EA888 Evo4 este numit unul dintre cele mai avansate motoare Volkswagen construite vreodată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fiind un pionier important în turbocompresia cu cilindree mică, Volkswagen a continuat să evolueze tehnologia cu fiecare nouă generație de motoare. Familia de motoare EA888 cu patru cilindri se vede în prezent utilizată în mare parte a portofoliului de produse a companiei, precum și în a multora dintre mărcile subsidiare ale companiei, în diferite volume și specificații.

În 2022, cea de-a patra evoluție a EA888 împinge și mai mult designul motorului turbo de ultimă generație. Este numit unul dintre cele mai avansate motoare construite vreodată de Volkswagen. Cunoscut pe plan intern și pentru pasionații mărcii drept “Evo4”, cele mai dificile două roluri ale sale ar putea fi sub capota noilor modele Golf GTI și Golf R.

Construite într-o fabrică de ultimă generație din Gyor, Ungaria, aceste variante EA888 Evo4 turbo și cu injecţie directă au un volum de 2.0 litri -1.984 cm3 mai exact. Ambele folosesc rapoarte de compresie statică foarte mari pentru motoarele turbo, de 9.3 la 1 pentru Golf R și 9.6 la 1 pentru GTI.

Doi arbori cu came instalaţi deasupra capului cilindrilor sunt puşi în funcţiune prin lanț pentru a crește longevitatea și fiabilitatea. Susțin câte patru supape per cilindru. Atât arborii cu came de admisie, cât și cei de evacuare dispun de o sincronizare variabilă continuu a supapei, iar arborele cu came de evacuare adaugă în continuare ridicarea variabilă a supapei și durata prin utilizarea a două profiluri distincte ale lobului arborelui cu came. În combinație, aceste sisteme prezintă o gamă largă de ajustabilitate, permițând inginerilor Volkswagen să le calibreze pentru o gamă largă de situații de conducere.

Sistemele duale – sincronizarea variabilă continuă a supapelor și ridicarea variabilă a supapelor – lucrează împreună în milisecunde pentru a se asigura că gazele uzate sunt evacuate rapid, permițând turbocompresorului “să-şi ia viteză” foarte devreme. Acest lucru duce la o livrare rapidă a cuplului într-o plajă foarte largă de turații.

În acest fel, EA888 este capabil să realizeze obiectivul de a fi foarte tractabil la turații mici, dar continuă să producă mai mulți cai putere pe măsură ce turația motorului crește. Un alt beneficiu pe care îl oferă sistemele este capacitatea de a utiliza rapoarte de transmisie finale mai lungi în transmisie, reducând în mod eficient viteza motorului, ceea ce poate afecta pozitiv economia de combustibil.

Din momentul în care aerul este introdus în EA888 de 2.0 litri, o clapetă de mișcare a aerului încărcat, special concepută în galeria de admisie, se închide asimetric pentru a induce o mișcare combinată a fluxului de rotire-rostogolire în sarcina de aer-combustibil. În timp ce beneficiul său principal este de a ajuta la amestecarea aerului și a combustibilului, ajută, de asemenea, la realizarea unei creșteri a eficienței, permițând aerului curat să intre în zonele marginale ale camerei de ardere, chiar și la turații mici ale motorului. La turații mari ale motorului, clapeta se închide și se poate obține o putere maximă.

Pe măsură ce aerul intră în camera de ardere, combustibilul este livrat celor patru injectoare de combustibil printr-un sistem actualizat de injecție directă a combustibilului de înaltă presiune. Toate se întâmplă la 350 bar, comparativ cu 200 bar pe motorul EA888 folosit de Golf GTI din generația anterioară.

În combinație cu un turbocompresor avansat, acest lucru contribuie la disponibilitatea deplină a potențialului său de cuplu la turații foarte scăzute ale motorului, unde este solicitat cel mai adesea în conducerea de zi cu zi. Chiar înainte de a atinge cuplul maxim, Golf GTI produce 370 Nm la 1.750 rpm, în timp ce Golf R produce 400 Nm la 2.000 rpm cu transmisie DSG. Pentru a menține lucrurile la rece sub presiune, nişte pistoane comutabile cu jeturi de ulei se activează în condiții de sarcină ridicată.

EA888 Evo4 mai utilizează un design unic al galeriei de evacuare, care este complet amenajată în interiorul chiulasei. Astfel, se poate spune că turbocompresorul compact se montează direct pe motor. Această plasare permite încălzirea rapidă și o mai mare gestionare termică a fluxului de evacuare, crescând eficiența. Gazele de eșapament ies prin orificiile de evacuare a chiulasei prin canale duble până la un punct apropiat de roata turbinei: acest lucru permite “trezirea” rapidă a turbocompresorului și o reducere a turbo lag-ului caracteristic. Pentru a regla acumularea excepțional de rapidă a presiunii de supraalimentare, un wastegate electronic foarte sensibil este integrat direct în spatele turbinei.

Pentru a face posibilă o astfel de montare proximală se utilizează un turbocompresor special care poate rezista la temperaturi extrem de ridicate, prezente atât de aproape de camerele de ardere (până la 980 grade Celsius). Datorită toleranței la căldură a unității, nu este nevoie de algoritmi complecși de îmbogățire a combustibilului sub sarcină mare, permițând EA888 să maximizeze eficiența, oferind în același timp un boost maxim.

Aceasta este doar o fereastră mică în istoria propulsorului. Cu toate acestea spuse, cea mai importantă piesă este fără îndoială baza de entuziaști fermă care alimentează inovația în ambele motoare de înaltă performanță. Tocmai de aceea, motorul EA888 Evo4 de sub oricare capotă poate fi asociat fie cu o cutie manuală în şase trepte, fie cu un DSG cu şapte trepte în America de Nord. În altă parte a lumii, chiar și în Germania, Golf R nu este disponibil cu transmisie manuală!

Cmentariile sunt închise