(video) 100 de ani Mazda: RX-7 – redefinirea distracției de conducere cu motor rotativ

Bucuria de a conduce, design ușor și motor rotativ: trei elemente care definesc ADN-ul Mazda și continuă să fascineze echipa producătorului auto cu sediul în Hiroshima, Japonia. Dar un model iese în evidență printre toate celelalte pentru a da tuturor acestor elemente un nou nivel de semnificație, cimentând mașina sport compactă cu motor rotativ în mintea pasionaților de condus din Europa și din întreaga lume.

Modelul ăla despre care este vorba e Mazda RX-7! Lansată în 1978, prima mașină sport de masă a Mazda va deveni cel mai bine vândut vehicul cu propulsie rotativă din istorie. Și, de asemenea, a propulsat succesul brandului pe pistele de curse la niveluri fără precedent. Nu mai spunem despre ce vedetă a devenit în lumea tuning-ului auto, mai ales acasă!

Urletul distinctiv al unităţii sale de propulsie twin-rotor a zguduit pistele din Europa și dincolo de început, câștigând în clasa 1.600-2.300 cm³ a British Saloon Car Championship în 1980-1981 și demonstrând fiabilitatea sa prin capturarea drapelului în carouri la cursa de 24 de ore de la Spa Francorchamps (Belgia), tot în 1981.

A fost o epocă de aur în altă parte, de asemenea. În SUA, RX-7 a câștigat peste 100 de curse din cadrul campionatului IMSA, mai mult decât orice alt model de orice marcă, dominând clasa GTU (sub 2.500 cm³), inclusiv cursa de 24 de ore de la Daytona timp de 12 ani consecutivi de neegalat (din 1982-1993)! RX-7 şi-a dovedit caracterul de câştigător, de asemenea, în Campionatul Australian de Anduranță, câștigând din 1982 până în 1984, precum și cursa  Bathurst 12 Hours (model campion între anii 1992-1995).

Această experiență vastă de victorii cu RX-7 a curs în “venele” celor 710 CP generaţi de motorul cu patru rotoare de pe modelul Mazda 787B, care a șocat sportul alimentat de motoarele cu pistoane în 1991, atunci când a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans. Ea rămâne singura mașină câștigătoare fără un motor cu pistoane și fără îndoială a fost unul dintre cele mai mari momente din istoria puterii rotative.

Realizarea este cu atât mai uluitoare având în vedere că viitorul motorului rotativ a fost în pericol atunci când Mazda a început dezvoltarea lui RX-7. Producătorul de automobile a montat rotoare în cele mai multe dintre modelele sale până la criza petrolului din anii 1973-74, când prețurile exorbitante a combustibililor nu au mai fost în “setea” consumatorilor.

Mazda a decis astfel să renunțe la aceste motoare pentru majoritatea sedanurilor, hatchback-urilor și modelelor break, şi era posibil să le fi abandonat în întregime, la fel ca orice alt producător de automobile, dar şeful departamentului Cercetare şi Dezvoltare, Kenichi Yamamoto, a făcut tot posibilul pentru ca asta să nu se întâmple, argumentând cât de crucial era motorul rotativ pentru companie.

Yamamoto, care a condus echipa de ingineri care a dezvoltat primele motoare rotative Mazda în anii 1960, și-a propus să revizuiască motorul 12A existent și să îmbunătățească semnificativ economia de combustibil. Printre altele, echipa sa a adăugat sigilii mai durabile – un loc cu probleme – și un sistem de lubrifiere îmbunătățit. Ei au ajutat apoi la proiectarea vehiculului ideal pentru acest agregat. Mic și ușor, dar bun de a alerga, puternic și “rev-happy”, motorul rotativ a fost perfect pentru o mașină sport. Și RX-7, un coupe elegant, cu un nas în formă de pană și cu o lunetă specifică, a fost construit special pentru acest motor.

Mazda-RX-7 Generation-1 Development Rotary Engine – Project Phoenix with Kenichi Yamamoto (al doilea din dreapta)

Prima generație RX-7 (pe platforma FB), care a intrat în vânzare în Japonia în 1978 înainte de a ajunge în Europa în anul următor, a fost o senzație imediată. Cu o greutate de puțin peste o tonă, unitatea 12A de 100-135 CP (în funcție de piață) a păşit pe un drum lung în ceea ce privește performanța. Cu aspectul său front mid-engine, așezat în spatele punţii faţă, trimitea puterea spre roțile din spate, cu o distribuție de greutate aproape perfectă, oferind, de asemenea, o manevrabilitate uimitoare.

Modelul aerodinamic a fost poziţionat perfect în ce priveşte preţul și a fost extrem de distractiv de condus, oferind o conexiune specială între șofer și mașină. Unităţii 12A twin-rotor de 1.146 cm³ i s-a alăturat mai târziu o versiune turbo cu 160 CP pentru Japonia, în timp ce modelul pentru America de Nord a primit o putere ușor mai mare cu unitatea 13B care avea şi sistem de injecție a combustibilului.

A doua generație RX-7 (FC) introdusă în 1985 a prezentat un design inspirat de Porsche și o serie de îmbunătățiri de performanță cum ar fi: DTSS (Dynamic Tracking Suspension System) și turbo compresia. Inducția forțată se pare că era foarte potrivită pentru motoarele rotative datorită caracteristicilor fluxului de evacuare și destul de eficientă pentru creșterea cuplului din zona medie.

Unitatea 13B de 1.3 litri devenise standard pentru toate piețele acum, și, deși RX-7 se oferea în Europa inițial cu un motor natural aspirat cu 150 CP, versiuni turbo twin-scroll cu 180 CP și mai târziu cu 200 CP au urmat. Cea mai puternică RX-7 putea face 0-100 km/h în circa 6.0 secunde şi putea atinge o viteză maximă de 240 km/h.

A doua generaţie RX-7 a fost şi cea care a marcat construcţia a 1.5 milioane de maşini Mazda cu motoare rotative, în aprilie 1986

A treia și ultima generație (FD), care a sosit în 1992, a fost o mașină de performanță autentică. Un nou turbocompresor dublu secvențial a sporit producția de la cel mai recent motor 13B la 239 CP pe versiunea europeană. Calificat de fani drept cel mai manevrabil RX-7 din istorie, cu un sprint realizat în 5.3 secunde până la 100 de km/h, în drum spre o viteză maximă limitată la 250 km/h, coupeul cu două locuri şi cu o greutate de 1.300 de kg era în drept să stea într-o ligă cu mașini sport high-end.

Din păcate, producţia modelului în caroserie FD a fost întreruptă pentru cea mai mare parte a Europei până în 1996 din cauza reglementărilor privind emisiile, deși Mazda a continuat să producă mașini pentru piețele unde se conduce pe dreapta, sporind în cele din urmă puterea pe modelele ulterioare, doar pentru cele din Japonia, la 280 CP.

Anul 2002 a marcat sfârșitul uneia dintre cele mai excepționale mașini sport din istorie. Un total de 811.634 au fost produse între 1978 și 2002, de departe fiind cel mai mare tiraj pentru orice model cu motor rotativ care a existat. În timp, versiuni modificate ale fiecărei generații au stabilit recorduri de viteză terestră în clasa lor la Bonneville Salt Flats din SUA în 1978 (FB – 296 km/h), 1986 (FC – 383.7 km/h) și 1995 (FD – 389 km/h)!

Spiritul RX-7 trăiește mai departe, în aceeaşi Mazda RX-8, care a urmat în 2003, și prin stabilirea fundației pentru multe inovații de inginerie care urmau să vină. Printre acestea se numără modele Mazda cu motoare rotative alimentate cu hidrogen, cum ar fi RX-8 Hydrogen RE, care putea rula fie pe H2, fie pe benzină, și Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid, un MPV cu motor electric și unul rotativ cu dublă alimentare.

Mai târziu, compania a dezvoltat un prototip Mazda2 EV cu un mic motor cu un singur rotor folosit ca range extender. Un sistem similar s-ar putea folosi şi pe o variantă suplimentară a noului Mazda MX-30, un nou crossover electric, care va sosi la dealeri în acest an.

În special în rândul entuziaștilor, RX-7 rămâne icoana maşinilor sport cu motor rotativ și, într-adevăr, printre cele de producţie cu o astfel de unitate de propulsie. Mazda a făcut salturi mari cu RX-7 în ceea ce privește ingineria ușoară, designul sportiv și distracția de conducere, experienţa pe care a aplicat-o și a evoluat-o pentru fiecare model Mazda actual. Vehiculul care, probabil, cel mai bine întruchipează reputația Mazda și dedicaţia pentru neconvențional – RX-7 – continuă să influențeze designeri și ingineri care lucrează la modelele Mazda de mâine.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-100-de-ani-mazda-r360-coupe-primul-sau-autoturism-care-a-cucerit-inimile-japonezilor/

https://autoblog.md/video-100-de-ani-mazda-compania-anunta-o-editie-speciala-pentru-toate-modelele-din-gama/

(video) La mulţi ani, Mazda! Constructorul auto japonez împlineşte astăzi 100 de ani de la fondare

Cmentariile sunt închise