Cea mai bună reclamă în SUA? Șeful Ford conduce de șase luni mașina Xiaomi și îi place nespus

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Se pare că din ce în ce mai mulți directori executivi americani din sectorul auto încep să înțeleagă cât de pregătite le sunt companiile în fața concurenților avansați din China. Săptămâna aceasta, directorul general al Ford, Jim Farley, a aruncat o bombă într-un podcast.

Farley a declarat că utilizează deja de șase luni un Xiaomi SU7 importat din China în Chicago. De asemenea, a numit mașina fantastică și spune nu vrea să renunțe la ea.

Apropo, conform presei de specialitate din regiune, vorbind la cea de-a 12-a Conferință anuală Laguna a Morgan Stanley, CEO-ul Rivian RJ Scaringe a confirmat o întrebare pusă de analistul Adam Jonas: că startup-ul EV a achiziționat la fel un Xiaomi SU7 în scopuri de benchmarking.

Vezi declarațiile lui Jim Farley de la minutul 21:20

La Everything Electric Show, Farley a discutat despre viitorul Ford și despre ceea ce a experimentat în timpul unor călătorii efectuate în China. Xiaomi SU7 a fost una dintre marile revelații pe care le-a avut, recunoscând cât de departe el și alți producători occidentali sunt când a venit vorba de China.

„În Occident, companiile noastre de telefonie mobilă nu sunt în mașini, nu au companii auto. Dar în China, atât Huawei, cât și Xiaomi sunt în interiorul fiecărui vehicul care este fabricat.”

Farley a mai recunoscut că aceste deplasări în China și experiența cu Xiaomi au făcut ca Ford să se gândească cu adevărat profund la ceea ce compania trebuie să facă în continuare.

„Toată lumea vorbește despre mașina Apple, dar mașina Xiaomi… deja există și este fantastic. Ei vând 10.000, 20.000 pe lună și sunt sold out luni bune înainte. Acesta este un brand de consum care este mult mai puternic decât companiile auto.

Nu pot să uit faptul că cei Big Three din Detroit nu au avut niciodată un plan (cu referire la pătrunderile pe care Toyota și Honda le-au făcut în anii 1970 și 1980 în SUA, urmate de Hyundai/KIA, când firmele americane s-au adaptat lent la noua concurență). Și nu vom rata o nouă șansă. Chiar dacă va trebui să o luăm de la zero.”

Jim Farley

Vezi și: Noutăți din industrie: Șocul șefului Ford, șeful NIO despre fabrica Audi și Denza fără Mercedes-Benz

Mai devreme, Wall Street Journal l-a intervievat pe același Jim Farley. Acesta a declarat că își schimbă strategia pentru a combate ceea ce el numește o „amenințare existențială” din partea producătorilor de mașini electrice din China.

Jim Farley tocmai se întorsese din China. Ceea ce directorul executiv al Ford Motor a constatat în timpul vizitei din mai l-a neliniștit: producătorii auto locali se distanțau în cursa vehiculelor electrice. Într-o convorbire telefonică cu John Thornton, membru al Consiliului de Administrație, Farley, exasperat, s-a descărcat.

„Producătorii chinezi de automobile se mișcă cu viteza luminii”, i-a spus el lui Thornton, un fost director al Goldman Sachs care a petrecut ani buni ca bancher senior în China. „Acești producători chinezi de vehicule electrice se folosesc de o bază de aprovizionare cu costuri reduse pentru a subcota concurența la preț, oferind caracteristici digitale inteligente și extinzându-se agresiv pe piețele de peste mări.”

„John, aceasta este o amenințare existențială!”

Jim Farley

Ani de zile, Tesla a fost principala sursă de consternare pentru directorii executivi din industria auto care încercau să abordeze tranziția către vehiculele electrice. Acum, ascensiunea rapidă a producătorilor auto agili din China este cea care i-a zguduit pe directori începând din Detroit, din Germania sau din Japonia. Chiar și Elon Musk i-a numit recent pe chinezi cei mai “competitivi” producători auto din lume.

În decurs de câțiva ani, producătorul chinez de vehicule electrice BYD, susținut de Warren Buffett, și alte mărci autohtone au recuperat o mare parte din cota de piață din China de la rivalii străini altădată dominanți, printr-o combinație de prețuri mai mici, interioare de înaltă tehnologie și actualizări rapide ale vehiculelor.

În prezent, acestea se extind rapid în Europa, Orientul Mijlociu și pe alte piețe asiatice. În SUA, producătorii auto consideră că vehiculele electrice reprezintă viitorul lor, dar, pentru moment, creșterea vânzărilor de vehicule electrice a încetinit, deoarece prețurile ridicate și problemele legate de încărcare îi descurajează pe unii cumpărători.

La scurt timp după călătorie, Farley a aranjat să fie expediate în Michigan vehicule electrice chinezești pentru ca directorii să-l creadă pe cuvânt, să le verifice înșiși și să se așeze în ele. Modelele au fost expuse într-un centru de conferințe Ford din apropierea sediului său central. În timpul pauzelor de cafea de la ședințele Consiliului de Administrație, directorii se jucau cu mașinile.

Una dintre mașini a fost SU7, care a atras comparații cu un Porsche și se vinde pentru 30.000-40.000 de dolari, sub SUV-ul Ford Mustang Mach-E de dimensiuni similare. A existat, de asemenea, un MPV electric cu aspect futurist de 77.000 de dolari de la Li Auto. Scaunele de pluș din rândurile posterioare au cotiere și suporturi pentru picioare încălzite, dar și ecrane multimedia masive controlate prin gesturi manuale.

Șefii Ford au comparat configurația cu o călătorie într-un avion în clasa business sau cu un home theater.

„Execuția la un standard chinezesc va fi cea mai importantă prioritate.”

Jim Farley

Câteva călătorii umilitoare în China în ultimele 18 luni l-au determinat pe Farley să își modifice strategia privind vehiculele electrice

Într-o vizită în China de anul trecut, a urmărit cum inginerii au disecat o mașină electrică de la gigantul chinez BYD pentru a descoperi o inginerie elegantă, cu costuri reduse. Iar un tur pe o pistă de testare cu un alt EV de marcă chineză (Changan) l-a lăsat uimit de calitatea călătoriei și de caracteristicile high-tech ale mașinii.

„Jim, asta nu e ca înainte”, i-a spus Lawler lui Farley după călătorie. „Acești băieți sunt înaintea noastră.”

Aceste experiențe l-au convins pe Farley să restrângă atenția Ford în China doar la vehicule comerciale, mai degrabă decât să încerce să concureze cu producătorii locali pe piața de consum. Acum, el se grăbește să respingă amenințarea EV-urilor chinezești în alte părți ale lumii – în parte, împrumutând de la acestea.

Directorul general are formată o echipă care explorează modalități de a încheia contracte cu unii dintre furnizorii de piese cu costuri reduse care au oferit producătorilor chinezi de vehicule electrice un avantaj atât de mare. El a orientat strategia Ford către vehicule electrice mai mici, deoarece, pentru moment, bateriile uriașe necesare pentru pickup-uri și SUV-urile mari sunt prea scumpe. Această schimbare strategică a avut ca rezultat anularea recentă, foarte mediatizată, a unui viitor SUV electric Ford Explorer.

Ford mai dezvoltă o schemă mecanică cu costuri reduse care să servească drept bază pentru mai multe vehicule electrice viitoare. Printre primele va fi un pickup de dimensiuni medii care va sosi în 2027.

Farley vede amenințarea Chinei ca pe un test al eforturilor sale de a schimba cultura Ford și de a-și face oamenii să se miște mai repede. „Fie ne poate face el să ne simțim inconfortabil, fie putem aștepta când chinezii ne vor face să ne simțim inconfortabil”, a declarat Doug Field, un fost director Tesla și Apple angajat în 2021 pentru a conduce transformarea tehnică a Ford.

Farley a spus că este încrezător că echipa care lucrează la noua tehnologie EV – condusă de un alt fost inginer Tesla – poate șterge diferența de costuri cu producătorii chinezi de vehicule electrice. Dacă acest efort are succes, Farley este încrezut că experiența Ford în camioane, vehicule off-road și piața comercială îi va oferi un avantaj.

Timp de decenii, Ford și alți producători auto mondiali nu i-au considerat pe producătorii auto chinezi ca fiind o amenințare. China și-a deschis piața auto companiilor străine în anii 1980, cu condiția ca acestea să intre în joint-ventures (întreprinderi mixte) cu producătorii auto de stat în vârstă. Producătorii locali au jucat, în cea mai mare parte, roluri de frați mai mici pentru partenerii lor străini, ajutându-i să treacă peste birocrație și oferind ceva capital pentru a construi fabrici.

Între timp, Beijingul a investit metodic într-un plan de a depăși producătorii auto mondiali printr-o trecere la mașinile electrice. Guvernul a oferit subvenții generoase companiilor de automobile pentru a construi vehicule electrice și consumatorilor să le cumpere. Investițiile uriașe în încărcătoarele auto au alimentat de asemenea piața.

La începutul acestui deceniu, acele companii chineze cândva șubrede – cărora li s-au alăturat câteva sute de startup-uri – au început să producă vehicule electrice elegante și accesibile. BYD, în special, s-a retras din această listă pe cont propriu, vânzând anul trecut peste trei milioane de mașini electrice și hibride, de aproape șapte ori mai mult decât în ​​2019.

Cmentariile sunt închise