(foto) Premieră: Noile X5 şi X7 M50i – deocamdată cele mai puternice SUV-uri marca BMW

Un nou vârf al gamei de motorizări pentru modelele Sports Activity Vehicle din clasa superioară şi segmentul de lux, sub forma unui motor V8 nou cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, o putere maximă de 530 CP şi tehnologie a suspensiei specifică modelului completată cu diferenţial sport M.

Motorul de pe BMW M850i şi mai nou BMW M550i îl primesc acum primele maşini de teren a bavarezilor!

Familia BMW X este completată de două noi modele de vârf. Noile modelele BMW X5 M50i şi la BMW X7 M50i beneficiază de performanţa propulsorului pe benzină V8, echipat cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, care oferă o putere maximă de 530 CP. Mai mult ca niciodată, aceste motoare de top noi subliniază natura sportivă a celei mai noi generaţii a modelului Sports Activity Vehicle (SAV) original şi a primului model BMW X din segmentul de lux. Ambele modele beneficiază de sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive şi de o tehnologie a suspensiei specifică modelului, dezvoltate cu competenţa BMW M GmbH.

Asemenea tehnologiei de propulsie şi de suspensie, dotările de design specifice modelului ale noilor BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i scot în evidenţă exclusivitatea celor două modele. Mai mult, natura exclusivă a noilor modele cu motor cu opt cilindri este reflectată şi de calitatea superioară a echipării standard.

Propulsorul de 4.4 litri al noilor BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i accentuează trăsăturile caracteristice ale motoarelor cu opt cilindri în ceea ce priveşte dezvoltarea puterii şi cuplul până la un nivel remarcabil. Mai multe componente au fost actualizate de la precedenta versiune a motorului. Acestea includ carterul, corpul cilindrilor, pistoanele, arborele cotit şi chiulasa, alături de tehnologia BMW TwinPower Turbo recent actualizată. Turbo compresoarele poziţionate în V dintre rândurile de cilindri au fost lărgite, în timp ce injecţia directă pe benzină înregistrează performanţe la un nou nivel maxim al presiunii de 350 bar. Pachetul tehnologic include şi cele mai noi versiuni ale controlului complet variabil al supapelor VALVETRONIC şi ale gestiunii variabile a arborelui cu came Double VANOS.

Noul motor V8 răspunde la fiecare mişcare a pedale de acceleraţie. Motorul generează cuplul maxim de 750 Nm încă de la 1.800 rpm – şi rămâne disponibil până la o turaţie de 4.600 rpm. Nivelul maxim de 530 CP este activat între 5.500 şi 6.000 rpm. Prin urmare, noul BMW X5 M50i este capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 4.3 secunde. Noul BMW X7 M50i realizează sprintul în 4.7 secunde. Viteza maximă este limitată la 250 de km/h.

Această dezvoltare superioară a puterii este acompaniată de o progresie impresionantă a acusticii, care este generată de sistemul de evacuare M sport ce este disponibil standard. Prin utilizarea controlului experienţei de condus, conducătorul poate alege între un mod foarte sportiv şi unul orientat mai mult spre confort. În modurile SPORT şi SPORT PLUS, nu doar curba caracteristică a pedalei de acceleraţie este configurată pentru un stil de condus dinamic, ci şi dezvoltarea puterii şi caracteristica remarcabilă a acusticii motorului V8.

Caracteristicile de performanţă ale acestor modele SAV orientate spre sportivitate sunt susţinute de natura specifică a transmisiei. Noul motor V8 este combinat standard cu o transmisie sport Steptronic cu opt trepte, caracterizată de proprietăţi foarte dinamice de schimbare a vitezelor. Padele de schimbare sunt dispuse în spatele volanului pentru control manual în alegerea treptelor. Funcţia Launch Control permite accelerări cu tracţiune optimizată cu performanţe dinamice maxime de la demaraj.

Cea mai nouă versiune a sistemului BMW xDrive distribuie cuplul motor între puntea faţă şi cea spate într-o manieră care permite adaptarea rapidă şi precisă la condiţiile de drum. Sistemul inteligent de tracţiune integrală îmbunătăţeşte agilitatea şi tracţiunea ale noilor BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i alături de stabilitatea în orice condiţii meteo şi de drum. Aceste caracteristici sportive sunt susţinute şi în situaţiile de condus foarte dinamic de accentul pe puntea spate pus de designul sistemului.

În plus, echiparea standard a noilor BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i include şi diferenţial sport M. Controlat electronic, diferenţialul spate blocant cu angrenaje conice limitează echilibrarea vitezei de rotaţie dintre roata de pe interiorul virajului şi cea de pe exterior şi permite accelerări foarte dinamice la ieşirea din viraj. În plus, diferenţialul sport M, care este interconectat cu DSC (controlul dinamic al stabilităţii), optimizează tracţiunea şi transmisia puterii când se conduce pe teren neasfaltat şi când există valori diferite ale frecării la rulare între roţile spate. Acest lucru contribuie la prevenirea patinării roţilor din cauza aderenţei insuficiente, cuplul fiind redirecţionat către cealaltă roată.

Suspensia specifică modelului a noilor BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i a fost adaptată cu minuţiozitate pentru a extrage potenţial maxim din designul remarcabil al propulsiei, bazat pe cunoştinţele BMW M GmbH. Ambele modele utilizează un principiu de construcţie care cuprinde o punte faţă cu dublu ax transversal şi punte spate cu suspensie multibraţ, combinate cu cinematică şi elastocinematică specifice pentru suspensia roţii, setări independente ale suspensiei şi amortizoarelor, dar şi jante M de 21 de inci din aliaj uşor, acoperite cu anvelope mixte.

Echiparea standard include şi direcţie electromecanică cu funcţie Servotronic şi sistem de frânare m M sport cu etriere vopsite în albastru, ce poartă logoul M. De asemenea, ca echipare opţională sunt jantele de 22 de inci din aliaj uşor, şi acestea în anvelope mixte.

Noul BMW X5 M50i este echipat cu suspensie M adaptivă. Unul dintre cele două seturi de caracteristici poate fi selectat pentru amortizoarele controlate electronic, care poate fi activat prin utilizarea comutatoarelor Driving Experience Control, ce cuprind modurile COMFORT şi SPORT.

Noul BMW X7 M50i este dotat cu suspensie pneumatică adaptivă pe ambele punţi, care este disponibilă opţional şi pentru noul BMW X5 M50i. În modul de condus SPORT, precum şi la viteze de peste 138 km/h, aceasta duce automat la o reducere a gărzii la sol cu 20 de milimetri faţă de nivelul normal. Cu toate acestea, conducătorul are posibilitatea de a ajusta înălţimea caroseriei prin activarea unui buton din cockpit; sunt disponibile două niveluri, care măresc înălţimea cu până la 40 de milimetri peste setarea standard; de exemplu, acest lucru este util când se conduce în regim off-road.

Disponibilă opţional, direcţia activă integral (roţi directoare spate) se poate comanda pentru ambele modele, contribuind la îmbunătăţirea suplimentară a agilităţii automobilului. De asemenea, are ca rezultat un nivel superior atunci când vine vorba de schimbarea benzii şi manevrabilitatea în traficul urban, prin codirecţionarea roţilor spate fie în aceeaşi direcţie, fie în direcţie opusă, în funcţie de viteza de condus.

O creştere suplimentară a caracteristicilor de condus superioare şi dinamice se realizează prin intermediul direcţiei active integral în combinaţie cu barele stabilizatoare antiruliu active electronic, care, prin intermediul motoarelor pivotante electrice montate pe punţile faţă şi spate, asigură o echilibrare foarte rapidă şi precisă a forţelor laterale de ruliu în timpul abordării dinamice a virajelor. Ambele sunt parte integrală a pachetului opţional Professional de suspensie M adaptivă pentru noul BMW X5 M50i şi a echipării Executive Drive Pro disponibilă opţional pentru noul BMW X7 M50i.

Din punct de vedere estetic, prizele de aer foarte largi pe care le au barele de protecţie posterioare ale maşinilor sunt un indiciu clar al cerinţelor de răcire ale motorului V8. Designul unic al pragurilor laterale şi al barei de protecţie din spate, pachetul BMW Individual high-gloss Shadow Line şi anumite elemente de design în nuanţă Cerium Grey contribuie în mod similar la sublinierea statutului remarcabil al modelelor cu motorizare cu opt cilindri.

Interiorul celor două vârfuri de gamă din familia BMW X dispun de volan M îmbrăcat în piele, levier al cutiei de viteze cu logo M, tapiţerie cu piele Vernasca cu cusături contrastante şi suprafeţe perforate, dar şi benzi de interior în Aluminium Tetragon (BMW X5 M50i) sau lemn preţios Fineline Black cu efect metalizat foarte lucios – împreună, acestea asigură un sentiment de lux cu o notă de sportivitate.

Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, echiparea standard cuprinde şi praguri iluminate care afişează logo-ul „M50i”, tapiţerie a plafonului în Anthracite (pentru X5 M50i) sau Alcantara Anthracite (pentru X7 M50i) şi sistem audio Hi-Fi (pentru X5 M50i) sau sistem de sonorizare Harman Kardon surround (pentru X7 M50i).

Noile BMW X5 M50i şi BMW X7 M50i vor fi produse cu începere din august 2019 la uzina BMW din Spartanburg (SUA) şi vor fi disponibile din toamna acestui an.

Cmentariile sunt închise