Chinezii de la CATL vor investi peste 7 miliarde de euro pentru a construi o fabrică de baterii electrice în Ungaria

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Grupul chinez CATL a anunţat astăzi că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7.34 miliarde de euro, în condiţiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregăteşte să răspundă unor comenzi crescute venite din partea constructorilor de automobile.

Pentru CATL va fi a doua fabrică din afara Chinei, prima fiind gata pe ultima sută de metri în Erfurt după ce a început să fie construită din octombrie 2019, fiind apropo prima fabrică de baterii litiu-ion din Germania. Primele celule, conform planului, îi vor părăsi liniile de asamblare până la sfârșitul anului 2022.

CATL a precizat că lucrările de construcție la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, aproape de frontiera cu România, fiind cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maximum 64 de luni.

La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa (se va întinde pe o suprafață de 221 de hectare) şi, de asemenea, după cum am menționat, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.

Această investiţie va marca un salt uriaş în expansiunea globală a CATL, a subliniat fondatorul şi preşedintele grupului chinez, Dr. Robin Zeng. În paralel, compania chineză continuă cu planurile privind debutul producţiei de baterii în America de Nord până în 2026, pentru clienţi precum Ford Motor, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington.

Investiţia CATL este crucială şi pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru producţia de vehicule electrice şi baterii în Europa. Debreţin este deja locul unde se construieşte o uzină a grupului auto german BMW, în timp ce rivalul Audi are deja o uzină la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz operează o uzină la Kecskemet, centrul Ungariei. Mercedes-Benz va fi primul partener care va primi celule de baterii de la fabrica din Ungaria cu cel mai mare volum de comenzi inițiale. Noua fabrică din Ungaria extinde un parteneriat între Mercedes-Benz și CATL, care a fost anunțat pentru prima dată în august 2020.

Compania chineză a mai anunţat că examinează de asemenea posibilitatea de a-şi uni forţele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilităţi pentru materialele necesare producţiei de baterii în Europa. Totodată, ca parte a angajamentului său de a reduce amprenta de carbon în fabricarea bateriilor, va folosi electricitate din energii regenerabile și ia în considerare dezvoltarea energiei solare cu parteneri locali din țară. 

Contemporary Amperex Technology Co. Limited este o companie chineză producătoare de baterii și tehnologie fondată în 2011, specializată în producția de baterii litiu-ion pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei, precum și sisteme de management al bateriilor pentru aplicații la nivel mondial. În iunie 2018, compania a devenit publică la Bursa de Valori din Shenzhen. În anul 2021, CATL s-a clasat pe locul 1 în ceea ce privește volumul consumului de baterii EV în lume timp de cinci ani consecutivi și, de asemenea, se află pe primul loc în cota de piață a producției globale de baterii de stocare a energiei. CATL se bucură, de asemenea, de o largă recunoaștere de către partenerii OEM globali.

Datorită faptului că principalul său concurent, BYD , acordă acum mai multă prioritate furnizării de baterii pentru propriile vehicule, CATL a reușit să încheie parteneriate cu mulți producătorii auto străini. Tehnologia bateriei CATL este utilizată în prezent de mai mulți producători de vehicule electrice de pe piața internațională. În același timp colaborează cu BMW, grupul Mercedes, Hyundai, Honda, LI Auto, NIO, PSA, Tesla, Toyota, VW, Volvo și XPeng. În China, clienții săi includ BAIC Motor, Geely, GAC Group, Yutong Bus, Zhongtong Bus, Xiamen King Long, SAIC Motor și Foton Motor.

În ianuarie 2017, CATL și-a anunțat planurile de a intra într-un parteneriat strategic cu Valmet Automotive din Finlanda, concentrându-și colaborarea pe managementul proiectelor, inginerie și furnizarea de baterii pentru mașini EV și HEV. Ca parte a parteneriatului, CATL a achiziționat un pachet de acțiuni de 22% din Valmet Automotive.

BMW a anunțat în 2018 că va cumpăra baterii în valoare de 4 miliarde de euro de la CATL pentru a fi utilizate în vehiculele electrice MINI și BMW. Iar cel mai recent, în iulie 2022, Ford a anunțat că a cumpărat baterii de la CATL pentru a fi utilizate în modelele Ford Mustang Mach-E și Ford F-150 Lightning.

Cmentariile sunt închise