Formula 1 ar putea trece la folosirea de AWD şi frâne carbo-ceramice. Când s-ar putea întâmpla
Din sezonul anului 2022 Formula 1 va trece la un nou regulament tehnic, dar în același timp se elaborează deja regulamentul pentru anul 2025. S-a anunțat deja că acest campionat sportiv va trece în timp la folosirea unor unităţi de propulsie care vor consuma combustibil mai ecologic, iar printre alte propuneri se numără utilizarea de soluţii de aerodinamică activă.
Directorul tehnic al Formula 1, Pat Symonds, a declarat pentru Racefans că o mutare la folosirea unui sistem de tracţiune integrală este luată în considerare pentru 2025, dar încă nu a fost luată o decizie.
“În mod clar, 4WD este mult mai eficient în ceea ce privește recuperarea energiei, viteza și manevrabilitatea în viraje, dar în acelaşi timp complică proiectarea, construcţia şi într-un final costul mașinii. Suntem chiar la începutul călătoriei, așa că explorăm diverse opțiuni. Împreună cu Formula 1 și furnizorii de trenuri de propulsie, vom decide în ce direcție să mergem.
Iar dacă, datorită tracțiunii integrale, putem recupera energia de pe roțile din față, această soluție are sens. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că Formula 1 este un sport și personal nu vreau ca mașinile să circule prin curbe ca pe șine. La începutul proiectului, am rulat simulări în care roțile din față erau conectate numai atunci când accelerația laterală scădea la un anumit nivel.”
În plus față de tranziția la un sistem de tracțiune integrală, Formula 1 intenționează să abandoneze actualele frâne integrale realizate din carbon și să treacă la frâne carbo-ceramice mai ecologice. Un reprezentant de la Brembo, unul dintre furnizorii de frâne pentru Formula 1, a confirmat că acest proces a început deja.
“Pe baza strategiei Brembo, lucrăm deja la noi materiale și procese evolutive pentru a obține emisii mai mici. Aceasta este filozofia noastră și nu este dictată de faptul că Formula 1 cere tuturor furnizorilor să se adapteze la o nouă abordare. Strategia noastră corporativă este de a produce materiale durabile. În Formula 1, acest proces a început deja.”
Amintim că Formula 1 a trecut la motoare V6 hibride în anul 2014. De atunci au fost rafinate în mod activ, diferența de putere și eficiență a motoarelor de la diferiți producători a fost redusă, însă la începutul anului viitor dezvoltarea acestora în continuare va fi “înghețată” până când noile reglementări vor intra în vigoare în 2025.
De facto, celor de la Mercedes, Ferrari, Renault și Honda le-au mai rămas un singur ciclu de modernizare a motoarelor existente – anul acesta. La sfârșitul sezonului le vor adapta la consumul de combustibil E10 mai ecologic, care va deveni obligatoriu din 2022, iar designul lor va fi înghețat pentru următoarele trei sezoane.
Cmentariile sunt închise