(foto) Mai mulţi şoferi din Moldova circulă cu anvelope de iarnă vara. Avem dovada şi vă spunem de ce este periculos

Cel puţin în Republica Moldova există un paradox. Mai mulţi şoferi sunt prinşi de poliţie în sezonul rece că se deplasează având încă roţi cu anvelope de vară, în timp ce alţii, în sezonul cu vreme bună din primăvară-vară-toamnă ori tot anul împrejur le folosesc pe cele de iarnă până când le distrug.

Ne-am convins de asta după ce am fotografiat în ultimele ore roţile mai multor automobile şi dorim să vă explicăm de ce este periculos în a folosi anvelope incompatibile cu vremea de afară.

În legislația în vigoare nu se interzice expres folosirea pe timp de vară a anvelopelor de iarnă, însă este foarte clar reglementat că iarna nu le putem folosi pe cele de vară. Specialiştii afirmă că acestea din urmă devin şi ineficiente când temperatura coboară sub 7 grade Celsius. Așadar, se recomandă ca fiecare proprietar de autovehicul să aibă câte un set de anvelope dedicate pentru fiecare sezon. Nu de aia, dar nu degeaba se produc anvelope de vară şi de iarnă.

Rămâne la latitudinea șoferului dacă schimbă sau nu anvelopele atunci când vremea de afară se îmbunătăţeşte. Dar oare este o soluție bună, acceptabilă, sau un compromis care poate afecta siguranța celor din mașină? Specialiștii spun că folosirea anvelopelor de iarnă în alt sezon decât cel corespunzător pune în pericol viata șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.

Exista câteva riscuri la care ne expunem atunci când folosim anvelopele de iarnă în anotimpurile calde și anume:

  • Uzura care apare la pneuri este prematură. De ce? Pentru ca diferă compoziția cauciucului la anvelopele de vară faţă de cele de iarnă. Cele de iarnă devin mult mai rigide la temperaturi ridicate și uzura se instalează rapid; totodată, în următorul sezon de iarnă vei avea anvelope uzate și ineficiente, deoarece cu cât dimensiunea (înălţimea) canelurilor scade, cu atât siguranța anvelopei este mai mică, iar distanţa de frânare va creşte. Toate aceste situații de frânare sunt cel mai elocvent descrise în ilustrația de mai jos, care detaliază frânarea în condiții umede, de zăpadă şi de gheaţă.

  • Anvelopele de iarnă sunt mai grele și acest dezavantaj îl vei simți la viteze mari, acestea fiind concepute pentru utilizare la o viteză mai redusă (iarna se circulă de regulă mai temperat);
  • Anvelopele de iarnă cresc șansele de acvaplanare a autoturismului, deoarece profilul este gândit pentru gheaţă, nu pentru apă;
  • La cauciucurile de iarnă, riscul de explozie pe timp de vară este foarte mare, pentru că se încălzesc foarte puternic de la căldura emanată la frecarea cu asfaltul, iar ele pur și simplu nu au fost concepute să reziste la temperaturi ridicate;
  • Pe lângă distanţa de frânare mai mare pe care o au când afară este cald, şi consumul de combustibil creşte cu ele. O demonstrează nu doar diferite organizaţii, ci şi teste de anvelope cu măsurători profesioniste.

Vezi şi: Sfaturi utile: Când este momentul oportun să treci la anvelopele de vară

Vezi şi: Cum prelungim viaţa cauciucurilor de iarnă? Urmează patru sfaturi

Iată doar câteva automobile, surprinse în Chişinău, care sunt conduse fiind “încălţate” cu anvelope de iarnă vara. Sperăm că proprietarii se vor conforma normelor în cel mai scurt timp şi nu se vor supune pe ei însişi pericolelor.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/