(video) 125 de ani de Skoda: L&K Voiturette A – primul automobil făcut în Mlada Boleslav

Skoda Auto face o călătorie extraordinară prin cei 125 de ani de istorie ai companiei, cu douăsprezece repere auto care i-au marcat-o. După cum am promis ieri, despre fiecare vă vom spune mai multe detalii, asta pentru că fiecare automobil este unic şi interesant în felul său.

Şi iată că începem cu L&K Voiturette A – primul automobil făcut în Mlada Boleslav!

Primul automobil al companiei Laurin & Klement, care avea să devină mai târziu Skoda Auto, și-a făcut debutul în ziua de 29 octombrie 1905. Voiturette A a fost un ușor autovehicul cu două locuri, intuitiv de condus și care putea atinge viteze de până la 40 km/h.

Vehiculul cu doar 7 CP a impresionat, de asemenea, clienții cu raportul său atractiv preț-performanță. În total, 44 de unități au fost construite în Mlada Boleslav între anii 1905 și 1907.

Voiturette A a primit o licență oficială pentru a utiliza drumurile publice la 18 ianuarie 1906 și a fost prezentat pentru prima dată publicului la Salonul Auto de la Praga la 15 aprilie 1906. Cu designul său avansat, inginerie precisă și preț “atractiv” de 3.600 de coroane pentru versiunea de bază, a fost un succes instantaneu.

Pentru a oferi o anumită perspectivă, în acele vremuri un muncitor câştiga în medie doar două coroane pe zi, iar combustibilul care, în acele zile, nu era încă măsurat în litri din cauza diferențelor de calitate și densitate, costa 0.66 coroane per kilogram. Voiturette A consuma aproximativ patru kilograme de benzină la 100 de kilometri parcurşi.

Șasiul modelului L&K Voiturette A constă dintr-un şasiu cadru sub formă de scară, care suportă două osii rigide cu arcuri semi-eliptice cu foi. Cei doi cilindri răciți cu apă ai motorului poziţionat frontal, poziţionaţi apropo în V, i-au fost aranjaţi sub un unghi de 55 de grade. Benzinarul produce 7 CP (5.2 kW) dintr-un volum total de 1.005 cm3.

Transmisia cu trei rapoarte cu schimbare directă îi este conectată la cutia de viteze printr-un ambreiaj conic acoperit cu piele. Puterea a fost, de obicei, transmisă la roțile din spate printr-un arbore cardanic, dar nişte lanțuri au fost, de asemenea, disponibile la cerere. Vehiculul agil, de 465 kg, putea accelera până la o viteză maximă de 40 km/h. Oprirea din mers putea fi realizată printr-o frână care acționează asupra arborelui cardanic sau printr-o manetă de mână care să pună în funcțiune tamburii de frână de pe roțile din spate.

Pe lângă jantele din lemn cu spițe de lemn, care erau comune la acea vreme, Laurin & Klement oferea clienților săi roți cu spițe de sârmă. În loc de două locuri individuale, a existat, de asemenea, o opțiune pentru un loc pe o banchetă lată. În plus, fiecare versiune dispunea de un spaţiu pentru bagaje acoperit. Lista de dotări suplimente includea, de asemenea, iluminat, un acoperiș și alte detalii de echipament. Voiturette A a fost disponibil în culorile de caroserie roșu, verde, albastru și alb.

“Trăsura mică” (astfel traducându-se Voiturette din franceză) a pus bazele dezvoltării dinamice ulterioare a producătorului auto ceh. Gama de modele s-a extins rapid – de la alte vehicule cu motoare cu doi cilindri până la Type FF, care au intrat pe piață în 1907 cu un motor cu opt cilindri în linie, la alte autoturisme, vehicule comerciale și mașini de curse de mare succes.

Laurin & Klement a devenit în scurt timp cel mai important brand auto din monarhia duală austro-ungară, dominând în special segmentul voiturette. În 1908, peste 90% din toate vehiculele noi din acest segment erau de la Mlada Boleslav!

L&K Voiturette A din 1906 prezentat în imagini este unul dintre cele cinci exemplare originale care au supraviețuit până în prezent și face parte din portofoliul unui colecționar privat ceh. Acesta este capabil să ruleze pe drumuri şi a participat cu această ocazie în parada prin care se sărbătoreşte cea de-a 125-a aniversare a Skoda. Un alt Voiturette A este o expoziție permanentă la Muzeul Skoda din Mlada Boleslav.

Vezi şi:

(foto) Skoda a restaurat timp de doi ani o bijuterie exclusivă făcută acum 110 ani. E singura care a mai rămas

Cmentariile sunt închise