Apple a lucrat în secret cu BYD la o baterie cu rază lungă de acțiune

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Apple a lucrat câțiva ani cu producătorul auto chinez BYD în cadrul proiectului său auto anulat, dezvoltând baterii cu rază lungă de acțiune. Toate eforturile au stat la baza tehnologiei utilizate astăzi de BYD, scrie Bloomberg într-un material, citând persoane familiare cu subiectul.

Apple a lucrat în secret cu BYD la o baterie cu rază lungă de acțiune

Apple și compania cu sediul în Shenzhen au făcut echipă în jurul anului 2017 pentru a construi un sistem de baterii folosind celule litiu-fier-fosfat (LFP), au declarat persoane care au cerut să rămână anonime. Tehnologia a fost concepută pentru a avea o autonomie mai mare și pentru a fi mai sigură decât bateriile tipice de la momentul respectiv.

Deși Apple nu deține niciuna dintre tehnologiile utilizate în bateriile Blade actuale ale BYD, parteneriatul arată cât de departe a mers producătorul de iPhone-uri în eforturile sale de a produce o mașină. Titanul tehnologic a cheltuit aproximativ un miliard de dolari pe an în ultimul deceniu pentru proiectul de vehicul – adesea văzut ca unul dintre „următoarele lucruri mari” ale companiei – înainte de a-l abandona în februarie 2024 pentru că concurența i-a depășit.

Tehnologia pe care Apple a dezvoltat-o împreună cu BYD ar fi fost foarte personalizată pentru vehiculul planificat cândva, potrivit surselor citate. Ca parte a parteneriatului secret, inginerii Apple au adus expertiză în pachete de baterii avansate și gestionarea căldurii. De cealaltă parte, BYD a contribuit cu know-how în materie de producție și progrese în utilizarea celulelor LFP.

Purtătorii de cuvânt ai Apple și BYD au refuzat să comenteze lucrările comune la o baterie

Doar BYD a afirmat într-o declarație trimisă prin e-mail: „Conceptul bateriei Blade a fost creat de inginerii BYD, care au dezvoltat independent această baterie LFP Blade. BYD deține toate drepturile de proprietate și drepturile de brevet pentru bateria Blade.”

În prezent, întreaga gamă de mașini BYD este alimentată de sistemul Blade. Acestea utilizează un design al pachetului de baterii despre care persoanele implicate în dezvoltarea sa spun că a fost realizat în urma unor lecții luate din munca Apple.

Semințele colaborării dintre Apple și BYD au fost plantate în urmă cu aproximativ un deceniu, când compania americană căuta tehnologii de bază pentru mașina sa. Inginerii BYD au prezentat primele versiuni ale bateriei Blade directorilor Apple, care au admirat siguranța tehnologiei și capacitățile de stocare a energiei. La momentul respectiv, Apple lucra deja la mai multe baterii diferite, folosind elemente precum nichel și alcaliu. De asemenea, a investit milioane de dolari în designul și ingineria pachetelor de baterii pentru a introduce cât mai multe celule.

Cele două companii au căutat să combine eforturile separate privind pachetele și celulele pentru a produce un sistem de baterii sigur și cu rază lungă de acțiune pentru vehiculul Apple. Din partea Apple, asocierea a fost condusă de Alexander Hitzinger, un fost cadru superior al Volkswagen AG și Porsche care a supervizat designul produselor pentru proiectul auto din 2016 până în 2019.

De asemenea, compania l-a recrutat pe Mujeeb Ijaz, un veteran al startup-ului american de baterii eșuat A123 Systems LLC care a lucrat la Apple din 2014 până în 2020. Ijaz a supravegheat o echipă de aproximativ 50 de ingineri de baterii care lucrau la proiect. Omologul său la BYD a fost Michael He, vicepreședinte al diviziei de baterii a companiei.

Blade este acum o caracteristică a mașinilor BYD și un atu de vânzare major

Compania a folosit avantajele în termeni de autonomie, siguranță și cost redus pentru a genera vânzări de trei milioane de vehicule electrice și hibride în 2023, față de numai 179.054 cu trei ani mai devreme. Este acum cel mai mare producător auto din China în funcție de vânzări și a depășit pentru scurt timp Tesla pentru a deveni cel mai mare vânzător de vehicule electrice la nivel mondial. Fondatorul și președintele BYD, Wang Chuanfu, el însuși inginer de baterii, este miliardar.

În ciuda anilor de colaborare cu BYD, Apple a renunțat la parteneriat și a luat în considerare sisteme de la alți producători de baterii, au mai declarat sursele citate. Proiectul global al mașinii Apple a suferit numeroase întârzieri, iar aspectele economice ale afacerii cu EV-uri s-au dovedit în cele din urmă prea descurajatoare.

Când Apple a anulat proiectul mașinii, a marcat un eșec rar de mare vizibilitate pentru cea mai valoroasă companie din lume. Însă proiectul, care a durat un deceniu, s-a dovedit util în unele privințe. Pe lângă informațiile despre baterii obținute în urma acestui efort, acesta a contribuit la dezvoltarea unor produse precum căștile Vision Pro și procesorul AI Neural Engine, prezent în prezent în majoritatea dispozitivelor Apple. Lucrările au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea companiei în domeniul roboticii.

Cmentariile sunt închise