(foto) Noul Zeekr 001 a devenit disponibil cu bateria de 140 kWh! Autonomia-i declarată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Zeekr, tânărul brand auto de sub aripa holdingului Geely, își lansează cel mai autonom electromobil, unul care devine automat printre puținele cu cea mai mare autonomie de pe piaţa globală.

Modelul 001 a fost oferit până în prezent cu baterii de 86 şi 100 kWh, mai nou devenind disponibilă cea de 140 kWh. Prima maşină cu bateria voluminoasă a fost înmânată deja primului client.

Bateria litiu-ion de nouă generație, marca CATL, numită CTP 3.0 Qilin, a fost prezentată pentru prima dată în vara lui 2022 și are un aspect foarte dens. Celule prismatice ocupă 72% din volumul intern, comparativ cu 63% pentru o baterie cu module cilindrice în format 4680. Densitatea de energie ajunge astfel la 255 Wh/kg. Suplimentar, bateria are un sistem avansat de răcire cu lichid.

Drept urmare, dimensiunea noii baterii cu o capacitate de 140 kWh este aproape similară cu cea existentă de 100 kWh. Iar la momentul de faţă este cea mai voluminoasă disponibilă pe o maşină produsă în serie. Amintim că şi cei de la NIO au aproape gata una de 150 kWh, însă deocamdată nu e valabilă de cumpărat.

De fapt, primul model cu noua baterie CATL de 140 kWh a devenit noul Zeekr 009. Dar în cazul modelului 001, utilizarea noului set de acumulatori a făcut posibilă stabilirea unui record de autonomie.

Pentru a reduce consumul de energie și greutatea totală a maşinii, noua şi cea mai autonomă versiune are doar tracţiune spate asigurată de un singur electromotor cu 272 CP/343 Nm. În plus, vine cu jantele de bază de 19 inchi. Opțional este disponibil un pachet sport care include jante de 22 inchi, frâne Brembo și alte scaune interioare, printre altele.

Drept urmare, autonomia-i declarată este de maximum 1.032 km faţă de cei 741 km pentru maşina cu bateria de 100 kWh. Însă, cei peste o mie de kilometri autonomie au fost măsuraţi în ciclul local CLTC, analogic celui NEDC învechit. În realitate asta ar fi plus-minus 700 de km, însă oricum rămâne un indicator decent.

Puterea maximă de încărcare a acestei baterii nu se anunţă, precum şi timpul necesar încărcării, însă platforma lui 001 suportă maximum 360 kW! Deci o stare 10-80% ar trebui estimativ să fie atinsă în puţin peste 30 de minute.

Preţul de start al unei astfel de maşini în China este echivalentul a 57.300 de dolari SUA. Apropo, Zeekr intră oficial în Europa până la sfârşitul anului curent. În câteva ţări din vestul continentului vor fi disponibile modelele 001 şi noul X.

Cmentariile sunt închise