Circulaţia vehiculelor cu motoare diesel și pe benzină va fi interzisă în Amsterdam din 2030

Autorităţile capitalei Olandei, Amsterdam, vor interzice circulația mașinilor cu motoare diesel și pe benzină, dar şi a motocicletelor, începând cu anul 2030 din cauza poluării excesive a aerului. Pe lângă motiv, decizia ar avea şi un atu – interdicţia va mări speranța de viață a locuitorilor cu încă un an!

FOTO: iamexpat.nl

Amsterdam este cel mai nou oraș european care intenționează să interzică complet circulația mașinilor echipate cu motoare diesel și pe benzină. Consiliul Local al orașului olandez a decis să aplice această măsură dură începând din anul 2030, ca parte a eforturilor de a reduce poluarea.

Măsura a fost luată ca urmare a faptului că traficul din Amsterdam a devenit foarte aglomerat în ultimii ani, iar autoritățile se așteaptă la o creștere a acestuia pe măsură ce numeroase companii cu sediul la Londra şi le mută anume în Amsterdam, mai aproape de metropola britanică, pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Autoritățile din Olanda mai susțin că poluarea excesivă generată de particulele de oxid de azot pot cauza probleme respiratorii care scurtează speranța de viață cu aproximativ un an de zile.

Vezi şi: Primul oraș din România care va interzice utilizarea maşinilor sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro

FOTO: amsterdamsmartcity.com

Pentru a se pregăti pentru interzicerea mașinilor cu motoare cu combustie internă, autorităţile din Amsterdam vor pune în aplicare planul Clean Air Action: întâi vor interzice de anul viitor circulația mașinilor diesel produse înainte de anul 2005, din 2022 centrul oraşului va fi închis pentru circulaţia autobuzelor cu motoare cu combustie internă, iar către 2025 interdicţia va fi aplicată şi pentru scutere sau nave maritime folosite pentru călătorii. De menţionat că din 2020 proprietarii de autovehicule mai vechi de 15 ani nu vor avea permisiunea de a intra pe teritoriul divizat de autostrada inelară A10 (de centură).

Noile reguli de joc îi va impune într-o oarecare măsură pe localnici să aleagă maşini electrice sau pe bază de hidrogen, iar autoritățile locale susțin că vor acorda diverse bonusuri pentru achiziționarea lor, dar şi locuri de parcare gratuite. Se aşteaptă că şi numărul de maşini second hand fără emisii va creşte, motiv pentru care administraţia va amenaja între 16 şi 23 de mii de staţii de încărcare. În prezent oraşul european are circa 3.000.

Vezi şi: Nu e glumă! De la 1 aprilie în Stuttgart nu vor mai putea fi folosite maşinile diesel cu motoare Euro 4

Sursă: The Guardian

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/