(video) Bugatti explică în detalii cum a atins aproape 500 de km/h cu un Chiron modificat

Record mondial pentru Bugatti. Un vehicul pre-producție care este derivat dintr-un Bugatti Chiron a devenit primul automobil hiper sport care a spart bariera de viteză de 300 de mile pe oră (482.80 km/h). În același timp, Bugatti a stabilit un nou record de viteză certificat de TÜV – 304.773 mph (490.484 km/h).

“Bugatti a arătat încă o dată de ce este capabil. Cu acest nou record intrăm din nou pe un teritoriu neexplorat. Niciodată un producător de maşini de serie nu a atins această viteză mare. Scopul nostru a fost să fim primul producător care a atins vreodată marcajul magic de 300 de mile pe oră. Am realizat acum acest lucru – făcându-ne pe noi, întreaga echipă și pe mine, incredibil de mândri”, a spus președintele Bugatti Stephan Winkelmann.

Cu acest nou record mondial, Bugatti se va retrage și din competiția pentru a produce cele mai rapide mașini de serie din lume!

“Am arătat de mai multe ori că construim cele mai rapide mașini din lume. În viitor ne vom concentra asupra altor domenii”, a adăugat Winkelmann.

Câștigătorul Le Mans și pilotul de teste Bugatti, Andy Wallace (58 de ani), a atins viteza maximă de 490.484 km/h în ziua de 2 august 2019 pe circuitul de teste din Ehra-Lessien din Saxonia Inferioară, Germania.

“O viteză incredibilă. Este de neconceput că o mașină ar fi capabilă de acest lucru. Dar Chiron a fost bine pregătit și m-am simțit în mare siguranță, chiar și în aceste intervale de viteză mare”, spune Andy Wallace.

Potrivit Bugatti, de la o viteză de 300 de km/h în sus, Wallace a ţinut să mărească viteza pe etape, cu câte 50 de km/h, pentru a se asigura că toate condițiile sunt corecte și că Chiron a fost optim echilibrat în ceea ce privește forţele de apăsare/ridicare.

“Chiar de la prima încercare am simțit că asta va funcționa. Chiron a rulat perfect, iar pista și condițiile meteorologice au fost ideale. Întreaga echipă a făcut o treabă fantastică”, a mai spus Wallace, încântat de realizare.

După un tur de încălzire cu acest Chiron special, Andy Wallace a intrat în curba nordică cu 200 de km/h pentru a putea atinge viteza maximă pe următoarea porţiune dreaptă de 8.8 km lungime. La un punct de frânare precis definit, el a decelat hipercarul înapoi la 200 km/h pentru a-l putea manevra prin curba sudică şi a avut la dispoziţie doar 2.000 de metri pentru a face asta.

“Am mers de pe loc şi până la viteza maximă, cu turaţii maxime ale motorului, timp de aproximativ 70 de secunde. A fost important pentru mine să intru în curbă cu 200 km/h pentru a atinge viteza maximă pe linie dreapta. Acest lucru a necesitat cel mai înalt nivel de concentrare. Acopeream câte 136 de metri într-o secundă”, a mai povestit posesorul noului record.

Nu este prima dată când Andy Wallace a stabilit un record de viteză: în 1998, britanicul a atins viteza de 391 km/h la volanul unui McLaren F1 pe aceeași pistă, stabilind, de asemenea, un record.

Pentru recordul mondial, o echipă de ingineri din diverse divizii, sub conducerea șefului de dezvoltare Bugatti, Stefan Ellrott, a pregătit un vehicul pre-producție a unui derivat Chiron. Pe lângă îmbunătățirile aerodinamice, specialiștii au acordat o importanță deosebită siguranței. Andy Wallace a fost ținut pe loc de centuri în șase puncte și protejat de o cuşcă suplimentară de siguranță pentru orice eventualitate.

Echipa Bugatti a fost susținută de specialistul italian în şasiuri de curse Dallara, precum și de producătorul de pneuri Michelin. Anvelopele de mare viteză, deja utilizate pe Chiron, au fost din nou întărite, în special sistemul de centuri aşezat deasupra carcasei, pentru a mânui o forţă de 5300 G, rămânând în acelaşi timp perfect omologate pentru a fi utilizate pe drumuri publice. La urma urmei, anvelopele se rotesc de 4.100 de ori într-un minut.

Anvelopele au fost supuse unor teste extinse pe băncile de testare la viteze de până la 511 km/h în SUA. Controale riguroase de calitate au urmat chiar și după producție: fiecare anvelopă a fost radiografiată pentru a o optimiza până la cele mai mici detalii.

Tot pe banca de teste, inginerii Bugatti au testat și performanțele motorului și interacțiunea dintre motor, cutie de viteze și șasiu în timpul diverselor manevre. Chiar și cele mai mici modificări au un efect uriaș în acest interval de viteză.

Printre alte detalii comunicate aflăm că automobilul are un motor W16 de 8.0 litri, forţat să producă 1.600 de CP în loc de 1.500. “Coada” maşinii, cu o caroserie complet din fibră de carbon, i-a extins lungimea cu 25 de cm, iar eleronul activ a fost blocat sau demontat pentru a crea o suprafaţă plată şi pentru a mări astfel forţa de apăsare şi în flux pentru ca elementul să joace un rol de stabilizator al fluxului de aer. Iar noul eşapament cu cele patru terminaţii, duble şi verticale (similare cu cele de pe noul Centodieci), chiar depăşesc gabaritele hipercarului astfel încât gazele de eșapament fierbinţi emanate să afecteze cât mai puțin posibil aerodinamica.

Șasiul a fost personalizat cu forţele celor de la Dallara. Cu indicatori senzori cu laser, suspensia adaptivă a fost setată să reducă automat garda la sol a maşinii până la un nivel maxim posibil şi sigur, totul pentru a reduce forţa de rezistență aerodinamică. În cele din urmă, de dragul reducerii greutății, a fost “aruncat” tot ce nu este necesar, inclusiv scaunul pasagerului.

Bugatti menţionează că automobilul care a stabilit acest record este un “vehicul pre-producție care este derivat dintr-un Bugatti Chiron” şi de aceea nu se exclude că toate dotările folosite pe el vor apărea pe noul Chiron Super Sport. De ce? Pentru că o astfel de versiune a avut cândva şi Veyron, iar în 2010 cu aceasta la fel a stabilit un record de viteză (431 km/h). Încă un indiciu este că atât acest Veyron, cât şi acest Chiron, au elemente decorative de culoare portocalie! Coincidenţă pură?

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/