(foto) O pereche de maşini despre care puţin probabil că ați auzit, identificate pe o stradă din Chişinău

Pe o stradă din capitală au fost surprinse, cel mai probabil în premieră pentru Moldova, două automobile care sunt mai puţin cunoscute de publicul larg. Acestea nu sunt deocamdată înmatriculate, iar suporturile pentru plăcuţel ne spun că anterior au fost proprietate a unui dealer din Bulgaria.

Denumirea curentă a maşinilor este MPM Erelis (cunoscută şi ca PS.160) şi reprezintă de fapt o variantă modernizată a vehiculului coupe cu patru portiere Tagaz Aquila, produs o vreme într-un număr infim de producătorul rus TagAZ.

Dintr-o scurtă incursiune în istorie aflăm că Taganrogskiy Avtomobilnyi Zavod a început să fie construit în anul 1997 în Taganrog, Federaţia Rusă, sub licenţa şi tehnologia Daewoo Motors, fiind investiţi peste 260 de milioane de dolari. În ziua de 12 septembrie 1998 are loc deschiderea uzinei şi ar fi trebuit să înceapă imediat producţia unor copii licenţiate a modelelor Daewoo Leganza, Nubira şi Lanos. Datorită faptului că fabrica a fost deschisă chiar la începutul celei mai grave crize economice din istoria Rusiei moderne (default-ul din 17 august 1998), uzina a fost pusă imediat într-un regim de conservare. Pentru următorii doi ani, toate echipamentele au fost menținute practic inactive pentru a le păstra funcţionalitatea. Producția de maşini s-a desfășurat astfel în loturi mici folosind “tehnologia șurubelniței”.

În primăvara lui 1999 s-a început producția în serie a automobilului Orion (modelul Nubira), dar cu toate acestea, însăşi Daewoo nu a putut asigura o furnizare stabilă de componente. După ce au fost asamblate câteva sute de maşini, TagAZ a suspendat din nou producția. În aprilie 2000 a fost semnat un contract cu PSA pentru asamblarea autoturismelor Citroen Berlingo. Din iunie 2000 a început să fie produs Citroen Berlingo MkI cu 5 locuri, sub marca Orion-M, cu motor pe benzină autorizat sub Citroen. În acelaşi an a fost semnat un acord cu Hyundai Motor Company pentru a începe producția autorizată a modelului Hyundai Accent.

Între timp au mai fost încheiate contracte de producţie locală a unor modele Hyundai, a unor copii licenţiate ale modelelor mărcilor chineze Chery şi BYD, iar la început de 2013 chiar şi concernul FCA analizase posibilitatea de a amenaja producţia la uzina TagAZ a modelului Jeep Grand Cherokee!

Parcă toate lucrurile mergeau bine şi frumos, uzina având capacitatea de a produce câte 180.000 de vehicule anual, însă după criza financiară mondială din 2009 lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură, TagAZ începând să acumuleze datorii, atât de multe, încât în 2014 Curtea de Arbitraj din Regiunea Rostov l-a declarat pe fondatorul uzinei Mihail Paramonov falimentar și a deschis procedura de vânzare a proprietății sale. Potrivit informaţiilor actuale, la momentul de faţă proprietatea încă nu a fost vândută. Echipamentele au devenit deja nefuncţionale, iar clădirile uzinei cu o suprafaţă totală de 60.000 de m² treptat se transformă în ruine.

Revenind la automobilul despre care este acest articol, aflaţi că Tagaz Aquila (din latină însemnând “vultur”), a fost produs în perioada anilor 2013-2014 într-un număr de circa 200 de exemplare. Pe atunci, pentru 415.000 de ruble în schimb, se oferea un aşa-zis sportcar făcut pe un cadru tubular din oțel pe care erau ataşate panouri de caroserie din fibră de sticlă.

Sub capotă avea un motor natural aspirat de 1.6 litri şi cu patru cilindri în linie (100 CP), de la Mitsubishi, cuplat la o transmisie mecanică în cinci trepte. Avea un singur nivel de echipare care includea: sistem de climatizare, sistem audio simplu, geamuri acţionate electric, sistem de închidere centralizată, oglinzi retrovizoare încălzite şi ajustabile electric, servodirecţie, jante din aliaj, airbag pentru şofer şi ABS.

TagAZ Aquila este acum produs modernizat în Europa, în una din suburbiile Parisului, de un nou producător – MPM Motors (de facto Mihail Paramonov Manufacturing). Modelul se numeşte mai nou MPM Erelis (cunoscută şi ca PS.160) şi are un preţ de 16.490 de euro în Franţa, cu o garanţie de 2 ani sau 200.000 de km parcurşi. Şi-a făcut chiar şi un debut public în 2018 la Salonul Auto de la Paris!

Are dimensiuni de: 4.684 x 1.860 x 1.383 x 2.750 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv, iar greutatea nu depăşeşte 1.240 de kg. Sub capotă are un nou motor turbo de la grupul PSA, cu doar 3 cilindri în linie şi un volum de 1.2 litri, care produce 129 CP şi 238 Nm de cuplu (corespunde celui mai nou standard de emisii Euro 6.2!), fiind cuplat la o transmisie manuală în şase trepte ce pune în mişcare roţile faţă.

Strucura sa combină la fel un cadru tubular și un corp din materiale compozite, ceea ce potrivit producătorului, face maşina cu 10-25% mai uşoară decât modelele din acelaşi segment şi îi conferă dinamică sportivă, dar și un raport atractiv de putere-greutate. În plus, corpul său compozit este văzut ca o modalitate excelentă de a reduce prețurile pieselor, părţilor componente de schimb, deşi calitatea materialelor/asamblării per general a maşinii lasă de dorit.

Echipamentul standard îi include: jante din aluminiu de 18 inci, scaune sport profilate, oglinzi încălzite, sistem de climatizare, filtru anti-polen, sistem audio Hi-Fi cu 4 difuzoare cu Radio CD MP3, LCD şi USB port, lumini de zi LED şi proiectoare anti ceaţă, faruri care se conectează automat în baza senzorului de lumină, perne de aer, sistem antifurt bazat pe senzori de mişcare şi certificat de THATCHAM, geamuri acţionate electric, sistem ISOFIX, etc.

Presa franceză scrie că proaspătul producător care are permisiune la moment de a produce anual până la 1.000 de vehicule a reuşit deja să realizeze în Europa peste 350 de exemplare. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei, pe lângă Franța, PS.160 este vândut și în ţări ca: Cehia, Ucraina, Elveția, Germania sau Belgia, prin intermediul unor dealeri multi-brand.

Vezi şi:

(foto) A fost abandonat? Un Pontiac Firebird stă de cel puţin un an pe o stradă din Chişinău

https://autoblog.md/foto-un-automobil-rar-cu-motor-electric-sta-abandonat-pe-o-strada-din-chisinau/

(foto) O premieră pentru Moldova! Un Dartz Prombron White Horse a fost văzut în Chişinău

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/