(video) Ineos Fusilier, electromobilul off-road cu generator la bord

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ineos Fusilier este genul de autovehicul de teren care promite că se poate deplasa printr-o pădure fără să o polueze, iar dacă nu mai ajunge la o priză de încărcare poate fi încărcat cu un generator aflat la bordul său.

Ideea unui vehicul de teren cu un generator la bord nu este nouă, iar noul Ineos Fusilier o utilizează cu succes. Modelul britanic este al doilea produs din gama mărcii Ineos și a fost lansat astăzi, 23 februarie 2024. Noul autovehicul folosește tehnologia de range extender pentru a propulsa noul produs al mărcii.

Sir Jim Radcliffe, proprietarul mărcii și al clubului de fotbal Manchester United, a prezentat astăzi noul model. Conform declarațiilor lui, compania se va axa pe mai multe direcții. Pe lângă modelul existent, Grenadier, alimentat cu motoare cu combustie, va dezvolta un model cu hidrogen și soluții cu range extender.

Modelul Grenadier poate fi cumpărat și deservit în România, marca britanică nefiind încă prezentă pe piața din Moldova.

Primul off-roader cu range extender

Soluția cu range extender a mai fost folosită de către BMW pe modelul i3 și de General Motors pe Opel Ampera. Aceasta presupune un pachet de baterii suficient pentru a permite o autonomie convenabilă plus un generator de curent montat la bordul vehiculului. Acest generator încarcă bateriile în timpul conducerii. Astfel, șoferul nu va mai avea teama că rămâne fără energie pe parcurs.

Avantajul soluției cu generator la bord este că în parcurs urban se poate deplasa numai pe curent electric. Astfel se evită poluarea din orașe și efectele negative. Pe distanțe lungi însă, va fi folosit și generatorul. Nu tot timpul aveți timp sau găsiți o stație de încărcare. Acest lucru nu trebuie să vă creeze probleme. Generatorul va asigura curentul necesar deplasării.

Marca Ineos a reușit să lanseze cu succes modelul off-road Grenadier în 2022. Acesta este propulsat de motoare BMW cu șase cilindri, diesel sau benzină. Vehiculul a stârnit un scandal și un proces cu deținătorul mărcii britanice Land Rover, Tata Motors. Ineos a fost acuzat că Grenadier seamănă prea mult cu Land Rover Defender 1. La final, Tata Motors a câștigat procesul în Marea Britanie, dar l-a pierdut în Italia. Prin urmare, Ineos va putea vinde modelele sale atât în Europa cât și în restul lumii.

Controverse de aspect

Noul model Ineos Fusilier aduce foarte mult cu Mercedes-Benz G-Class care se produce deja de peste 40 de ani. Desigur, Sir Radcliffe se poate aștepta la un proces cu producătorul german de automobile. Dar deja are experiență cu aceste situații. În cazul lui Grenadier, judecătorii italieni au decis că modelul seamănă cu mai multe vehicule, nu este o copie după Defender. La fel și noul Fusilier poate fi asemănat cu diverse vehicule off-road.

Putem regăsi elemente de Defender, de G-Class și chiar de Uaz 469, versiunea de colecție de anul trecut, dacă ne uităm la geamurile laterale spate. Ca și în cazul lui Grenadier, Ineos poate spune că forma a urmat funcția vehiculului. Prin urmare, trebuie să aibă suprafețe laterale cât mai plate și mai verticale. În plus, accesul trebuie făcut cu patru portiere și liniile să fie cât mai simple.

Modelul Ineos Fusilier va fi disponibil atât ca vehicul pur electric cât și cu generator la bord. Pentru încărcarea bateriilor, mașina va folosi un motor cu benzină.  

Cmentariile sunt închise