(foto) Premieră: Noile Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC+ şi GLA 45 S 4MATIC+ vin la Geneva cu 387 şi 421 CP

Germanii de la Mercedes-Benz au decis să nu se limiteze doar la varianta GLA 35 4MATIC+, aşa cum au făcut-o în cazul lui GLB, ci şi-au dus “misiunea” până la capăt. Noile Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC+/GLA 45 S 4MATIC+ se vor prezenta public peste câteva zile la Salonul Auto de la Geneva şi sunt nişte crossovere sportive destul, destul de “rele”.

Modelele s-au ales de fapt cu (practic) aceleaşi caracteristici de care dispun variantele AMG 45 ale modelelor A-Class şi CLA-Class. Printre acestea se numără:

  • Pentru prima dată automobilul are acum grila de radiator specifică AMG cu un contur mai lat și cu 12 lame verticale.
  • Printre altele, dispune de bare de protecţie diferite, cu prize de aer mai largi, dar şi nişte aripi frontale mai mari cu arcuri evazate. Există de asemenea un splitter şi aripioare pe marginea barei de protecţie frontale, un difuzor funcţional şi câte un spoiler pe hayon. La alegere se oferă un Silver Chrome package. Un AMG Night package pentru inserţii cromate sau negre lucioase la exterior nu este disponibil.
  • Standard, modelul este dotat cu faruri LED High Performance şi jante din aliaj uşor de 19 inci, în timp ce versiunea S vine cu jante de 20 de inci din uzină. Opţionale sunt jante de 21 de inci. De asemenea, mecanismele de frânare au etriere vopsite în gri cu inscripţii AMG sau unele mai mari cu câte şase pistoane şi vopsite în culoare roşie respectiv.
  • Încă o deosebire între aceste versiuni este că terminaţiile eşapamentului au un diametru de 82 şi 90 de mm respectiv, iar difuzorul de aer are patru lame separate la aceeași distanţă. Opţional nu se oferă un AMG Aerodynamic package cu elemente aerodinamice suplimentare şi mai mari în dimensiuni, dar şi jante forjate, ca şi pe modelele AMG 45 mai mici.
  • Dezvoltatorii de la AMG au mai întărit corpurile automobilelor pentru a asigura o mai mare stabilitate la viteze mari. Plăci, bretele şi alte elemente suplimentare de sporire a rigidităţii sunt ataşate sub motoare şi în zona suspensiilor.
  • Noul CLA 45 4MATIC+ Shooting Brake este al treilea automobil dotat cu noul motor turbo cu patru cilindri şi un volum de 2.0 litri. Spre deosebire de cel cu patru cilindri instalat transversal pe modelele AMG 35 sau modelele anterioare, noul agregat este rotit în jurul axei sale verticale cu 180 de grade.
  • Acest lucru înseamnă că turbo compresorul și colectorul de evacuare sunt acum poziționate în partea din spate. Prin urmare, sistemul de admisie este poziționat în faţa sa. Această configurație a permis specialiştilor ca să facă propulsorul cât mai plat posibil și avantajos din punct de vedere aerodinamic.
  • Vezi toate detaliile despre motor AICI.
Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC+Mercedes-AMG GLA 45 S 4MATIC+
Motorunitate de 2.0 litri şi cu patru cilindri în linie, cu turbocompresor twin-scroll cu rulmenţiunitate de 2.0 litri şi cu patru cilindri în linie, cu turbocompresor twin-scroll cu rulmenţi
Volum1.991 cm³1.991 cm³
Putere maximă387 CP la 6.500 rpm421 CP la 6.750 rpm
Cuplu maxim480 Nm între 4.750-5.000 rpm500 Nm între 5.000-5.250 rpm
Tracţiuneintegrală AMG Performance 4MATIC+ complet variabilă cu AMG TORQUE CONTROLintegrală AMG Performance 4MATIC+ complet variabilă cu AMG TORQUE CONTROL
TransmisieAMG SPEEDSHIFT DCT cu opt trepte şi dublu ambreiajAMG SPEEDSHIFT DCT cu opt trepte şi dublu ambreiaj
Consum mixt9.2-9.1 l/100 km9.3-9.2 l/100 km
Nivel mixt de emisii CO2211-209 g/km212-210 g/km
Clasă de eficienţăFE
Timp acceleraţie 0-100 km/h4.4 s4.3 s
Viteză maximă250 km/h270 km/h
  • Ambele motoare sunt cuplate la cutii de viteze AMG SPEEDSHIFT DCT 8G cu dublu ambreiaj (cu padele în spatele volanului şi o funcţie Launch Control) şi transmit puterea spre roţi prin intermediul unui sistem de tracţiune integrală complet variabil AMG Performance 4MATIC+.
  • Secretul celui din urmă îi este în funcţia AMG TORQUE CONTROL din noul diferenţial care se găseşte pe puntea din spate. Acesta are două ambreiaje multi disc controlate electronic, fiecare dintre acestea fiind conectate la un arbore de acționare a axului. În acest fel, puterea nu poate fi doar complet distribuită variat între roțile din față și din spate, dar, de asemenea, selectiv între cea din stânga şi din dreapta din spate.
  • Din păcate, spre deosebire de modelele compacte AMG 45, pentru noul GLA 45 nu se anunţă prezenţa unui Drift Mode şi a setărilor sale specifice.
  • Controlul cuplului spre puntea față și spate, și între cele două roți spate, este electromecanic. Factorii influenți pentru distribuția cuplului nu sunt doar viteza de deplasare, accelerația laterală și longitudinală și unghiul de direcție, ci și diferența de viteză de rotație între roțile individuale, treapta selectată a transmisiei şi poziţia acceleratorului.
  • Suspensia maşinilor este una de tip McPherson pe puntea din faţă şi multi link pe cea din spate. Opţional sunt disponibile nişte amortizoare adaptive cu trei moduri de funcţionare.
  • Mecanismele de frânare standard au discuri care măsoară 350/330 mm şi au etriere cu câte 4/1 piston pe faţă şi pe spate. Modelele S şi cele standard cu pachet opţional AMG DYNAMIC PLUS sunt echipate cu discuri de 360 mm şi cu câte şase pistoane în etrierele din faţă.
  • Servodirecţia este electromecanică şi sensibilă la viteze, iar eşapamentul sport AMG include supape active şi câteva moduri de redare a sunetului.
  • Sistemul AMG DYNAMIC SELECT, care include diverse setări pentru motor, cutie de viteze, AMG DYNAMICS, eşapament şi şasiu, este format din cinci moduri (Slippery, Comfort, Sport ,Sport +, Individual) + RACE care vine standard pe modelele S.
  • Interiorul este făcut în stilul modelelor inferioare din gama AMG, dar cu mai multe dotări şi opţiuni de personalizare. Panoul de bord şi sistemul MBUX include meniuri specifice noilor versiuni. Opţionale sunt nişte scaune AMG Performance şi un volan AMG Performance (standard pe GLA 45 S).

Preţul de start al modelului nu a fost anunţat deocamdată.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise