(VIDEO) Fondatorul Nikola Motor Company este cercetat penal şi riscă ani grei de închisoare

Trevor Milton (39 de ani), fondatorul Nikola Corporation, un startup producător de camioane electrice, este învinuit de fraudă pe trei capete de acuzare, pentru fiecare pedeapsa maximă fiind de 20 sau 25 de ani de pușcărie!

În urma unei anchete inițiate de un fost acţionar al companiei, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Milton că a indus în eroare investitorii. El ar fi făcut afirmații false despre produse, tehnologie și potențialul de vânzare, în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=Rsw–kuDmEc
https://www.youtube.com/watch?v=EC-K8llODQ0

The Wall Street Journal şi Reuters scriu că Milton a fost acuzat de fraudă cu titluri de valoare şi de fraudă cu folosirea mijloacelor electronice. Omului de afaceri îi vor fi confiscate toate bunurile care au o origine vagă, ce nu poate fi demonstrată. Cel mai probabil este vorba, printre altele, despre cei peste un miliard de dolari pe care i-a câştigat ca urmare a primei vânzări publice a acțiunilor Nikola Motor Company din iunie 2020.

Acuzările sunt rezultatul unei anchete lansate de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse din toamna anul trecut. Motivul a fost o plângere a fostului acționar Nikola, firma Hindenburg Research, care a publicat pe site-ul său un raport privind frauda producătorului de mașini electrice.

În materialul pregătit, Trevor Milton a fost numit “un escroc priceput” care a păcălit General Motors pentru a încheia un acord de parteneriat. Cu puțin timp înainte de publicarea raportului, GM chiar a achiziționat un pachet de acţiuni de la Nikola Motor Company în valoare de două miliarde de dolari!

Totodată, Hindenburg Research a numit majoritatea produselor anunțate de Nikola drept “falsuri” și publicitatea – o minciună pentru a transmite un mesaj că tehnologia startup-ului ar fi avansată, lider în industrie. De exemplu, compania a observat că unul din camioanele-prototip, cu inscripția Zero Emission Hydrogen Electric, ar fi fost pus în mişcare de gaz comprimat în loc de electricitate generată cu ajutorul hidrogenului.

În plus, s-a dovedit că Nikola Motor Company nici nu dezvoltă componente pentru modelele sale, ci le cumpără de la alţi producător, însă ascunzându-le numele.

După publicarea raportului, Milton şi-a părăsit în septembrie 2020 postul de conducere, spunând că “a luat decizia dificilă de a se da la o parte”. Acum, fostul șef al companiei este cercetat penal în stare de libertate, după ce a fost eliberat pe o cauțiune de 100 de milioane de dolari, deşi pledează în continuare nevinovat.

Compania însăși nu a fost acuzată în vreun fel. Sub noua conducere se planifică lansarea camionului electric Tre în acest an.

Vezi şi: Valoarea pe piaţă a Nikola a depăşit-o pe cea a Nissan după o comandă mare de camioane electrice

Cmentariile sunt închise