ANRE: În pofida prognozelor anterioare pesimiste, prețurile la carburanți continuă să scadă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După o perioadă în care bursele internaționale au reacționat negativ la planurile occidentului de a renunța începând cu 5 decembrie la țițeiul rusesc şi din 5 februarie la produsele petroliere derivate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă la moment o scădere mai pronunțată a prețurilor la nivel internațional.

Contrar prognozelor anterioare, precum că rafinăriile europene se vor confrunta cu un deficit din cauza interdicției UE asupra petrolului rusesc, actualmente se observă o aprovizionare suficientă a acestora cu țiței.

După cum menționează Bloomberg, piețele sunt puternic influențate de discuțiile între Arabia Saudită şi alte state membre OPEC privind o posibilă majorare a producţiei de petrol, precum și mesajele potrivit cărora China şi-a înăsprit restricțiile sanitare, fapt care ar putea să afecteze perspectivele privind cererea mondială de țiței.

În consecință, pe parcursul ultimelor circa 10 zile, cotațiile Platts au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelul de 900 $/tona la benzină și sub 1000 de $/tona la motorină.

Pentru ziua de mâine, 24.11.2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/