ANRE explică ultima majorare a tarifelor plafon la carburanţi, inclusiv metodologia de calcul!

În ciuda unor manifestații de protest organizate de un grup de conducători auto din ţară, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat din nou tarifele plafon la carburanţi, valabile în perioada 13-26 iunie 2018.

Însă, de această dată vine cu o serie de precizări în vederea explicării motivului majorării, dar şi metodologiei de calcul.

FOTO: sputnik.md

Astfel, în următoarele două săptămâni, la staţiile PECO din ţară, benzina Premium 95 nu va trebuie să depăşească preţul de 19.49 lei pentru un litru. Suma de 19.49 lei are la bază următoarele cifre: 9.23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3.76 lei/litru cota accizului, 3.25 lei/litru marja comercială specifică și 3.25 lei/litru TVA.

De asemenea, un litru de motorină nu va trebui să fie comercializat cu un preţ mai mare de 17 lei şi 41 de bani pentru un litru. Aici suma totală are la bază următoarele cifre: 9.50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1.76 lei/litru cota accizului, 3.25 lei/litru marja comercială specifică și 2.90 lei/litru TVA.

FOTO: giornalettismo.com

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești, reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

În perioada de referință (29.05.2018 – 11.06.2018) cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8.74 USD/tona pentru benzină (+1.23%) și 6.74 USD/tona pentru motorină (+1.02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16.9016 lei/USD fiind în creștere cu 0.3118 lei (+1.88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0.34 lei/litru pentru benzină și 0.32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3.76 lei/litru pentru benzină și 1.76 lei/litru pentru motorină.

Marja comercială specifică de 3.25 lei/litru pentru benzină, de exemplu, include:

  • prima furnizorului rafinăriei;
  • costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  • taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
  • cheltuielile pentru convertirea valutei;
  • cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  • alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale;
  • profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.

Vezi neapărat: Moldova: Cum am ajuns să plătim cu peste 3 lei mai mult pentru benzină şi motorină în mai puţin de un an

Vezi şi: (video) „Calculele din metodologia care stabileşte preţurile la carburanţi trebuie să le poată face fiecare cetăţean”

Vezi şi: (video) Ministrul Economiei a ieşit în faţa şoferilor protestatari din PMAN. Vezi şi reacţia Guvernului la o petiţie

Cmentariile sunt închise