(foto) 70 de ani de la introducerea lui Škoda 1200 – primul model cu o caroserie integrală din oțel, rafinată în tunel eolian

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producția modelului Škoda 1200 „Sedan” cu o caroserie integrală din oțel a început la Mladá Boleslav în urmă cu 70 de ani. Acest progres tehnologic a deschis calea pentru o producție eficientă la scară largă. În plus, caroseria din metal a permis un interior mai mare, precum și o siguranţă pasivă mai bună, reducând în același timp greutatea vehiculului. Corpul ponton al lui „Sedan” a fost unul dintre primele din Cehoslovacia care a fost optimizat într-un tunel eolian!

Primul automobil din Mladá Boleslav dezvoltat vreodată de echipa inginerului Václav Laurin a fost prezentat publicului de către marca Laurin & Klement încă din 1905. Legendarul L&K Voiturette A avea o caroserie deschisă din lemn, fără parbriz și fără uși. Ulterior, piese din tablă formate manual au fost fixate pe cadrul de lemn cu mici cuie. Industria auto a folosit această metodă încă o jumătate de secol mai târziu.

Dar la 11 iulie 1952 a fost înregistrat un salt major în tehnologia de producție. Trecerea de la caroserii din lemn la cele metalice a însemnat că dulgherii responsabili de construcţia cadrelor de caroserie din lemn au trebuit să se orienteze către construcția de cutii de transport pentru exportul vehiculelor. Noul Škoda 1200 „Sedan” a fost primul model cu o construcție ponton din oțel și apărătoare de noroi integrate, care au îmbunătățit spațiul interior și au crescut siguranța pasivă. Suprafețele netede și rotunjite au făcut și întreținerea mai ușoară.

Lucrările de dezvoltare la noul model Škoda au început încă din 1948, primul prototip fiind construit un an mai târziu. Au urmat curând și alte versiuni, inclusiv un versatil STW (break) break cu banchetă posterioară rabatabilă. A fost dezvoltat și un prototip cu un corp deschis.

Škoda 1200 „Sedan” a reprezentat o evoluție a conceptului de șasiu cu un cadru tubular central. Acesta a fost bifurcat în față și putea găzdui astfel un motor pe benzină cu control al supapelor OHV și alte componente inovatoare, cum ar fi căptușeli umede ale cilindrilor. Roțile din spate cu suspensie independentă erau conduse printr-o cutie de viteze sincronizată cu patru trepte. Mașina a atins o viteză maximă de 105 km/h și consuma 10 litri de combustibil la 100 de km parcurşi.

Tatăl „Sedanului”

Printre cele mai proeminente figuri din domeniul construcției de caroserii la acea vreme a fost Josef Velebný (1906-1989). Lucra la uzina auto din Mladá Boleslav din 1925 și a condus departamentul de proiectare a caroseriei din 1946. Tot atunci a început cercetarea și dezvoltarea sistematică în domeniul optimizării aerodinamice, având ca rezultat viteze maxime mai mari și un consum mai mic de combustibil. În plus, vehiculele au fost mai silențioase, iar caroseria a rămas mai curată, fără elemente inutile. 

La acel moment, cercetările au fost efectuate folosind modele din lemn la scara 1:5 și 1:10 într-un tunel eolian cu un diametru de doar 1.8 metri. Singura instalație de acest fel la acea vreme se afla la Institutul de Cercetare și Testare a Aviației din Praga-Letňany. ŠKODA a testat pentru prima dată modelele 1101/1102 „Tudor” acolo, dar accentul principal a fost pe 1200.

Josef Velebný (1906-1989)

Datorită caroseriei sale noi, mașina a beneficiat de o greutate proprie redusă de doar 1.050 kg, care era comparabilă cu greutatea modelului Rapid OHV mai vechi și mult mai mic. „Sedanul” cu cinci locuri avea un portbagaj compartimentat cu o roată de rezervă accesibilă separat și o trusă de scule care era obligatorie la acea vreme. Cele patru uși ascundeau și pragurile pentru ca hainele pasagerilor să nu se murdărească la intrare și la ieșire. 

Printre altele, avea schimbătorul de viteze montat pe coloana de direcție, soluţie care a contribuit la îmbunătățirea siguranței active – șoferul nu trebuia decât să-și ia mâna de pe volan pentru scurt timp la schimbarea vitezelor. În același timp, oferise mai mult spațiu pentru picioare, deoarece schimbătorul de viteze fusese mutat din tunelul central.

Avantajele unei caroserii din oțel nu au fost evidente doar în versiunea notchback, ci și în vehiculele comerciale ușoare. Producția acestora a început în 1952 la uzina Vrchlabí. Iar la cea din Kvasiny au fost construite versiuni de ambulanță, cu loc pentru două tărgi, precum și pentru echipaj. 

La începutul anului 1953 gama a fost extinsă pentru a include modelul practic 1200 STW, cu o ușă posterioară dintr-o singură bucată, cu deschidere laterală. Unele dintre scaunele rabatabile erau accesibile doar din partea dreaptă a vehiculului pentru a permite o caroserie mai rigidă. În versiunea cu două locuri, break-ul oferise o zonă de încărcare de 1.750 mm lungime și 1.380 mm lățime, care măsura 990 mm între pasajele roților.

Škoda 1200 „Sedan” a suferit o modernizare continuă. Adaptările au optimizat rezistența caroseriei și au redus zgomotul interior. Inovațiile au inclus și indicatoare moderne, care au înlocuit semnalizatoarele anterioare. Modelul 1201 a fost actualizat cu un motor mai puternic şi a intrat în producţie de la începutul lui 1956. Genera 45 CP la 4.200 rpm. 

Producția seriei 1200/1201 s-a încheiat în toamna anului 1961, după ce au fost construite 67.071 de vehicule, dintre care aproximativ 27.000 aveau caroserie notchback și aproximativ 15.000 erau break, restul unităților fiind versiuni de vehicule comerciale.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/