(doc) Nou Regulament privind gestionarea anvelopelor uzate. Cumpărătorii vor fi obligaţi să le predea, iar vânzătorii să le adune
Cabinetul de miniștri a aprobat în această după amiază un Regulament privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește un set de cerințe privind colectarea, reutilizarea, precum și valorificarea energetică sau reciclarea anvelopelor uzate.
Producătorii, distribuitorii, consumatorii și agenții economici implicați în gestionarea anvelopelor uzate vor întreprinde măsurile prevăzute în Regulament pentru optimizarea colectării separate a anvelopelor uzate. Aceste măsuri vor contribui substanțial la implementarea principiului responsabilității extinse a producătorului (REP).
Astfel, documentul obligă agenții economici, producători de anvelope, să dețină autorizație de mediu și să asigure crearea unei rețele de colectare a anvelopelor uzate prin intermediul centrelor de deservire tehnică a automobilelor, centrelor comerciale, parcărilor. Implementarea proiectului va fi asigurată de Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Potrivit Regulamentului, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi obligate să predea anvelopele pe care le-au cumpărat cândva noi şi le-au folosit până s-au uzat la puncte de colectare autorizate. De asemenea, va fi interzisă înhumarea și abandonarea anvelopelor. La predare nu se va achita nicio taxă şi nici nu se va primi vreo sumă de bani în schimb.
Agenţii economici care introduc pe piaţa locală anvelope noi vor fi obligaţi să le colecteze etapizat pe cele uzate, în limita cantităților introduse de ei pe piaţă în anul precedent. Începând cu anul 2024 vor trebui să colecteze 20%, iar în 2030 deja 80% (80% reprezintă întreaga cantitate de anvelope introduse pe piaţă, devenite anvelope uzate, ţinându-se cont de pierderile în greutate a anvelopelor, prin uzură, de până la 20%). Pentru producătorii/importatorii de anvelope se mai stabileşte o obligaţie de a asigura în mod independent un standard pentru eliminarea acestora după ce îşi pierd proprietăţile conform destinaţiei sau vor plăti o taxă de mediu.
Odată cu aprobarea Regulamentului, Guvernul își propune valorificarea energetică și reciclarea a cel puțin 75% din cantitatea totală de deșeuri de anvelope uzate, colectate până în anul 2026. Conform unor date statistice, în ţara noastră s-au adunat deja vreo 30 de milioane de anvelope uzate!
În prezent în Moldova anvelopele uzate sunt colectate de către patru companii, autorizate în domeniul colectării, transportării, depozitării şi prelucrării deşeurilor din cauciuc. O singură companie reciclează cauciucurile prin metoda de piroliză – materia primă secundară obținută în urma reciclării este compusă din combustibil lichid, carbon tehnic, resturi de metal. Datele prezentate în Sistemul Informaţional Automatizat Managementul Deşeurilor (SIA MD) de către trei colectori, privind colectarea şi prelucrarea anvelopelor uzate în 2020, reflectă o cantitate totală de circa 600 tone, ceea ce prezintă doar o mică parte a anvelopelor uzate generate.
În vederea compoziției şi proprietăților sale unice, folosirea repetată a anvelopelor reprezintă
sursa de materie secundară preţioasă care este raţional să fie prelucrată pe cale economică oportună. De aceea, rezolvarea cu succes a problemei reciclării anvelopelor constă nu în eliminarea lor din ciclul economic, dar în prelucrare, în urma căreia materialul preţios să fie returnat în procesul de producere.
Adoptarea proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea
anvelopelor uzate este condiţionată de necesitatea trecerii la o economie circulară, bazată pe reciclare, faţă de cea liniară existentă în Republica Moldova, de la care să fie generat un mediu sănătos pentru generaţiile de astăzi şi cele viitoare.
Textul regulamentului şi o notă informativă rezumativă:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/09/REGULAMENT-privind-gestionarea-anvelopelor-uzate.pdf”]
Cmentariile sunt închise