(video) Premieră europeană: Noul camion electric Nikola TRE

Compania americană Nikola Motor, numită în cinstea lui Nikola Tesla, s-a făcut auzită pentru prima dată în urmă cu trei ani. Atunci a prezentat un camion prototip fără precedent – Nikola One – un vehicul de tip FCEV cu sistem de propulsie cu pile de combustie pe bază de hidrogen. Acesta ar fi fost precomandat de peste 7.000 de clienţi interesaţi.

Evident prezentarea a fost însoţită de nişte “planuri grandioase”. Autonomia cu un singur plin trebuia să ajungă la aproape 2.000 de kilometri, 364 de stații de alimentare cu hidrogen erau planificate de construit pe teritoriul Statelor Unite, iar clienţii urmau să primească drept bonus alimentare gratuită pentru parcurgerea primilor 1.6 milioane de km. Tot atunci am aflat că pentru 2017 era prevăzută alegerea unui loc pentru aranjarea uzinei de producţie a camionului, iar rețeaua de staţii de alimentare trebuia să apară din 2018.

Toate bine şi frumoase însă nimic nu s-a întâmplat. Timpul a trecut, iar după prototipul lui Nikola One a fost dezvăluit un Nikola Two, un camion prototip similar, dar cu o cabină mai scurtă şi care se dorea a fi o alternativă mai ieftină. Ulterior, în primele zile ale lunii noiembrie din 2018 a fost anunţat camionul fără capotă Nikola Tre, conceput pentru Europa, dar lucrurile tot nu s-au mişcat din loc.

Speranţa nu a murit pentru că firma se afla paralel în căutarea unui investitor şi iată că l-a găsit, unul bun, în persoana grupului CNH Industrial, care deţine şi producătorul italian de camioane IVECO. Grupul a investit 250 de milioane de euro în Nikola, iar în timpul prezentării noului S-WAY, şefii IVECO au anunţat că în scurt timp va fi formată o nouă întreprindere comună.

Acum câteva zile, după doar trei luni de la anunţarea parteneriatului, IVECO, FPT Industrial și Nikola au dezvăluit prototipul actualizat al lui Nikola TRE, primul vehicul rezultat din asocierea dintre CNH Industrial și Nikola, o marcă lider în vehicule comerciale și un specialist în unităţi de propulsie eficiente.

Vehiculul se bazează pe camionul IVECO S-WAY, care a fost extrem de bine primit de clienți și experți din industrie. Nikola TRE integrează tehnologia electrică avansată a Nikola și o nouă generaţie de sistem infotainment. Integrarea designului Nikola pe IVECO S-WAY a fost realizată în comun de Nikola și casa Italdesign!

Camionul electric Nikola TRE, prezentat la Torino, este un cap tractor 4×2 pentru misiune regionale şi are o autonomie maximă declarată de până la 400 de km. Unitatea de propulsie electrică despre care nu se oferă detalii la moment livrează în total 644 CP şi 1.800 Nm de cuplu.

Se mai menţionează că vehiculul va utiliza un set de baterii modulare cu o capacitate de până la 720 de kWh în funcţie de preferinţele clienţilor şi acestea vor putea fi încărcate rapid cu până la 350 kW prin sistemul european CCS Combo. Timpul de încărcare completă se va putea realiza în doar două ore!

Modelul de serie va exista şi într-o versiune cu trei punţi, iar greutatea maximă autorizată va varia între 18 şi 26 de tone, fiind astfel destinat curselor regionale de transport al mărfurilor. Nikola TRE va fi produs în Europa, iar primele teste vor avea loc în 2020.

Nikola TRE va introduce şi un nou sistem infotainment în segment, bazat pe sistemul de operare original al companiei americane, care integrează funcții de infotainment și navigaţie, precum și comenzile pentru cea mai mare parte a funcționalităților vehiculului.

Caracteristicile sistemului includ controlul climatizării, reglarea oglinzilor digitale, reglarea înălțimii suspensiei, vizualizarea imaginilor de pe un sistem de camere la 360 de grade, navigaţie, sistem audio prin Bluetooth, setări complete ale vehiculului și soluţii de diagnosticare a vehiculului.

Camionul va mai folosi tehnologia Bluetooth LE cu consum redus de energie pentru a crea o legătură sigură între vehicul și dispozitivul mobil al clientului, creând o experiență media hands-free. Acest lucru permite, de asemenea, instalarea unui sistem inteligent de acces fără cheie care să deblocheze camionul pe măsură ce șoferul se apropie de el.

Planurile Nikola sunt acum mult mai frumoase. Mai târziu va apărea şi o variantă FCEV a modelului TRE. Primele informaţii ne spun că acest model va avea o autonomie de până la 800 km, un rezervor cu o capacitate de 80 kg şi un timp de încărcare de circa 15-25 minute.

Primele unităţi de serie ale modelului pe baterii urmează să ajungă la clienţi din 2021. Cei care vor opta pentru un Nikola TRE FCEV vor trebui să aştepte până în 2023.

Cu investiţia CNH Industrial ar urma să se pună pe roate şi planurile anunţate de Nikola de la bun început, iar astfel Tesla Semi va avea un concurent serios pe piaţa internă americană.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/