De ce producătorii auto din China fac tot mai multe mașini cu sute de cai putere? Răspunsul unui expert local

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ultimii ani, de când a început un adevărat boom în industria auto chineză, dar și o concurență acerbă, fiecare producător respectat, care cere bani nu puțini pentru produsele sale, face investiții consistente și depune eforturi pentru a fi la nivel și chiar a-i depăși pe cei cu o istorie de zeci de ani.

În același timp se poate observa în China o tendință tot mai mare de a ”injecta” sute de cai putere în mașinile noi, cum a demonstrat cel mai recent BYD și Jetour Zongheng, fie că sunt hibride sau pur electrice. Unii ar spune că are loc o adevărată întrecere pentru cine dă mai mult în kilogram și pentru a uimi piața, însă există o explicație mai realistă la acest fenomen.

Se poate observa în China o tendință tot mai mare de a ”injecta” sute de cai putere în mașinile noi. De ce?
FOTO: allmacwallpaper.com

Majoritatea noutăților high-end de pe piața auto chineză, din segmentul premium, sunt automobile grele. Puțini sunt cei care nu pun acum baterii, care răspund fie de autonomia generală, fie pentru extinderea sa. În consecință e necesară o putere suficientă care să miște în timpi utili acele tone.

Vloggerul și expertul auto Serghei Ghilevici, originar din Odesa, pe care poate îl urmăriți, locuiește în China de foarte mulți ani, având o soție chinezoaică și un copil. Acesta, din interior, a văzut și a simțit evoluția pieței locale, având acum o experiență mare în analiza acesteia.

Cu privire la subiectul sus abordat, acesta a susținut următoarele:

„De ce au nevoie chinezii de cai putere atât de nebuni? Transmiteți acest mesaj cunoscuților dvs care, nu cu mult timp în urmă, făceau spume la gură în legătură cu accelerația mașinilor germane, iar acum, pe fondul chinezilor, și-au schimbat pantofii și întreabă „la ce folosește accelerația asta?”

În ultimii ani, chinezii au construit în orașele lor autostrăzi interne speciale care fac legătura între cartiere și îți permit să ajungi dintr-un cartier în altul fără ambuteiaje și semafoare. Mult mai rapid decât pe drumurile obișnuite. Da, se plătește o taxă, dar se economisește foarte mult timp. De obicei aceste autostrăzi trec pe deasupra străzilor obișnuite ale orașului și acesta este motivul pentru care străzile inferioare sunt oarecum pustii.

Accelerarea puternică de la semafoare chiar nu interesează pe nimeni, sunt camere de viteză peste tot. Dar pe aceste autostrăzi interne, limita de viteză este de 140 km/h. Și aici este extrem de important ce putere are mașina ta, atunci când faci depășiri la viteze cuprinse între 80 și 140 km/h.

Puterea înseamnă siguranță înainte de toate! Acel impuls de putere, imediat și suficient când este cerut, fără efectul unui turbo lag, te poate scăpa de multe neplăceri și mari cheltuieli.

Și între camere (despre care șoferii sunt mereu avertizați prin indicatoare) niște chinezi șmecheri pe mașini puternice pot accelera chiar până la 200-250 km/h. Nu există poliție rutieră pe aceste autobahn-uri. Și nici nu poate fi, pentru că nu au unde să stea. Doar camere.

Și, desigur, puterea mare a mașinii afectează direct senzația de condus, pentru că o mașină lentă și una rapidă reprezintă un nivel complet diferit de plăcere la volan.

Care este acum cererea pe piață? Mai mare este pentru modelele cu un electromotor. Pentru că sunt mai ieftine, iar autonomia bateriei este mai mare.
Prin urmare, este mai mult decât sigur că un BYD Tang L EV cu un motor de 680 CP se va vinde mai bine decât unul cu două motoare și 1100 de cai.

Iar zvonurile s-au confirmat, demonstrând că cei de la BYD sunt ”ALFA” în China. Niciun Xiaomi sau Tesla nu este egalul lor. Iar dacă prețurile vor fi menținute la nivelul pentru care BYD e renumit, acesta va fi un alt ciocan dat peste capul tuturor. Atât peste al producătorilor compatrioți, cât și peste cel al străinilor.”

Recomandăm pentru audiție!

Apropo, aici puteți asculta (în limba rusă) un interviu recent și foarte interesant cu Serghei Ghilevici. În acesta povestește printre altele cum s-a ridicat piața auto din China, rapid, la nivelul din prezent:

Cmentariile sunt închise

×