Stellantis și Renault vor să scadă costurile de producție pentru electromobile
Concurența producătorilor chinezi este din ce în ce mai apăsătoare pentru producătorii europeni de electromobile, iar Stellantis și Renault par să aibă deja soluții salvatoare.
După ce mai multe țări europene au decis scăderea bonificațiilor pentru achiziționarea electromobilelor, cererea pentru acest tip de vehicule s-a diminuat și ea. Confruntați cu această realitate, marii producători caută soluții de compensare.
Soluții pentru electromobile
Grupul Stellantis, din care fac parte mărcile Peugeot, Opel, Citroen, Fiat și Lancia folosește deja structura platformelor comune. Astfel, după modele precum e-208 sau Corsa-e, a trecut în Italia. Deja au apărut primele detalii despre noua Lancia Ypsilon, care este un hatchback electric premium.
Fiat pregătește și el o nouă generație de Panda, iar Citroen are deja modelul e-C3. Utilizarea unei singure platforme, e-CMP2, conduce la o scădere importantă de costuri. Dar constructorul are în vedere o diminuare și mai drastică a acestora.
Renault, pe de altă parte, are mai multe modele electrice care se bucură de un oarecare succes. În afară de Dacia Spring, care s-a vândut în peste 120.000 de exemplare, mai produce și alte modele. Poate unul dintre cele mai cunoscute electromobile ale sale este Zoe.
Declarații la nivel înalt
CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a declarat că ”Dacă aș fi fost vorba de un termen scurt, aș putea crește imediat vânzările de vehicule electrice pur și simplu lăsând marjele să scadă.” Declarația a fost făcută cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale companiei pe anul trecut.
Pe de altă parte, CEO-ul Renault, Luca de Meo, afirma ”Desigur, toată lumea vrea să scadă costurile EV-urilor”. Scopul este să ajungă la același nivel cu vehiculele cu motoare cu ardere internă, a mai afirmat dânsul.
Dacă în cazul autovehiculelor de dimensiuni mici această țintă este mai ușor de realizat prin micșorarea bateriilor, la vehiculele mari este mai dificil. De Meo a declarat că Renault va introduce zece modele noi anul acesta. Printre noii veniți vor fi și noul R5 electric, Rafale și Scenic.
Constuctorii europeni au de confruntat o situație delicată. Pe de o parte vor să scadă prețurile, dar pe de alta trebuie să mențină un profit bun pentru acționarii săi. Tavares a declarat că ”Misiunea noastră este să reducem costurile cât mai rapid necesar pentru a amortiza cheltuielile suplimentare ale electrificării și a vinde vehicule electrice la același preț ca și mașinile cu motoare cu ardere internă, deoarece chinezii știu cum să o facă.”
Renault, pe drumul cel bun
Conform declarațiilor lui Thiery Pieton, directorul financiar al grupului Renault, producătorul francez deja este pe drumul cel bun. Pentru viitorul Scenic e-Tech unul dintre factorii decisivi este că este reciclabil în proporție de peste 95 de procente. Pe de altă parte, costurile materialelor pentru baterii au scăzut.
Astfel, în cursul chiar în cursul acestui an, ne putem aștepta la noi scăderi de prețuri pentru electromobile. Important este să existe suficiente stații de încărcare la dispoziție. Ca și costuri de utilizare, este foarte clar deja că electromobilul este mai bun. Mai rămâne de rezolvat prețul de achiziție.
Cmentariile sunt închise