BYD cheamă Tesla să facă front comun împotriva unui singur inamic
Principalul producător chinez de mașini electrice, BYD, își ia angajamentul să “colaboreze” cu rivalul Tesla pentru a combate mașinile pe benzină, insistând în același timp că Beijingul este “mai deschis” decât Occidentul față de afacerile străine.
„Inamicul nostru comun este mașina cu motor cu combustie internă. Trebuie să lucrăm împreună… pentru a schimba industria”, a declarat vicepreședintele executiv al BYD, Stella Li, într-un interviu acordat Financial Times.

În ciuda comentariilor sale, cei doi producători auto își dispută poziția de cel mai mare grup EV din lume. BYD vizează o creștere rapidă a vânzărilor de vehicule electrice avansate în Europa cu mai multe oferte de produse decât concurentul american. Tesla, la rândul său, a suferit un declin serios al vânzărilor în Europa, ca urmare a activismului politic în creștere al lui Elon Musk.
China este deschisă la colaborare
Vorbind la un showroom BYD din Londra, Li a declarat că China este dispusă să împărtășească tehnologii-cheie în domeniul vehiculelor electrice și al conducerii autonome cu companiile străine, în ciuda tensiunilor comerciale în creștere cu Bruxelles și Washington.
„Guvernul chinez este mai deschis, așa că pot există o mulțime de percepții greșite aici”. Ea a adăugat că piața auto chineză a fost “patria inovației” și a îndemnat companiile străine să vină în China. „Guvernul vă va sprijini și va lucra cu dvs. pentru a permite realizarea oricărei tehnologii”.
BYD a anunțat luna trecută că funcțiile avansate de conducere inteligentă prin sistemul său God’s Eye vor deveni disponibile pentru clienți în majoritatea modelelor sale, fără costuri suplimentare. Anunțul a stârnit îngrijorări la nivelul întregii industrii cu privire la scăderea veniturilor pentru astfel de tehnologii de asistență a șoferului, analiștii prezicând că întreaga piață va fi forțată să urmeze popularizarea funcțiilor de conducere inteligentă.
Tensiuni comerciale și transfer de tehnologie
Grupul susținut de magnatul Warren Buffett a făcut, de asemenea, incursiuni agresive pe piețele europene, având planuri de producție locală prin intermediul fabricilor sale din Ungaria și Turcia pentru a face față taxelor mai mari ale UE împotriva importurilor de vehicule electrice fabricate în China. BYD intenționează, de asemenea, să strângă până la 5.2 miliarde de dolari printr-o vânzare de acțiuni în Hong Kong pentru a contribui la expansiunea sa în străinătate, potrivit unei persoane care cunoaște termenii tranzacției.
Dar Bruxelles-ul dorește, de asemenea, ca întreprinderile chineze să transfere proprietatea intelectuală către întreprinderile europene în schimbul subvențiilor UE. Între timp, Beijingul, ca răspuns la creșterea protecționismului occidental, a semnalat că dorește ca întreprinderile chineze să limiteze unele activități avansate de producție în străinătate.
De asemenea, în ultimii ani, China a extins treptat controalele la export, de la limitarea materialelor pentru baterii, cum ar fi pământurile rare, la tehnologia și procesele care transformă pământurile rare rafinate în metale și magneți permanenți utilizați în vehiculele electrice.
Când a fost întrebată despre recentele evoluții politice din UE cu privire la schimbul de tehnologie, Li a spus că nu acordă atenție politicii, deoarece este vorba despre una pe “termen scurt” și, în cele din urmă, consumatorii vor alege produsul cel mai bun.
Guvernul chinez și-a ajutat promovarea în străinătate și toate inovațiile sale vor fi introduse pe piețele sale globale, inclusiv tehnologia de conducere autonomă, a spus ea. „Pentru fiecare investiție pe care o avem în străinătate, guvernul ne sprijină foarte mult”.
Concentrare pe Europa și evitarea SUA
Li a declarat că BYD va oferi consumatorilor europeni și alte opțiuni decât vehiculele electrice, ca urmare a scăderii vânzărilor acestora pe principalele piețe europene și a faptului că hibrizii nu sunt supuși taxelor anti subvenții ale UE. De asemenea, BYD intenționează să lanseze marca sa premium Denza în cursul acestui an.
Cota de piață a BYD pentru automobilele electrice cu baterii în Europa de Vest, inclusiv Marea Britanie, a fost de 2% anul trecut, potrivit Schmidt Automotive Research. Li a confirmat că BYD nu intenționează să introducă vehicule electrice în SUA, care a impus anul trecut un tarif de 100% pentru importurile de vehicule electrice chinezești. Totodată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la planurile de a construi o fabrică în Mexic.
Pe final, Stella Li a spus că nu este îngrijorată de o încetinire globală a tranziției la vehiculele electrice, inclusiv ca urmare a politicilor lui Trump. Referindu-se la renunțarea la vehiculele pe benzină în China, ea a spus: „De ce aleg oamenii în continuare vehiculele electrice? Pentru că este o mașină mai bună, mai inteligentă… și de o calitate superioară”.
Cmentariile sunt închise