(foto) Porsche Unseen, partea a IV-a: Prototipurile mobile Boxster Bergspyder şi 911 Vision Safari, alături de Macan Vision Safari

Sub seria numită “Porsche Unseen”, constructorul german a decis să facă publice secrete din culisele sale. Pentru prima dată arată lumii studii de design, realizate din 2005 până în 2019, care până acum au fost ținute sub cheie, nemaivăzute.

Producătorul de mașini sport prezintă viziuni spectaculoase asupra a 15 mașini diferite. Studiile timpurii acoperă segmentele “Spin-offs”, “Little rebels”, “Hyper cars” și “What’s next?”. În acest fel, Porsche oferă o perspectivă exclusivă asupra procesului său de proiectare – de la primul desen până la modelul finit pregătit pentru producția de serie.

Aici, pe AutoBlog.MD, le vom descrie pe toate cele 15 în cinci articole separate. Iată singurele detalii despre primul trioal doilea, al treilea şi în continuare despre următoarele trei proiecte, două dintre care sunt maşini care pot fi scoase să ruleze pe drumurile publice!

  • Porsche Boxster Bergspyder

Începând cu sfârșitul anilor 1950, Porsche a dominat cursele cu motor de-a lungul Alpilor cu o succesiune de mașini sport mici și ușoare. În timp ce Porsche 910 Bergspyder a domnit suprem în Campionatul European de Hillclimb în 1967 și 1968, inginerii de curse ai lui Ferdinand Piëch au produs deja o mașină și mai extremă – Porsche 909 Bergspyder.

Datorită construcției sale ușoare, mașina personalizată pentru hillclimb (cursă în care se urcă pe un traseu în rampă contra cronometru) cântărea doar 384 de kilograme! Acest lucru îl face cea mai ușoară mașină de curse făcută vreodată de Porsche până în prezent. Chiar dacă nu a reușit victorii mari, Porsche 909 Bergspyder este încă o dovadă impresionantă a posibilităților de reducere a greutății.

Cu Porsche Boxster Bergspyder, un prototip funcţional realizat în 2014, Michael Mauer și echipa sa de design au adus un omagiu acestei legende. În același timp, designerii au arătat că Boxster din generația 981 a fost, de asemenea, ideal pentru a cuceri schimbările de altitudini din Alpi, datorită greutății reduse și a motorului puternic montat central. 

Eliberat de toate capcanele de confort, cu un parbriz superficial, o bară distinctivă în spatele scaunului şoferului, un set de instrumente de precizie de la un Porsche 918, un singur scaun pentru șofer și un raft pentru păstrarea căştii de protecţie în locul unui scaun al pasagerului din dreapta, Porsche Boxster Bergspyder era gata să abordeze traseele montane. 

Greutatea sa de doar 1.130 kg a fost completată frumos de cei 393 CP produşi de motorul său de 3.8 litri, preluat de la Cayman GT4, astfel încât raportul său greutate-putere a fost doar de 2.8 kg per CP.

Porsche Boxster Bergspyder a debutat public abia la Gaisberg Hillclimb în 2019. Astăzi, face parte din colecția muzeului Porsche – alături de strămoșul ușor după care a fost numit.

  • Porsche 911 Vision Safari

“Noi credem că nu există aproape nici un alt brand auto care poate combina o maşină sport cu caracteristici off-road, la fel de credibil ca Porsche”, a spus designerul-şef Michael Mauer.

În 1970, Porsche 911 și-a dovedit deja capacitățile uimitoare de off-road în legendarul East African Safari Rally. Cursa a condus concurenții într-o călătorie care parcurgea aproape 5.000 de km prin deşertul kenyan. În 1978, piloţii Porsche Björn Waldegård și Vic Preston Jr. au fost chiar în grupul de conducere într-un Porsche 911 SC Safari, care s-au lăudat cu garda la sol sporită, o armură completă în partea inferioară și o livrea caracteristică Martini.

Ei au demonstrat că un 911 răcit cu aer este aproape la fel de de neoprit în deșert ca și pe o autostradă sau o pistă de curse. Imaginile acestor mașini Porsche 911 Safari acoperite de praful roşu al savanei africane, stropindu-se prin gropi de apă și bazine de noroi, nu vor fi niciodată uitate.

Și de aceea echipa de design Porsche a decis să aducă un omagiu legendarei mașini sport off-road cu o re-interpretare contemporană în 2012. Porsche 911 Vision Safari a fost creat pe baza generației 991 a modelului. Cu o suspensie ridicată, carcase ale roților ranforsate, bare de protecție masive și un cockpit de raliu spartan, cu scaune de curse și cușcă de protecţie, reflectă pe deplin predecesorul său istoric de raliu. Designerii chiar au planificat un raft special montat deasupra unui ventilator în spatele scaunelor – pentru a răci căştile de protecţie între etapele deosebit de fierbinţi.

Porsche 911 Vision Safari este un prototip funcţional care şi-a finalizat test drive-ul său, botezat “Out of Africa”, pe pista de pietriș din cadrul poligonului de teste din Weissach, acolo unde în mod normal Porsche Cayenne și Macan îşi dovedesc capacitatea lor off-road.

  • Porsche Macan Vision Safari

Iar acest Porsche Macan Coupe este o machetă, făcută la scară de 1:1 în anul 2013.

Porsche Macan este acasă pe bulevardele lumii, dar, sub liniile sale elegante, există un off-roader adecvat, care doar aşteaptă pentru a fi dezlănțuit în praf și noroi. La urma urmei, acest model de mare succes dispune de tracțiune integrală activă, o transmisie sportivă cu dublu ambreiaj și un șasiu adaptabil care poate fi reglat pentru conducerea în off-road printr-o apăsare de buton. Poate că Macan este predestinat să-și demonstreze versatilitatea pe drumuri de pietriș și piste de raliuri?

Inspirat de legendarele Porsche 911 Safari și 959 Paris-Dakar, echipa de design din Weissach a montat pe Porsche Macan Vision Safari un set de anvelope corespunzătoare. Având şi o caroserie unică cu trei uşi, o gardă la sol crescută și o serie de accesorii robuste, off-roader-ul sportiv ar fi gata să părăsească asfaltul: gata să exploreze colțurile mai îndepărtate din Africa de Est sau stepa siberiană, lăsând un nor gigantic de praf în oglinda retrovizoare.

Amintim că o selecție de studii va fi, de asemenea, expusă mai târziu, pentru ca fanii să le admire direct. Muzeul Porsche va integra modelele în expoziţia sa în 2021.

Suplimentar, pentru fanii mărcii, cartea de peste 328 de pagini, intitulată “Porsche Unseen” a fost lansată de editura Delius Klasing şi este disponibilă de cumpărat inclusiv în magazinul din muzeul Porsche. Cititorilor interesați li se oferă o privire detaliată în culisele Style Porsche. 

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/