(foto/update) Noul Ford Police Interceptor Utility, pe baza noului Explorer, a fost deconspirat

(update 06.01.2018) Premiera mondială a SUV-ului de nouă generație Ford Explorer va avea loc pe 9 ianuarie în cadrul unui eveniment special de la Detroit, care va avea loc pe stadionul Ford Field. SUV-ul va păstra cam aceleaşi dimensiuni și interiorul cu trei rânduri de scaune, însă va fi unificat cu noul model Lincoln Aviator, construit pe o platformă nouă cu motor longitudinal și cu tracțiune spate în echipare de bază.

Dar, acum câteva ore, înainte de premiera modelului de serie, Ford a arătat lumii primele imagini cu varianta de serie a maşinii care este pregătită pentru poliţia americană.

Vezi neapărat: Los Angeles 2018: Primul contact cu noul Lincoln Aviator – Reportaj Video Exclusiv AutoBlog.MD

De fapt, poliția americană a făcut cunoştinţă cu această mașină încă vara trecută, cu prototipuri pre-serie, pentru că Ford este principalul furnizor de mașini pentru serviciul local de aplicare a legii şi protecţie publică. Două treimi din achiziții au reprezentat autoturismele acestui brand, iar SUV-urile Ford Police Interceptor Utility din generația anterioară (bazate la fel pe Explorer) au reprezentat mai mult de jumătate din livrările făcute în 2017!

Ford doreşte ca şi acest vehicul să devină un bestseller şi de aceea s-a concentrat în a-l oferi într-o versiune cu o unitate de propulsie hibridă, bazată pe o combinaţie dintre un V6 de 3.3 litri pe benzină şi un electromotor. Printre caracteristicile dezvăluite oficial se numără deocamdată consumul: doar 9.8 l/100 km, ceea ce înseamnă că este cu 41% mai economic decât actualul Explorer cu un motor V6 de 3.7 litri, agregat făcut doar pentru a fi instalat pe maşini de poliţie!

Într-un „mod de poliţie” activ economiile ar trebui să fie și mai mari, deoarece mașinile de patrulare sunt lăsate mai mereu în operaţiuni cu motorul în funcțiune, care consumă carburant în gol. Acum, acest lucru nu va mai fi un motiv de îngrijorare, deoarece SUV-ul hibrid utilizează acum energia dintr-un acumulator litiu-ion pentru a alimenta toate dispozitivele electronice de la bord, şi nu carburant. Conform calculelor mai noi, utilizarea unei astfel de maşini va permite poliției să facă economii pe benzină de cel puțin 3.500 dolari pe an.

În plus, utilitarul Ford Police Interceptor Utility s-a dovedit a fi foarte agil. Într-un test comparativ organizat de Departamentul de Poliție din Michigan, SUV-ul hibrid a fost mai rapid decât alte mașini furnizate de Ford, inclusiv sedanuri cu motoare V8. Spre deosebire de predecesorul său, acesta poate atinge 0-97 de km/h cu 1.1 secunde mai repede (6.9 secunde), iar de la această viteză până la 161 de km/h accelerează în 4.7 secunde. Viteza maximă a crescut cu 8 km/h, până la 220 de km/h.

Cu toate acestea, va exista o versiune şi mai rapidă a maşinii, cu un motor turbo EcoBoost de 3.0 litri, precum și o versiune accesibilă cu un V6 natural aspirat de 3.3 litri, fără suport electric. Absolut toate SUV-urile care vor fi livrate poliţiei vor mai fi echipate cu sistem de tracţiune integrală şi o cutie de viteze automată cu 10 trepte. Se pare că varianta pentru civili a noului Eplorer va avea o gamă similară de motoare, dar maşinile în nivel de echipare de bază vor avea doar tracțiune spate.

După cum am mai menţionat anterior, varianta pentru poliţie a SUV-ului are un corp mai întărit pentru a rezista la impacturi şi atacuri, un sistem de răcire mai performant, mecanisme de frânare mai puternice şi nişte roţi cu jante simple. În cazul în care va fi necesară o lovitură în forţă a maşinii urmărite este prevăzut un buton prin care se poate deconecta sistemul de frânare automată.

Designul habitaclului din păcate încă nu a fost dezvăluit, dar compania a spus că în aproape toate dimensiunile va fi mai spațios decât în modelul anterior. Scaunele din față sunt tapițate cu material durabil, iar cele din spate sunt finisate cu vinil. În plus, spatele scaunelor din față este rigid, astfel încât persoanele arestate care sunt transportate pe bancheta din spate să nu le poată străpunge cu un cuțit de exemplu.

Printre echipamentele unice se numără sistemul Police Perimeter Alert. Senzorii săi scanează mereu spațiul din părţile laterale exterioare și din partea posterioară (pe un unghi de 270 grade) şi dacă este detectată cea mai mică mişcare la câţiva metri, sistemul electronic îi atenţionează instant pe poliţiştii din maşină, blochează uşile şi închide toate geamurile. Sistemul este folosit pentru prevenirea atacurilor intenţionate asupra oamenilor legii.

Ford acceptă deja comenzi pentru noul Interceptor Utility încă din vara anului trecut, însă livrările vor începe abia în mai 2019. Aparent, în același timp, noul Ford Explorer pentru civili va intra pe piața americană, iar toate detaliile despre el le vom afla peste câteva zile.


(14.06.2018) Noul Ford Explorer a devenit primul SUV hibrid din industrie care va fi folosit de poliţie pentru urmăriri

În Statele Unite ale Americii, gigantul Ford este principalul furnizor de mașini pentru poliția locală. La momentul actual, forţelor de ordine le sunt pregătite şi livrate şapte modele speciale, prin care sedanuri, crossovere şi chiar pick-up-uri F-150 sau variante Transit pentru transportul prizonierilor închisorilor.

Una dintre cele mai populare modele este Ford Police Interceptor Utility, maşină care în varianta pentru civili este cunoscută sub numele Explorer. Acum câteva ore Ford a demonstrat conducerii poliţiei noua generaţie a modelului, ce-i drept cu uşile închise, însă unele informaţii despre automobil au fost făcute publice, alături de primele imagini cu maşina pre-producţie.

Este deja cunoscut faptul că pe noul Explorer va fi înlocuită platforma actuală cu un aranjament transversal al motorului și cu tracţiune faţă, cu una pe care propulsorul va fi poziţionat longitudinal, în timp ce tracţiunea se va muta pe puntea din spate şi va fi permanentă. Totodată, în premieră pentru model, va debuta o unitate de propulsie hibridă şi maşinile de poliţie doar pe aceasta o vor avea.

Aşadar, urmărirea infractorilor va deveni mai puţin costisitoare şi mai prietenoasă cu mediul. Ford a afirmat că un crossover hibrid va fi cu până la 40% mai eficient în privinţa consumului, comparativ cu motorul V6 de 3.7 litri pe benzină, singurul care este pus şi doar pe exemplarele Explorer de poliţie care mai pot fi comandate acum.

În plus, hibridul va fi mai dinamic decât modelul actual și va putea dezvolta o viteză maximă mai mare. Mașinile de poliție de generaţie nouă vor avea un sistem de tracţiune integrală deja în configuraţia de bază.

Consumul redus de carburant va duce la economii anuale de 3.200 de dolari. Dacă aceste economii s-ar fi aplicat la fiecare utilitar Ford Interceptor Utility vândut în 2017, ar echivala cu peste 126 milioane de dolari sau peste 43 de milioane de galoane de combustibil economisite.

*În aceste trei imagini, actualul Ford Police Interceptor Utility (U502)

Noua unitate de propulsie, de asemenea, reduce timpul de ralanti al motorului pentru a economisi combustibil atunci când autovehiculul staționează. Totodată, poate asigura cu energie electrică girofarurile, luminile suplimentare, calculatoarele, staţia radio şi alte echipamente, de la setul de acumulatori din litiu-ion, permițând motorului pe benzină să se oprească și să ruleze intermitent doar pentru a încărca bateria.

Unitatea de propulsie va putea să se comute automat la un regim de funcţionare cu performanțe maxime atunci când va fi necesar. Setul de acumulatori este ascuns într-un loc în care nu ia spaţiul pasagerilor sau a celui din portbagaj. Noul Police Interceptor Utility hybrid mai beneficiază şi de o construcţie exclusivă care îi va proteja pe pasageri în cazul unei lovituri din spate cu o viteză de 120 de km/h!

Printre alte dotări se numără un modem Ford standard şi un serviciu Ford Telematics care poate fi folosit gratuit timp de doi ani – un instrument performant, ușor de utilizat, care oferă date referitoare la utilizarea combustibilului, reducerea emisiilor de CO2 și „sănătatea” vehiculelor.

De asemenea, prin noua funcţie Police Perimeter Alert care foloseşte sistemul de monitorizare a unghiurilor moarte la un unghi de 270 de grade, se pot detecta mişcările din afara maşinii pentru a determina un potenţial pericol. Dispune de un afișaj vizual în panoul de bord, care prezintă obiectele în mișcare, itinerarul acestora și nivel de amenințare. Atunci când se detectează o situaţie suspectă, vehiculul emite automat un zgomot puternic, închide ferestrele și blochează ușile.

Mai este disponibilă şi nouă cameră video spate pentru ca poliţiştii să poată vedea ce se face în spatele maşinii, iar cu ajutorul Class III trailer tow package noul Explorer poate tracta remorci de până la 2.26 tone.

Ford este deja gata să accepte comenzi pentru noul Police Interceptor Utility hybrid, însă livrările vor începe abia în mai 2019. Aparent, aproximativ în aceeași perioadă de timp pe piața americană va fi lansat şi noul Ford Explorer pentru civili, a cărui premieră va avea loc la unul dintre saloanele auto locale din iarna care vine.

Vânzările Ford Police Interceptor Utility au crescut cu 5% în 2018 şi în prezent reprezintă deja 65% din piața totală a vehiculelor de poliție din SUA!

Cmentariile sunt închise