Expert, despre ideea creării unei infrastructuri pentru bicicliști în Chişinău. Zece principii pentru o reţea eficientă

Dr. Ilie Bricicaru, directorul centrului de cercetare Observatorul de Siguranță a Infrastructurii Rutiere (OSIR) din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova, consideră că în capitală este posibil de schimbat lucrurile în ceea ce priveşte crearea unei infrastructuri complexe pentru biciclişti.

În opinia sa, există capacitatea necesară pentru a face lucrurile să se mişte din loc, iar pandemia de COVID-19 ar fi unul dintre catalizatorii puternici.

Într-o postare publică, ca reacţie la ideile enunţate de Victor Chironda mai devreme, expertul a enumerat 10 elemente esenţiale care trebuiesc asigurate pentru ca ideea autorităţilor să aibă succes şi ca bicicliştii să dorească să circule prin Chişinău:

“Nu am informații despre vânzările de biciclete, dar sunt convins că și țările cu evidențe statistice competente, declară creșterea masivă a vânzărilor de biciclete, respectiv, de utilizare a acestui mod de transport ca consecință a COVID-19 și sunt absolut sigur că Moldova nu este o excepție, dar, postarea mea este și un răspuns la ceea ce a scris viceprimarul capitalei, dl Victor Chironda, cu referire la acest aspect.

Voi menționa că afirmațiile despre lipsa de expertiză locală nu corespund adevărului, dar asta este un alt subiect, la care mă voi referi cu altă ocazie, însă ceea ce voi scrie în continuare, sper că va consolida, dacă este posibil, percepția autorităților că în Moldova este capacitate și “yes, we can” (da, putem).

Ce face ca oamenii să se urce pe bicicletă?
1) claritatea rețelei,
2) conveniența,
3) viteza, și mai nou,
4) COVID-ul.

În acest context, în zone urbane, trebuie definite trei tipuri de rețele și cine va spune că aceste trei tipuri de utilizatori pot și trebuie analizați independent, este o prostie:
a) pentru automobile,
b) pentru biciclete,
c) pentru pietoni.

Pentru a forma o rețea de căi pentru biciclete, sunt importante de a fi abordate niște principii. Deci, bicicliștii:
1) au nevoie de spațiu suficient pentru a merge pe bicicletă,
2) le plac rutele simple și directe,
3) preferă să circule separat de pietoni,
4) vor să aibă continuitate pe ruta de deplasare,
5) vor să fie vizibili pe spațiul lor,
6) au nevoi să circule pe căi la același nivel (fără decalaje),
7) nu doresc obstrucționări pe traseu,
8) nu vor să fie obstrucționați de mașini parcate,
9) au nevoie de locuri de parcare,
10) au nevoie de o infrastructură întreținută corect.

Pentru a asigura aceste 10 elemente, ierarhizarea infrastructurii rutiere este crucială, deoarece facilitățile și elementele despre care am scris mai sus, sunt dependente absolut de ierarhia infrastructurii, iar aici, alte trei aspecte-cheie trebuie luate în considerație:
a) spațiul pentru biciclete,
b) prioritatea pe drumurile laterale,
c) intersecțiile de drumuri.

“Abordarea complexă și profesională, de specialiști cu studii în ingineria infrastructurilor pentru transporturi a acestor elemente, va elimina toate temerile și problemele enumerate. Da, și foarte important în acest context și în toate altele, care au la suprafață elementul competenței sunt lipsa sau ambiguitatea normelor de planificare și proiectare în infrastructuri rutiere, iar aici se impune de urgență elaborarea unui cod practic de planificare și proiectare a infrastructurilor rutiere pentru biciclete”, a conchis dr. Ilie Bricicaru.

De cealaltă parte, mai există mulţi alţi factori care ar determina atractivitatea oraşului pentru bicicliști, precum acelaşi nivel al noxelor. “Atât timp cât prin oraş circulă KAMAZ-uri şi Ikarus-uri vechi, nu mă simt tentat să folosesc bicicleta pentru deplasări, altele decât cele prin parcuri”, a declarat un localnic implicat în dialogul despre infrastructura pentru biciclete.

https://autoblog.md/expert-despre-modificarile-facute-pe-strada-puskin-din-chisinau-de-ce-este-un-inceput-bun/

Cmentariile sunt închise