(foto) Ce automobile au în posesie candidații la funcția de Procuror General al Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Oleg Crâșmaru sunt cei patru candidați rămași în cursa pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova, dintr-un total de 20 câţi s-au înscris în cursă. Colegii de la Ziarul de Gardă au decis să ridice declaraţiile lor de avere pentru a analiza cine sunt aceşti oameni, ce au în proprietate şi de ce râvnesc pentru acest post.

Pe noi însă ne-a interesat ce automobile au declarat aceştia în ultimele documente făcute publice. *(Imaginile cu maşini din articol poartă doar notă informativă şi nu corespund cu cele declarate).

FOTO: zdg.md

Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ultima declarație de avere disponibilă pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost depusă în 2015, când a candidat la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Atunci, acesta declara printre altele și două automobile, Mitsubishi Outlander și Hyundai Tucson, ambele înregistrate în Chișinău. În primul caz este vorba despre un SUV produs în 2005, dar cumpărat în 2007 cu 100.000 de lei, iar în al doilea caz este vorba despre o maşină produsă şi cumpărată în 2014 pentru 340.000 de lei în schimb.

Vladislav Gribincea este, din 2010, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) – ONG ce activează în domeniul justiției și drepturilor omului. Gribincea nu a deținut funcții publice până acum, dar a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei R. Moldova privind organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală.

Deoarece nu a deținut funcții în stat, Gribincea nu a avut, până acum, obligația de a depune declarații de avere și interese personale. Dar acesta a declarat că în familia sa există două automobile: o Toyota Prius din 2011, cumpărată în anul 2017 cu 10.200 de euro și un Lexus (model necunoscut) produs în 2005, dar cumpărat în 2009 pentru 30.000 de euro în schimb.

Veaceslav Soltan vine în Procuratură în 2005, la un an după ce a absolvit Facultatea de Drept. Până a fi procuror, a exercitat funcția de specialist pe mijloacele electronice de calcul în cadrul instituției. În ultimii ani, a deținut funcția de șef al Secţiei tehnologii informaţionale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale.

În declarația de avere pentru 2015, Veaceslav Soltan indica faptul că deține un automobil KIA Magentis din 2006, cumpărat în 2012. Iar în declarația de avere și interese pentru 2018 se arată că familia a vândut anul trecut automobilul KIA, îndicând însă un venit de doar 10.000 de lei de pe urma tranzacției.

În schimb, tot în 2018, soții Soltan au achiziționat un alt automobil, Toyota Avalon. Mașina a fost fabricată în 2013 și a costat, conform informațiilor din declarația de avere și interese depusă de candidatul la funcția de procuror general, doar 100.000 de lei, deși prețul ei de piață e de câteva ori mai mare. Într-o precizare pentru ZDG, Veaceslav Soltan a declarat că: “Am luat mașina la mâna a doua. Era deteriorată. Am reparat-o. Sunt și imagini, dacă trebuie. Era foarte avariată”.

Într-un final, din 2017, Oleg Crâșmaru este ofiţer superior de urmărire penală pe cazuri excepţionale în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). A mai lucrat la CNA în anii 2008-2016. În perioada 2016-2017, a activat la Serviciul Vamal, fiind șef al Direcţiei Urmărire Penală și șef al Secţiei cauze speciale. Timp de șase luni, în 2016, a fost procuror în Procuratura Basarabeasca. Anterior, Crâșmaru a candidat și la funcția de director al CNA.

În 2012, în prima declarație de avere publică, Crâșmaru indica faptul că deține un Opel fabricat în 1993 și o remorcă din 2008, ambele moștenite în 2011. Iar deja în declarația de avere și interese pentru 2018, Crâșmaru a menţionat că în 2017 familia sa a procurat un automobil KIA Ceed, fabricat în 2013, achitând 140.000 de lei.

Vezi şi: (video) Preşedintele Igor Dodon are o nouă maşină de serviciu

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/