(foto) Da sau ba? Zece lucruri care se strică printre primele la maşinile noi

Multă lume încă susține că acum nu se mai fac mașini ca pe vremuri. Asta înseamnă că în trecut, înainte de anii 2000, producătorii puneau accent pe fiabilitate și calitate, însă acum se pune accentul doar pe gadgeturi și dotări.

Producătorii și-au dat seama că nu mai pot face mașini care să circule milioane de kilometri și că ies în câștig mult mai bine din piese și revizii ulterioare, acesta fiind şi motivul pentru care nu câştigă prea mult când vând produse noi.

Iată deci zece lucruri care se strică cel mai des primele la mașinile noi.

1. Injectoarele

În cursa lor orbească de a respecta normele de poluare, producătorii de mașini au dat naștere unor motoare pretențioase și extrem de complicate. Indiferent că sunt consumatoare de motorină sau benzină, motoarele turbo de acum au niște injectoare complexe de mare presiune, care cedează mult mai des ca un injector clasic.

De regulă, aceste injectoare cedează mult mai repede la mașinile noi din două motive: calitatea slabă a carburantului și revizia proastă de care au parte mașinile. Până în 100.000 de kilometri parcurși, cam 6 din 10 mașini au probleme la injectoare.

FOTO: truckandtrailer.co.za

2. EGR

Chiar dacă ți-ai luat un automobil diesel nou, din cauză că mergi cu el mai mult în oraș, la viteze mici, din cauza că faci porniri dese și plimbări scurte, motorul nu are șansa să se încălzească la capacitate maximă. În aceste condiţii încep să se formeze depuneri de la gazele de eșapament și de la motorină.

EGR-ul care este instalat pentru a porni procesul de recirculare a gazelor, o altă măsură anti-poluare introdusă cu niște compromisuri, începe să se umple de calamină încă de la primii 50.000 de kilometri parcurși.

Colegii de la 4tuning.ro au auzit de cazuri în care mașini diesel au avut nevoie de EGR nou chiar şi la un parcurs de 15.000 de kilometri, acesta fiind un motiv pentru care mulți șoferi preferă mașinile pe benzină.

3. Turbocompresor

Foarte puține mai sunt autoturismele din ziua de azi, din orice segment, care nu au un motor turbo. Un turbocompresor ajută motorul să consume puţin și să polueze în cantități mai reduse la viteze mici, în oraș de exemplu, dar îl ajută pe șofer să aibă performanțe când dorește accelerație.

O maşină turbo are avantajele sale, dar are și costuri mai mari. Sunt multe mașini de generație nouă care au probleme cu turbina după circa 30.000 de kilometri, moment în care încep să scoată fum și să consume ulei într-o cantitate mai semnificativă.

Dacă nu ai grijă de turbina ta, nu contează cât de nouă este mașina, sigur se va strică.

FOTO: autocar.co.uk

4. Clapeta sau supapa de accelerație

Acum toate mașinile au clapetă de accelerație acţionată electronic. Nu mai este ca pe vremuri când se folosea un cablu. Adică, în momentul în care pedala de acceleraţie este apăsată cu piciorul, un senzor citește cât de puternică este apăsarea, după care îi transmite unui solenoid sau motoraș de lângă această clapetă cât de mul să se deschidă. Pentru că treaba a devenit mai complicată, dar și pentru că producătorii încep să facă aceste clapete din plastic, apar și problemele.

Nu trebuie să uităm că tot ceea este din plastic la mașină trebuie să stea sub capotă la peste 100 de grade pe timp de vară, iar acel plastic lucrează și, eventual, se crapă. Dar în primii 50.000 de kilometri altele sunt problemele. Mai exact, de la praf și umezeală, nu se mai face corect citirea informației de la pedală și clapeta nu se mai deschide sau se blochează solenoidul. În astfel de momente se poate simţi că automobilul nu mai trage deloc.

5. Senzori

Orice mașină modernă din prezent are senzori peste tot: la vilbrochen, în chiulasă, la volantă, la accelerație, la EGR și așa mai departe. De fapt, ca să funcționeze cum trebuie un motor modern din zilele noastre, este nevoie de circa 240 de elemente în mișcare sau electronice care să funcționeze perfect, la unison.

Pe vremuri, când motorul avea un carburator simplu fără electronică, lucrurile erau clare și ușor de reparat. Acum, dacă face figuri un senzor care s-a stricat pentru că făcea parte dintr-un loc cu probleme, montat pe mașina ta, cumpărată acum 5.000 de kilometri, automobilul poate intra singur în modul de avarie și poţi rămâne blocat pe loc. Prea mulți senzori înseamnă prea multe probleme.

FOTO: cieonline.co.uk

6. Pompa de motorină

Un motor diesel din ziua de azi funcționează la presiuni uriașe, capabile să taie lemnul dacă îl pui sub jetul unui injector. Responsabilă de această presiune mare este pompa de înaltă presiune care este un element complex. Aceleași cauze ca și la alte piese auto menționate mai sus, respectiv motorina de calitate proastă și intervalele lungi între revizii, duc la uzarea prematură a pompei.

Orice fir de pilitură, de praf, de impuritate din motorină va strica pompa. La unele mărci auto, această pompă nici nu este inclusă în garanție, deoarece se știe că va pica destul de repede, iar la altele oricum pică până ca șoferul să facă 100.000 de kilometri cu maşina sa nouă.

7. Cutiile cu dublu ambreiaj

Nu puține sunt cazurile în rândul posesorilor de mașini noi, produse de mărcile din grupul VW şi echipate cu transmisia DSG. Sunt multe cazuri în toată Europa de proprietari de mașini, chiar și cu 10.000 de kilometri pe odometru, care au rămas în drum pentru că i-a lăsat cutia. Iar acest lucru se întâmplă din cauza că o cutie automată cu dublu ambreiaj este foarte complexă.

Este o cutie performantă şi nu se neagă asta, dar complicată, cu multe piese în mișcare, controlate toate de două sau trei calculatoare. Acestea au la rândul lor conexiuni către senzori, către ECU-ul mașinii și tot așa. Este deajuns ca o singură piesă minusculă să dea o eroare, că rămâi cu mașina în drum.

Din fericire, majoritatea problemelor la cutiile de genul acesta sunt electronice, nu mecanice. Adică, la urma urmei, urci maşina pe platformă o duci la dealer, fac oamenii de acolo nişte “scamatorii” cu diagnoza și pleci acasă, după ce ți s-a stricat vacanța.

FOTO: zr.ru

8. Senzorii de parcare

Nu se ştie cum sau din ce sunt făcuți noii senzori de parcare. Ar fi mai preciși, mai sofisticați, îți pot arăta pe ecran distanța până la obstacol pe unele maşini, e clar că sunt mai buni, dar atât cât funcţionează! Pentru că multă lume se plânge că după doar 2-3 ani de utilizare a mașinii lor noi senzorii de parcare au cedat.

Sunt montați în serie și dacă se strică unul, nu mai merg nici ceilalți. Soluția este să îl schimbi pe cel stricat, dar cum să-l identifici? Ideea este că de la spălătorie, de la șocuri, senzorii se strică și ești bun de cheltuială suplimentară.

9. Sistemul Auto Start-Stop

Că să mai reducă poluarea din orașe, producătorii au fost obligați să vină cu soluții noi, iar sistemul Auto Start-Stop este una dintre ele. Oprești la semafor, se oprește și motorul ca să nu consume benzină/motorină aiurea și să elimine gaze în atmosferă.

Mulți posesori de mașini noi dotate cu acest sistem se pot trezi într-o bună zi că nu le mai merge – ba nu mai pornește, ba nu se mai oprește – pentru că acest sistem e destul de complicat și are o electronică aparte predispusă la a ceda. Unde mai pui că el, deși fără doar şi poate contribuie la protejarea naturii, dăunează agregatelor mașinii într-o oarecare măsură din cauza pornirilor şi opririlor des efectuate într-o singură zi.

FOTO: ebait.biz

10. Frână de parcare automată

Cu siguranță, dacă nu ai deja, ai văzut o mașină cu frână de parcare automată. Adică acea frână de mână, care, de fapt, se chema frână de urgență pentru că inițial se trăgea în cazul în care nu mai ținea frâna de picior, a fost înlocuită cu un buton. Frâna automată electronică se pune singură în clipa în care oprești mașina, iar dacă are și funcția Auto-Hold, se pune de fiecare dată când ții frâna de picior apăsată mai mult de câteva secunde, astfel încât să ţină mașina pe loc, deblocându-se doar când accelerezi.

De ce se strică frâna de mână automată? Pentru că iarna străzile nu sunt tocmai curățate ca în alte țări, iar la roți ajunge multă umezeală și zăpadă care îngheață după venirea nopții pe mașina parcată. Frâna se pune singură, iar când vrei să o deblochezi surpriză – nu merge și roată e blocată!

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

https://autoblog.md/foto-sapte-lucruri-care-vor-disparea-in-curand-din-masini-pentru-ca-vor-deveni-inutile/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/