a cotațiilor Platts la produsele petroliere derivate. În consecință, în baza aplicării mecanismului actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard, prețurile la pompă pentru benzina COR 95 și motorină urmează și ele o curbă descrescătoare.
Astfel, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor, reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru perioada 9-11 aprilie 2022:
- Pentru benzina COR 95 – 26.98 lei/litru (-17 bani).
- Pentru motorină – 26.80 lei/litru (-48 bani).
Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară.
Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele stabilite de ANRE. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanţii fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.
Potrivit ANRE, consumatorul din Republica Moldova achită un preț just racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți. Metodologia aplicată asigură un echilibru între interesul consumatorilor de a avea un preț cât mai mic și care, totodată, oferă companiilor petroliere posibilitatea de recuperare a costurilor suportate în cazul în care acestea sunt administrate eficient.
Provocările din ultima perioadă, generate de situația de război din Ucraina și realitățile economice nefaste, influențează direct asupra prețurilor la toate produsele, iar carburanții nu reprezintă o excepție în acest sens. Cotațiile la bursele internaționale pentru produsele petroliere au crescut vertiginos pe parcursul ultimelor luni ajungând la un nivel stabil de peste 1.000 $/tona, iar în unele perioade chiar de 1.390 $/tona.
În aceste condiții, sarcina de bază a Agenției rămâne asigurarea condițiilor pentru existența stocurilor necesare de produse petroliere la prețuri corecte și transparente, precum și neadmiterea posibilității ca jucătorii de pe piaţa naţională să influențeze nejustificat nivelul acestora.
Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:
Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova
Cmentariile sunt închise