(foto) Cinci români au participat în acest an la Dakar, printre care şi rapperul Cheloo. Ce locuri au ocupat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cele două echipaje româneşti care au participat în premieră la categoria auto a Raliului Dakar 2022 s-au clasat în top 60 în clasamentul general al cursei din Arabia Saudită, încheiată vineri, 14 ianuarie.

Echipajele tricolore Mihai Ban/Ștefan Cătălin Ion (cunoscut sub numele de scenă Cheloo) și Iacob Buhai/Tudor Turdean au reușit să scrie o pagină de istorie pentru automobilismul sportiv românesc la Raliul Dakar.

Este pentru prima oară în istoria acestei competiții când un echipaj auto românesc a trecut linia de finiș în cele mai bine de patru decenii, dar şi prima oară când două reuşesc să termine cu succes cursa.

Mihai Ban și Ștefan Cătălin Ion (într-un Hummer H3) s-au clasat pe locul 54 în topul general al grupei Auto, în timp ce Iacob Buhai și Tudor Turdean (într-un Toyota Hilux) au încheiat competiția pe 58. La Auto, un total de 74 de echipaje au ajuns la final, victoria revenind echipajului Nasser Al Attiyah/Matthieu Baumel.

La Clasa FIA T1 4×4 Petrol and Diesel, Mihai Ban a fost pe 26, iar Hotea a încheiat pe 28 dintr-un total de 38 de echipaje ajunse la linia de sosire. Ediția din acest an a Raliului Dakar, care s-a desfășurat tot în Arabia Saudită, a avut 12 probe speciale cu o lungime de peste 4.100 de kilometri.

De-a lungul competiției, cele două echipaje de la Transilvania Rally Ria Team s-au susținut reciproc și au mers alături în drumul spre acest pas istoric pentru automobilismul sportiv românesc.

România a avut reprezentant și la Moto, acolo unde Emanuel Gyenes (KTM) s-a clasat pe locul 5 la Original by Motul și pe 40 la General Moto. Gyenes e considerat una dintre legendele acestei competiții în ultimele două decenii.

Cea mai bună clasare a sa la Raliul Dakar, în clasamentul general, a fost în 2016 (locul 14), alte performanţe înregistrate fiind două victorii la clasa Marathon (2011, 2015) şi alta la Malle Moto, în 2020. În 2021, Gyenes (KTM) a ocupat locul 23 la general şi a fost pe 2 la Malle Moto.

Deși România a avut câțiva concurenți moto de seamă la Dakar, aceștia nu au fost supra reprezentați în clasa auto. Asta a intenționat să îndrepte Mihai Ban şi Ştefan Cătălin Ion. Mihai obișnuia să concureze cu quad-uri și a câștigat câteva campionate naționale înainte ca prea multe accidente să-l inspire să treacă la mașini. Copilotul său este mai bine cunoscut acasă ca Cheloo și este unul dintre cele mai mari vedete rap din țară, parte din faimoasa trupă Paraziții.

Poate că nu este surprinzător, dar au ales să intre în Dakar cu un Hummer mai degrabă decât cu un SSV, unul cu motor Toyota și construit de același garaj care a produs Ford-ul lui Martin Prokop. Mașina, pe care au cumpărat-o de la de participantul de nouă ori la raliu Tomas Ourednicek, a fost deja folosită de două ori în Dakar, în America de Sud.


De cealaltă parte, Iacob Buhai este român prin naștere, dar trăiește și muncește în Spania în ultimii 25 de ani, unde are o afacere în sudul țării construind sere comerciale. Experiența sa competițională de până acum a fost în principal în probe 4×4, intercalate cu ciudatul raid african, dar acest accent s-a mutat atunci când bunul său prieten Mihai Ban l-a convins să creeze o echipă împreună și să intre în Dakar.

În acest scop, Iacob a cumpărat o Toyota Hilux 3.0 Diesel T1 de la Jaton Racing din Barcelona și a intrat în Raliul Marocului 2021. Deși nu a terminat cursa, a căpătat o experiență neprețuit. Copilotul său Tudor Turdean, un coleg român de enduro, conducea pe atunci camionul de sprijin în Maroc. Având în vedere experiența modestă de rally-raid, perechea a avut ambiții la fel de modeste pentru Dakar 2022. Intenționau să o apuce lent și constant pentru a asigura un finiş mult dorit, motiv pentru care au luat cu ei şi un stoc generos de piese de schimb pentru a maximiza şansele.


De-a lungul anilor, Emanuel Gyenes a devenit unul dintre cei mai buni corsari din clasa moto. Specialistul român de enduro născut în Satu Mare, care a apărut pentru prima dată în Dakar în 2007, când era încă în Africa, a experimentat însă succese foarte diferite în cursă. De pe locul 46 inițial la debutul său, el a reușit o poziție 14, cea mai mare în carieră, în 2016 și a câștigat clasa Maraton de două ori. 

De asemenea, a fost nevoit să părăsească evenimentul de două ori, inclusiv ultima dată pe pământ sud-american, ceea ce a marcat un punct de cotitură în cariera sa. Românul s-a înscris în clasa Original by Motul pentru rideri fără asistență. Un eșec din care a revenit în 2020, când a câștigat categoria Malle Moto la prima ediție a raliului din Arabia Saudită. Şi în ciuda unei accidentări persistente, el a revenit din nou în 2021 luptând pentru victorie până la capăt, dar în cele din urmă terminând pe locul doi la categoria nouă Arunas Gelazninkas.

Cmentariile sunt închise