in ,

Cifra zilei: Fuga lui Carlos Ghosn din Japonia l-a costat cât 132 de maşini sport Nissan GT-R

Averea fostului șef al Nissan, Carlos Ghosn, s-a redus cu 40% din momentul când a fost arestat în Japonia. Această cifră include cauțiunea totală pierdută din cauza evadării sale din statul asiatic și costurile de “transfer” în Liban, notează Bloomberg.

carlos ghosn nissan
FOTO: the961.com

Potrivit lui Ghosn, el a cheltuit 350.000 de dolari doar pentru a arenda un avion privat, cu ajutorul căruia a făcut cursa Osaka-Istanbul. Pentru munca echipei care i-a asigurat “salvarea” a cheltuit peste 15 milioane de dolari, a fost nevoie de șase luni de planificare și aproximativ 25 de persoane implicate în diferite etape ale planului.

Suma totală cheltuită pentru operaţiune este echivalentă cu cea a 132 de maşini sport noi Nissan GT-R în echipare Premium, cumpărate din SUA cu încă ceva opţiuni la bord, ori cât pentru 71 de maşini în versiune de top NISMO!

Drept urmare, averea omului de afaceri a scăzut de la 120 de milioane de dolari, cu care a apărut pentru prima dată în fața unui tribunal din Tokyo, după arestarea sa, cu mai bine de un an în urmă, la 70 de milioane de dolari. Pierderile totale s-au ridicat la 50 de milioane, dintre care 14 milioane i-a irosit în total pentru cele două eliberări sub cauțiune.

Ghosn, în vârstă de 65 de ani, și-a declarat în repetate rânduri nevinovăția și neimplicarea în delapidarea fondurilor corporative imputate lui. Omul de afaceri a subliniat în recenta conferinţă de presă susţinută în Liban că a fost ținut ostatic de sistemul din Japonia și a insistat că a fugit nu de justiție, ci de “nedreptate și persecuții politice”.

La aceeaşi conferinţă de presă a anunțat, de asemenea, că în următoarele două săptămâni urmează să ia o serie de inițiative pentru a-și spăla numele. Potrivit presei japoneze, Ghosn va face publică toată povestea arestării sale.

(video) Carlos Ghosn, în prima conferinţă de la libertate: “Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea”

Carlos Chosn a fost arestat după un scandal care ar fi implicat neplata dividendelor pentru acțiuni și pensii către foști angajați Nissan. În plus, managerul superior a fost acuzat că a ascuns venituri de 80 de milioane de dolari și că a cheltuit banii companiei (aproximativ 16 milioane de dolari) pentru petreceri de lux și servicii de consultanță.

Acum, Nissan are în vedere posibilitatea de a iniția un dosar penal împotriva lui în Liban și implicarea autorităților elvețiene în cooperare pentru a returna banii irosiți din averea pe care o mai are Ghosn, deţinută inclusiv prin bănci din statul din inima Europei.

Constructorul auto încearcă, de asemenea, să-l evacueze dintr-o vilă roz corporativă din Beirut, în valoare de 8.75 milioane dolari, la care fostul șef al companiei mai are acces şi în care ar locui în prezent.

vila carlos ghosn
FOTO: bloomberg.com

(update) Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi s-a reformatat puţin şi anunţă un nou plan de activitate