(video) 6.734 metri deasupra nivelului mării cu un Porsche 911 – nicio mașină nu a urcat vreodată mai sus
6.734 metri deasupra nivelului mării – nicio mașină nu a urcat vreodată mai sus. Pe 2 decembrie 2023, pilotul de curse Romain Dumas a stabilit un nou record mondial în vârful crestei de vest a vulcanului Ojos del Salado din Chile, fiind la volanul unui Porsche 911 modificat semnificativ, care se deplasa utilizând eFuels.
Francezul a fost susținut de o echipă internațională formată din membri din Chile, Franța, Germania, Statele Unite, Canada și Elveția, una care s-a confruntat cu condiții extreme. Aerul la altitudine era doar la jumătate mai dens decât la nivelul mării, în timp ce temperaturile s-au situat în jurul valorii de 20 de grade sub zero.
„Nu voi uita niciodată această experiență. A fost un sentiment extraordinar să conduc acolo unde nicio mașină nu a mai mers până acum. 911 a reușit să meargă mai sus decât orice alt vehicul legat de pământ din istorie. Am ajuns într-un punct în care am fost întâmpinați de adevăratul vârf al crestei de vest – nu am putut merge mai sus. Deci aceasta a fost cu adevărat altitudinea maximă care poate fi atinsă. Un moment de mândrie pentru întreaga echipă – și suntem recunoscători pentru sprijinul și credința tuturor partenerilor noștri, fiecare dintre ei a făcut posibil acest lucru.”
Romain Dumas
Expediția folosind două modele Porsche 911 modificate semnificativ a fost susținută de HIF Global, Schaeffler Group, Mobil 1, BFGoodrich și TAG Heuer. Aceste afaceri au susținut echipa internațională de ghizi, ingineri, șoferi și alpiniști cu expertiză și tehnologie.
Proiectul a marcat o întoarcere pentru mașină și echipă la vulcanul Ojos del Salado, care a fost vizitat în 2022 și atunci s-a depășit doar 6.000 de metri într-o cursă exploratorie. Din punct de vedere contextual, altitudinea de vârf atinsă echivalează cu 1.934 de metri dincolo de vârful Mont Blanc. Recordul anterior, stabilit în 2020, a fost de 6.694 de metri.
Cele două modele Porsche 911 modificate, botezate Doris și Edith, au luat parte la încercarea de a stabili recordul, fiind dezvoltate de RD Limited în colaborare cu Porsche. Recordul în sine a fost obținut de Dumas cu Edith care este mai ușoară și mai agilă. Conversia specială extrem de capabilă pentru off-road se bazează pe actualul 911 Carrera 4S. Motorul boxer cu șase cilindri de 3.0 litri (450 CP) a rămas în formă originală, precum și cutia de viteze manuală standard cu șapte trepte.
Mașina a funcționat cu lubrifianți turnați din fabrică de la Mobil 1, ceea ce a permis grupului de propulsie să funcționeze fără probleme chiar și în climatul extrem de rece. Modelul 911 în sine s-a dovedit a fi o bază excelentă; prin combinația de construcție robustă, dar ușoară a șasiului, putere mare și capacitatea de a face față bine la altitudini extrem de mari.
Cele două mașini mai sunt echipate cu scaune din fibră de carbon și centuri de siguranță cu prinderi în cinci puncte. Mai dispun de osii portal pentru a crește garda la sol până la 350 mm (pentru comparație garda la sol maximă a unui 911 Dakar de producție este de 191 mm). Osiile portal au avut, de asemenea, efectul de a reduce rapoartele de viteză, permițând accelerații precise și blânde la viteză mică. În plus, mașinile au fost echipate dedesubt cu protecție specială, ușoară, dar extrem de rezistentă, din fibră de aramidă, pentru a permite alunecarea peste pietre.
Mașina principală a primit o tehnologie suplimentară foarte specială – direcția prin cablu (steer by wire) – dezvoltată și furnizată de Schaeffler Group. Sistemul numit Space Drive a fost capabil să îndeplinească cerințele unice și extreme ale vulcanului și ale terenului, oferind precizie și feedback detaliat pentru a-i permite lui Romain Dumas să plaseze mașina exact acolo unde avea nevoie – de multe ori în timp ce urca pante precare și aproape verticale.
Ambele mașini au funcționat în întregime cu HIF eFuels – create în Chile – în timpul petrecut pe vulcan. Acest e-combustibil este fabricat din apă și dioxid de carbon folosind energie regenerabilă, permițând o utilizare potențială aproape neutră din punct de vedere a emisiilor de CO₂ a motoarelor cu ardere internă, deoarece CO₂-ul captat în timpul procesului de producție a eFuels este aproximativ egal cu CO₂-ul emis în timpul utilizării mașinii. Porsche a investit în eFuels ca parte a „double e-path” pentru a propulsa mașinile sport din trecut, prezent și viitor: E-mobility și eFuels. Prima fabrică pilot integrată care produce combustibili sintetici, „Haru Oni” din Punta Arenas, Chile, a început producția la sfârșitul anului 2022.
De-a lungul expediției, proiectul a avut o abordare prudentă, pe primul loc fiind siguranța. Echipa a avut nevoie de două săptămâni pentru a se aclimatiza încet la altitudini, câștigând încet în înălțime zi de zi. Mașinile nu au avut astfel de dificultăți – sistemele standard de pe 911 au detectat aerul mai subțire și au reglat alimentarea în consecință, ceea ce înseamnă că performanța a fost maximizată.
Echipa le-a monitorizat îndeaproape nu numai altitudinea, ci și ritmul cardiac, modelele de somn și arderea caloriilor prin intermediul ceasurilor inteligente conectate, furnizate de Tag Heuer. Acest lucru a fost supravegheat de doi medici care au făcut parte din echipă din cauza locației îndepărtate și a riscului mereu prezent de rău de altitudine și a altor riscuri pentru sănătate cauzate de amestecul de aer cu mai puțin oxigen și temperaturile înghețate.
Spre deosebire de 2022, echipa a întâlnit relativ puțină zăpadă la nivelurile mai înalte ale vulcanului – dar provocarea a rămas formidabilă, inclusiv găsirea unei căi prin câmpurile de bolovani. 911 a traversat pietrișul adânc și cenușa vulcanică care formează pantele, sistemul său de tracțiune integrală și conectorul Warp permițând menținerea aderenței.
Cmentariile sunt închise