(foto) Hyundai și KIA cresc eficiența maşinilor electrice cu noua tehnologie de pompare de căldură
Hyundai Motor Company și KIA Motors Corporation au dezvăluit detalii despre sistemul lor inovator de pompe de căldură, implementat în gama de vehicule electrice globale (EV) ale mărcilor. Sistemul de pompe de căldură are menirea de a maximiza autonomia electrică a maşinilor la temperaturi scăzute.
Pompa de căldură dezvoltată de Hyundai și KIA este catalogată ca o inovaţie de management termic care creşte distanța pe care electromobilele, absorbind căldura reziduală pentru a încălzi cabina. Aceasta permite posesorilor de maşini ECO să-și încălzească habitaclul pe timp rece, fără să afecteze semnificativ autonomia, spre deosebire de alte vehicule.
Tehnologia a fost introdusă pentru prima dată în 2014 pe prima generație KIA Soul EV. Cu un compresor, evaporator și condensator, pompa de căldură captează căldura reziduală degajată de componentele electrice ale vehiculului, reciclând energia pentru a încălzi cabina mai eficient. Tehnologia însemna că autonomia electrică a lui Soul EV de 180 km a fost protejată/neafectată în condiții de condus pe vreme rece.
Sistemul de pompe de căldură lider în industrie a fost dezvoltat acum pentru noile electromobile de la Hyundai și KIA. Noul sistem elimină căldura reziduală dintr-un număr sporit de surse pentru o autonomie optimă pe timp de climat rece. Aceste inovații înseamnă că electromobilele oferă autonomii mai consistente la temperaturi în care alte EV-uri încep să înregistreze o scădere semnificativă a distanței posibile de parcurs cu o singură încărcare.
Dotat cu cea mai recentă tehnologie de pompare a căldurii, Hyundai KONA Electric a dovedit acest lucru într-un test recent efectuat în Norvegia, cea mai avansată piață de electromobile din lume.
Federația Norvegiană de Automobilism (NAF) a comparat recent 20 de maşini electrice în condiții de vreme rece și caldă pentru a identifica modelele cu cea mai consistentă autonomie de conducere și performanță de încărcare. Testul a monitorizat abaterile de performanță ale fiecărui vehicul în condiții reci, comparativ cu cifrele declarate de producător.
Şi modelul KONA Electric a ocupat primul loc, parcurgând 405 km la rece – în comparație cu cei 449 km cotați şi declaraţi oficiali în condiții de testare a ciclului combinat WLTP (23°C/73°F). În condiții de vreme rece, KONA Electric a pus la dispoziţie 91% din autonomia sa calculată în ciclu mixt WLTP, ceea ce deviază doar cu 9% de la cifra oficială.
Tehnologia de pompare de căldură a Hyundai și KIA și-a făcut debutul în urmă cu șase ani, iar de atunci, fiind lideră în industrie, a fost dezvoltată în continuare pentru noile maşini fără emisii. Acum recoltează mult mai multă energie prin reciclarea căldurii adiționale nu numai din modulele electrice (cum ar fi motoare, încărcătoarele de bord și invertoarele), dar și de la pachetul de baterii și încărcătorul lent.
Sistemul folosește căldura generată de aceste componente pentru a vaporiza agentul frigorific de la formă lichidă la gaz. Gazul de înaltă presiune este evacuat din compresor și forțat într-un condensator pentru a fi transformat din nou într-un lichid. Acest proces generează energie termică suplimentară care este recuperată de pompa de căldură și folosită pentru încălzirea cabinei.
Această energie captată îmbunătățește eficiența sistemului HVAC (încălzire, ventilație și climatizare), reciclând-o pentru a încălzi mai eficient cabina și pentru a reduce consumul de energie din baterie. Prin reducerea sarcinii asupra bateriei, pompa de căldură reduce respectiv consumul de energie din sistemul HVAC, maximizând autonomia.
Hyundai și KIA continuă să dezvolte tehnologia pompei de căldură pentru a produce îmbunătățiri și mai mari în ceea ce privește captarea și eficiența energetică. Sistemul a fost perfecționat treptat de la introducerea sa din 2014, prin testarea pe timp de vreme extremă în nordul Suediei, unde temperaturile pot ajunge la -35°C iarna. Prin testarea la temperaturi extreme, inginerii de cercetare au identificat modalități suplimentare de a recicla cât mai multă căldură reziduală pentru a crește eficiența sistemului de pompe de căldură. Testarea tehnologiei în aceste condiții asigură că este capabilă să funcționeze chiar și în cele mai reci medii.
Pompa de căldură este una dintre o serie de inovații găsite în generația actuală de electromobile ale Hyundai și KIA, gestionarea căldurii fiind utilizată și pentru a realiza îmbunătățiri majore ale pachetelor de baterii.
Un sistem de răcire cu apă pentru seturile de acumulatori, mai degrabă decât răcirea convențională cu aer, a generat creșteri suplimentare ale autonomiei fără a crește dimensiunile fizice. Această dezvoltare înseamnă că celulele bateriei pot fi ambalate mult mai strâns, canalele de răcire cu apă ocupând mai puțin spațiu decât canalele de răcire cu aer, crescând densitatea bateriei cu până la 35%.
Această inovație înseamnă că ultimele EV-uri de la Hyundai și KIA oferă aproximativ de două ori mai multă autonomie reală și capacitate a bateriei, comparativ cu maşinile din prima generație, fiind capabile să călătorească semnificativ mai departe cu o singură încărcare. De exemplu, Soul EV din prima generație le-a oferit proprietarilor o autonomie de aproximativ 180 km de la o singură încărcare a bateriei sale litiu-ion polimer de 30 kWh. Soul EV de a doua generație, cu o baterie de 64 kWh care ocupă o cantitate similară de spațiu, este capabilă să ofere o cifră de 386 km.
Un studiu realizat de Ministerul Mediului din Coreea de Sud asupra modelelor Hyundai KONA Electric și KIA Niro EV a constatat că pompa de căldură a redus semnificativ consumul de energie din baterie în condiții de frig. Atunci când fiecare mașină a fost condusă la temperaturi de -7°C cu sistemul HVAC activat, acestea au fost capabile să mențină 90% din autonomia declarată în comparație cu călătoriile întreprinse la o temperatură ambientală de 26°C, ceea ce face stabilirea unui nou punct de referință pentru alte EV-uri. În schimb, multe electromobile oferite de alți producători au înregistrat o scădere a autonomiei lor între 18 și 43 la sută în aceleași condiții de testare.
Hyundai și KIA continuă să perfecționeze și să îmbunătățească sistemul de pompe de căldură și alte inovații de gestionare a căldurii, cu tehnologii care informează în prezent dezvoltarea EV-urilor de nouă generație de la fiecare brand.
În conformitate cu planul său “Strategy 2025“, Hyundai Motor își propune să vândă anual 670.000 de electromobile cu baterii și FCEV-uri (vehicule electrice cu pile de combustie), pentru a urca în top 3 producători de EV-uri până în 2025. Strategia KIA pe termen mediu și lung, numită “Plan S“, prevede creşterea numărului de maşini electrice în gamă până la un total de până în acelaşi an.
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise