(video) Premieră: Lynk & Co ZERO Concept s-a transformat în Zeekr 001

Concernul chinez Geely Auto Group introduce primul produs al noului brand Zeekr (Ji Ke în chineză), al patrulea din portofoliul său care este dedicat pentru electromobile. Şi dacă sub marca Maple se oferă maşini electrice relativ simple și accesibile, sub Lifan aceleași mașini, însă pentru parcuri corporative, iar sub Geometry maşini cu valoare şi tehnologie de talie “medie”, să spunem aşa, atunci Zeekr a fost conceput pentru cele mai scumpe modele care vor exista în segmentul premium!

Puţin despre Zeekr…

  • Zeekr Company Limited este numită o nouă companie de tehnologie și soluții de mobilitate electrică cu sediul în China, care va servi cererii globale tot mai mari de vehicule electrice premium.
  • Litera “Z” din denumire provine de la Generation Z, iar restul de la termenul “geek”. O altă proveniență interesantă a denumirii, cu referire la mass-media locală ar fi: primele două litere sunt derivate din cuvintele “zero emission”, a treia din mesajul “Electric-Evolution-Era”, iar ultimele două de la kripton, un gaz nobil incolor, fără miros și fără gust, al cărui nume se traduce din greacă ca “ascuns” sau “secret”.
  • Zeekr își propune să livreze un nou vehicul electric pe piață în fiecare din următorii cinci ani.
  • Strategia inițială de piață se va concentra pe China, dar va explora, de asemenea, şi oportunitățile de export.
  • Conform planurilor, Zeekr va utiliza arhitectura SEA de la Geely Holding Group și va include propriile sale tehnologii de baterii, sisteme de gestionare a bateriilor, tehnologii pentru motoare electrice și suport pentru lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice. 
  • Prin utilizarea tehnologiilor SEA, vehiculele Zeekr vor fi în măsură să primească actualizări de-a lungul întregii perioade de exploatare.
  • Mașinile Zeekr vor fi, de asemenea, vândute online și prin centre de experiență din toată China, cu planuri de extindere în cele din urmă și în Europa și America de Nord. Aceste platforme vor oferi viitorilor clienți libertatea de a proiecta și crea mașini în funcție de cerințele lor.
  • Zeekr va fi definit de serviciile și software-ul conectat care, dacă este oferit, îl diferențiază de rivalii din segment care oferă o alegere între performanță şi conectivitate. Zeekr le va oferi pe ambele într-un pachet extrem de competitiv, dar de lux.
  • În China va amenaja staţii de încărcare cu o putere de până la 360 kW. În plus față de canalele de vânzare, Zeekr va oferi maşini pe bază de abonament și baterii în arendă pentru a face produsele sale mai accesibile.

Caracteristici cheie ale maşinii electrice:

  • Primul produs se numește 001.
  • Este numit primul din lume pur electric shooting brake şi are un coeficient aerodinamic de 0,23 Cd.
  • A fost desenat în Suedia la Geely Design Göteborg şi se bazează pe Lynk & Co ZERO Concept.
  • Măsoară 4.970 x 1.999 x 1.560 x 3.005 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Volumul portbagajului se ridică la 2.144 de litri cu scaunele spate rabatate. Are şi un mic portbagaj sub capotă.
  • Bazat pe arhitectura electrică globală a Geely Holding – SEA- modelul 001 are să ofere o suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive care ajustează automat garda la sol între 117 şi 205 mm în funcție de cerințele utilizatorului.
  • Are portiere fără rame la geamuri, cu deschidere şi închidere automată când detectează că pasagerii se apropie şi ulterior se așează în habitaclu.
  • Poate detecta automat utilizatorii care se apropie prin recunoaștere facială și va ajusta automat setările salvate în profiluri.
  • De asemenea, pe toată durata de viață va beneficia de actualizări OTA, cel puţin una în fiecare trimestru, pentru a menține proprietatea auto într-un mod extrem de competitiv.
  • La momentul lansării vor fi disponibile două pachete de baterii, de 86 și 100 kWh. Toate bateriile au fost supuse unor teste extinse pentru a asigura siguranța în caz de accident. Cu o putere de încărcare de până la 360 kW(!), modelul 001 se poate încărca pentru o autonomie de 120 de km în doar cinci minute.
  • Modelul de bază are un singur motor electric pe puntea din spate cu 272 CP/384 Nm, alimentat cu energie dintr-o baterie de 100 kWh. Poate face 0-100 km/h în 6.9 secunde şi atinge autonomia maximă de 712 km.
  • Modelul de mijloc are două motoare electrice, AWD şi sistem de distribuţie egală şi instantă a cuplului între toate cele patru roţi. Produc propulsoarele cumulativ 544 CP şi 768 Nm pentru o acceleraţie de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 3.8 secunde. Viteza maximă poate depăşi 200 de km/h. Vine în combinaţie cu bateria de 86 kWh, iar autonomia se ridică la 526 de km (NEDC).
  • Al treilea model de top are la fel două motoare cu aceeaşi putere total generată şi AWD, însă energia o ia dintr-o baterie de 100 kWh. Autonomia i se ridică la 606 km în ciclu NEDC.
  • Distanţa de frânare îi este de 34 de metri de la o viteză de 100 km/h. Raza de întoarcere necesară – 5.9 metri!
  • În funcție de condițiile de drum, 001 va putea aborda ușor trasee off-road.
  • Zeekr 001 are în habitaclu un panou de bord compact de 8.8 inci și monitor mare central de 15.4 inci, pe lângă un head-up display. Butoane fizice aproape că nu există, chiar şie volan fiind comenzi tactile. precum și un afișaj de proiecție. Cheile hardware din cabină sunt aproape dispărute – chiar și pe spițele senzorilor atașați ai volanului.
  • În echipare de bază este o tapiţerie Nappa, plastic moale şi scaune multi conturate frontale cu masaj. Printre alte dotări se numără un acoperiş panoramic, sistem audio Yamaha şi climatizare pe trei zone. Prin panoul de control posterior a temperaturilor se poate manipula şi sistemul audio.

Prima piață a fost confirmată ca fiind China, livrările începând din octombrie 2021, iar expansiunea pe piața globală va începe din 2022. Către startul vânzărilor vor fi disponibile mai multe detalii despre dotări. Preţul de start porneşte de la 43.000 de dolari SUA fără subvenţii, iar a modelului de top ajunge la 55.000 de dolari.

O divizie separată a companiei – Zeekr Smart Technology Co. – a fost deja înființată, iar modelele vor fi produse la fabrica din din Hangzhou, unde Geely îşi are sediul central.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/