Anulare! Conducătorii de ciclomotoare nu devin pasibili de răspundere penală

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 02.03.2023) La propunerea unui deputat s-a exclus modificarea articolului 132 din Codul Penal al Republicii Moldova, cu privire la ciclomotoare. O explicație a deciziei nu este disponibilă.

Prezenta modificare legislativă urma retroactiv să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 dacă nu s-ar fi anulat.


(16.06.2022) Moldova: Conducătorii de ciclomotoare devin pasibili de răspundere penală

O altă categorie de conducători auto devin oficial pasibili de răspundere penală, conform recentei hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative. Este vorba de cei ai ciclomotoarelor!

Articolul 132 din Codul Penal, după textul „precum și motocicletele” se completează cu textul „ , ciclomotoarele”.

Conform RCR, ciclomotorul reprezintă un vehicul cu doar două sau trei roţi, dotat cu motor cu ardere internă sau electric. Capacitatea cilindrică a motorului cu ardere internă nu îi depăşeşte 50 cm³, puterea motorului cu ardere internă sau electric nu îi depăşeşte 4 kW (5.4 CP), iar viteza constructivă a acestuia nu poate depăşi 45 km/h.

Fără prea mult explicații, în nota informativă se menţionează că prin modificarea articolului 132 se propune includerea în categoria mijloacelor de transport a ciclomotoarelor pentru asigurarea tragerii la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni în domeniul circulației rutiere cu astfel de mijloace.

Prezenta lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă după ce va fi aprobată şi de Parlament.

Cmentariile sunt închise