Elon Musk, declarație făcută cu îngrijorare: „Companiile chineze vor demola concurența în lipsa unor bariere comerciale”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a avertizat că producătorii auto chinezi “îşi vor demola” rivalii mondiali fără bariere comerciale, ceea ce indică problemele cu care se confruntă liderul pieţei de vehicule electrice din SUA în urma eforturilor grupurilor chineze de a se extinde pe plan global, transmite Reuters.

Declaraţiile lui Musk vin după ce grupul chinez BYD a depăşit Tesla pe segmentul vânzărilor trimestriale de vehicule electrice. În ultimele trei luni din 2023, compania americană a livrat 484.507 mașini, în timp ce analiştii se aşteptau la 483.173 unităţi.

BYD însă a vândut 526.409 vehicule complet electrice în trimestrul patru din 2023, devenind lider pe acest segment, în special datorită modelelor mai ieftine vândute în China, cea mai mare piaţă auto din lume.

„Producătorii auto chinezi sunt cei mai competitivi şi vor avea un succes semnificativ în afara Chinei, în funcţie de ce tipuri de taxe vamale şi bariere comerciale sunt stabilite. Dacă nu vor fi stabilite bariere comerciale, ei aproape îi vor demola pe cei mai mulţi producători auto globali. Sunt extrem de buni.”

Elon Musk

Analiştii consideră că Musk are motive să fie îngrijorat. El a demarat anul trecut un război al preţurilor pentru a-i tenta pe consumatorii afectaţi de creşterea dobânzilor să cumpere vehicule electrice, dar astfel au fost afectate marjele de profit ale Tesla, ceea ce-i îngrijorează pe investitori. Musk a avertizat că Tesla a ajuns „la limita naturală a reducerii costurilor cu actuala gamă de produse”.

Tesla intenţionează anul viitor să înceapă producerea unui crossover compact mai ieftin decât Model Y, cunoscut sub numele de cod “Redwood”, pentru a concura cu modelele ieftine ale rivalilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Musk a confirmat că Tesla se aşteaptă să înceapă producţia viitoarei generaţii de EV la fabrica sa din Texas în semestrul doi din 2025.

Dar producătorii EV chinezi se mişcă rapid. În condiţiile concurenţei strânse şi ale excesului de capacitate din China, mulţi se extind rapid peste hotare, după ce în ultimii ani subvenţiile de stat i-au ajutat să-şi majoreze vânzările pe plan intern.

Şi Comisia Europeană a lansat în octombrie o anchetă prin care caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat. China a denunţat ancheta pe care a calificat-o drept un “protecţionism pur” şi a subliniat că este probabil să dăuneze relaţiilor comerciale sino-europene.

Între timp, acţiunile Tesla au scăzut joi cu 12%, la 182.63 dolari, după ce directorul general Elon Musk a avertizat că anul acesta se aşteaptă la o încetinire a creşterii vânzărilor de vehicule electrice, în pofida reducerilor de preţuri, care afectează deja marjele de profit la cel mai valoros producător auto mondial, relatează Reuters într-un alt material.

Titlurile Tesla au înregistrat joi cea mai bruscă pierdere procentuală pe termen scurt în mai bine de un an, minus 80 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, astfel încât luna aceasta declinul acţiunilor a şters aproximativ 210 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a Tesla. Investitorii au devenit astfel îngrijorați de cererea slabă pentru EV şi de concurenţa din partea producătorii auto chinezi.

Musk a declarat că avansul vânzărilor „va fi semnificativ mai scăzut” deoarece Tesla se concentrează pe viitoarea generaţie de vehicule electrice, mai ieftine, care vor fi fabricate la fabrica sa din Texas în semestrul doi din 2025 şi care ar urma să stimuleze livrările EV în viitor. Dar el a avertizat că majorarea producţiei noului model va fi dificilă deoarece implică tehnologii de vârf.

„Problema Tesla este că orice încercare semnificativă de a-şi majora vânzările de acum înainte va fi probabil realizată la un cost care va reduce şi mai mult marjele de profit, deoarece va trebui să concureze cu BYD în China, deşi concurenţa va creşte peste tot”, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets. 

Cmentariile sunt închise