(foto) Noul MAN Lion’s City 18 E, autobuzul electric ce poate transporta 120 de pasageri, se prezintă oficial

MAN intensifică oferta de autobuze electrice urbane și a pregătit pentru debut public modelul Lion’s City E de 18 metri lungime, care urma să fie prezentat în timpul expoziției de autovehicule comerciale de la Hanovra peste câteva zile.

Cu toate acestea, din cauza pandemiei de COVID-19, salonul auto a fost anulat, iar cei de la MAN au decis să-şi prezinte produsul online. Iată deci cum va arăta transportul public din viitorul apropiat.

La noul autobuz electric articulat, două motoare centrale instalate pe a doua și a treia osie îi oferă puterea de care are nevoie în trafic. Spre deosebire de motoarele electrice poziționate aproape de butucii roților, aceste agregate sunt mai ușor de accesat și au un design mai simplu. Ca atare, operatorii de transport au numai de câştigat în ceea ce privește lucrările de întreținere și costul total de proprietate.

Cele două osii motoare sunt sincronizate electronic și contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea manipulării autobuzului articulat, deoarece sporesc stabilitatea la conducere și, la rândul lor, nivelul de siguranță. În plus, autobuzul articulat este dotat cu un sistem de control împotriva derapării punţii din faţă (cu întoarcere în stânga sau în dreapta precum se poate comporta un cap tractor) și un sistem de control al unghiului de răsucire, care îmbunătățesc și mai mult stabilitatea la condus. Astfel, situațiile critice îpot fi prevenite în avans, deoarece cuplul poate fi distribuit selectiv pe cele două osii, în conformitate cu situația specifică.

În plus, cele două osii motoare măresc cantitatea de energie maximă recuperată în timpul frânării. Nivelul mai ridicat de recuperare înseamnă că autobuzul electric articulat este întotdeauna foarte eficient, indiferent de stilul de conducere al conducătorului auto sau de topografie.

Pe noul MAN Lion’s City 18 E, trenul de propulsie produce între 320 kW (435 CP) și un maxim de 480 kW (653 CP). Energia pentru propulsoare provine din bateriile modulare cu o capacitate de 640 kWh, setul fiind compus din opt blocuri de baterii de tip solid state NMC, însă din litiu-ion. Din punct de vedere chimic sunt baterii litiu-polimer, dar numite solid state, deoarece, de obicei, electrolitul lichid aici este într-o stare solidă. De asemenea, componentele nesigure, cum ar fi cobaltul, nichelul şi manganul, nu sunt utilizate în acest tip de baterie.

Bateriile au un sistem inteligent de management al temperaturii, care a fost optimizat pentru utilizarea în autobuzele urbane. Acest sistem asigură că bateriile sunt întotdeauna disponibile să ofere energie, indiferent de perioada anului, caldă sau rece. Prin urmare, MAN Lion’s City 18 E impresionează cu o autonomie de 200 km (sau chiar până la 270 km în condiții favorabile) pe întreaga durată de viață a bateriilor.

După cum am menţionat, pe acest model există un total de opt pachete de baterii, care sunt situate pe acoperișul său. Acest lucru este avantajos, deoarece înseamnă că bateriile sunt situate departe de partea din spate a vehiculului, care este o zonă cu risc mai mare de coliziune în cazul unui accident. Aceasta înseamnă, de asemenea, că ele sunt mai ușor de accesat pentru service. Bateriile pot fi încărcate printr-o mufă combinată pentru sistemul de încărcare rapidă (CCS). Cu o putere medie de încărcare de 100 kW și o putere maximă de până la 150 kW, autobuzul articulat poate fi încărcat complet în mai puțin de patru ore.

Utilizarea unui sistem de propulsie electric a avantajat, de asemenea, interiorul autovehiculului, deoarece tunelul motorului a fost omis. Acest lucru le-a oferit dezvoltatorilor o mulțime de posibilități de optimizare a spatelui vehiculului. Și au profitat din plin de acest lucru, oferind iluminat mai plăcut și patru locuri suplimentare în spate. Aceste caracteristici apar deja în versiunea de autobuz solo de 12 metri și sunt foarte apreciate de clienții MAN. În autobuzul electric articulat, acestea îmbunătățesc și mai mult nivelul de confort și oferă o ambianță mai plăcută în interior. Versiunea de 18 metri poate transporta până la 120 de pasageri – dar asta nu este o problemă pentru noul autobuz electric MAN, deoarece utilizarea propulsiei alternative permite o greutate brută mai mare, admisibilă, de până la 30 de tone.

Designul exterior şi interior al modelului a câştigat deja numeroase premii pentru simplitatea sa şi acesta poate fi văzut în imaginile din galeria ataşată. În mod evident autobuzul este dotat şi cu cele mai noi sisteme de asistenţă şi protecţie din industrie, inclusiv rampe de acces, climatizare, porturi USB, camere video, etc.

Un program de teste pe drumurile publice cu noul MAN Lion’s City 18 E, care va fi prezentat în premieră pe străzile din Barcelona și Köln, a demarat ca parte a operațiunilor de servicii regulate de acolo. Vânzările noului autobuz electric articulat au început în aprilie.

Primele autobuze solo MAN Lion’s City E de 12 metri produse în masă urmează să fie livrate clienților în al patrulea trimestru al anului 2020. Versiunea articulată de 18 metri va urma după aproximativ șase luni mai târziu și ar trebui să intre în producția de serie în prima jumătate a anului 2021.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/