(foto) Câştig de cauză pentru doi fraţi din SUA. Ford ar putea achita peste $1.7 miliarde din cauza defectului unei maşini
Doi frați din statul american Georgia s-ar putea alege cu sute de milioane de dolari după ce în 2014 o maşină a mărcii Ford le-a ucis părinţii. Este cel mai mare verdict civil, în termeni de despăgubiri, care a fost pronunțat vreodată în acest stat.
În 2014, Voncile și Melvin Hill au murit după ce o anvelopă de pe al lor Ford F-250 Super Duty din 2002 a explodat pe o autostradă, după care pickup-ul s-a răsturnat. Cuplul, în vârstă de 62 și 74 de ani, plecase să ia o nouă piesă pentru un tractor pe care îl foloseau în ferma lor din Georgia.
Un juriu a decis în unanimitate că cei doi ar fi trebuit să supraviețuiască accidentului dacă acoperişul maşinii ar fi fost proiectat corespunzător. Însă acesta sub presiunea răsturnării s-a stricat semnificativ şi cei doi şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor grave primite.
Copiii adulți ai cuplului, Adam și Kim, ambii în vârstă de 50 de ani, au dat în judecată Ford Motor și Pep Boys – centrul auto care a montat vehiculului anvelope de dimensiuni greşite cu patru ani înainte de accident, printre alții.
Li s-au acordat mai întâi 24 de milioane de dolari pentru ceea ce se numeşte în SUA daune compensatorii, dintre care Ford este răspunzător pentru 70% (16.8 milioane de dolari), iar Pep Boys pentru 30% (7.2 milioane de dolari).
Juriul a acordat apoi familiei 1.7 miliarde de dolari pentru ceea ce se numeşte daune punitive, care reflectă nu compensația pentru familie, ci suma pe care juriul o consideră suficientă pentru a pedepsi Ford și a-l descuraja să facă aceeași greșeală în viitor.
„Verdict grozav pentru clienții noștri, suntem extrem de fericiți pentru ei. Au suferit multe – și au avut un curaj enorm să reziste atât de mult timp. Au vrut să-i facă pe alți oameni conștienți de problemă”, a declarat Daniel E. Philyaw, unul dintre avocații care reprezintă familia Hill, pentru Daily Mail luni dimineață.
Conform legii din Georgia, statului i se acordă 75% din cei 1.7 miliarde de dolari, lăsând familia Hill să pretindă la restul – 425 de milioane de dolari. În total, familia s-ar putea alege cu 450 de milioane de dolari de la producătorul de mașini.
Ford, care valorează în prezent pe piaţă 60 de miliarde de dolari, spune că va contesta decizia:
„În timp ce simpatiile noastre se adresează familiei Hill, nu credem că verdictul este susținut de dovezi și intenționăm să facem recurs”, a spus un reprezentant al Ford.
Procesul recent a durat trei săptămâni. Cazul a fost judecat pentru prima dată în 2018, dar s-a încheiat cu un proces anulat. Avocații au prezentat dovezi despre aproape 80 de cazuri similare în care oameni au fost uciși sau răniți atunci când acoperișurile camioanelor i-au strivit în timpul răsturnărilor. Ford a refuzat să spună despre câte incidente similare știe și nu a emis niciodată vreun recall.
Juriul a stabilit că Ford a vândut 5.2 milioane de astfel de pickup-uri Super Duty cu acoperișuri slabe care ar putea zdrobi oamenii în interior în timpul răsturnărilor. Defectul ar fi prezent la toate modelele produse între anii 1999 și 2016.
Cmentariile sunt închise