(foto) Record de autonomie pentru noul Range Rover Sport PHEV, stabilit în Rusia
Cu noul Range Rover Sport facelift, în versiunea sa plug-in hybrid, s-a încercat în luna aprilie a acestui an stabilirea unui record de autonomie, rulând maxim cât a fost posibil fără realimentare şi fără reîncărcare.
Şi s-a reuşit! Performanţa a fost înregistrată în aşa-zisa Carte a Recordurilor din Federaţia Rusă.
În spatele volanului mașinii a fost un echipaj al echipei sportive LAV Racing, din care a făcut parte colegul nostru şi pilotul Andrei Leontiev, dar și inginerul auto Maxim Leonov, care este şi un celebru organizator al numeroaselor expediții. Cu acest SUV s-a pornit de la Moscova şi s-a mers spre sud pe autostrada M4 “Don”.
Echipajul şi-a început traseul din preajma şoselei de centură a metropolei cu un nivel maxim de energie în baterie și un rezervor de 91.5 litri plin cu combustibil. Înainte de start, capacul buşonului rezervorului de carburant, dar și cel al portului de încărcare, au fost sigilate de către un observator al Federaţiei de Automobilism din Rusia. Reprezentanții săi au urmat SUV-ul pe tot traseul şi în unele locaţii se opreau împreună pentru a face note cu privire la itinerarul parcurs.
Vezi şi: (video) Test Drive: Noul Range Rover Sport Facelift
Se menţionează că maşina s-a deplasat pe tot traseul cu o viteză medie de 64 de km/h. În regim full electric nu a rulat. Energia din baterie a fost combinată cu motorul pe benzină şi astfel s-a ajuns la un consum de aproximativ 4.0 litri la sută. Aceasta s-a irosit totalmente după primii 220 de km parcurşi.
Ulterior, după această distanţă, bateria a început din nou să se încarce atunci când se rula pe drumuri în pantă, datorită sistemului de recuperare a energiei de la bord. Energia electrică era folosită iar în combinaţie cu motorul cu ardere internă, dar deja doar pe drumurile în rampă, pentru ca benzinarul să nu fie forţat să consume mult carburant. Prin urmare, consumul mediu într-un astfel de regim de utilizare a agregatului cu patru cilindri s-a ridicat la şapte litri la 100 km.
Distanţa maximă care s-a parcurs cu maşina a fost de 1.296 de km! Dacă s-a folosit sistemul de climatizare sau altele care consumă suplimentar fie energie, fie benzină, nu se menţionează. Totuşi, scopul principal al acestui experiment a fost ca să se analizeze cum o tehnologie orientată în primul rând spre utilizarea în oraşe poate funcţiona în deplasări pe distanţe lungi. Rezultatele au fost îmbucurătoare şi peste nivelul aşteptărilor.
Noua versiune plug-in hybrid a lui Range Rover Sport se numeşte P400e și combină un sistem avansat compus dintr-un motor Ingenium cu un volum de 2.0 litri şi cu patru cilindri (300 CP) cu unul electric care produce 116 CP. Puterea totală se ridică la 404 CP şi 640 Nm de cuplu. Cutia de viteze este automată ZF cu opt trepte.
Setul de acumulatori este ascuns în podea şi are o capacitate de 13.1 kWh. De la o priză casnică acesta poate fi încărcat în 7.5 ore, însă dacă este folosit un sistem de reîncărcare rapidă timpul scade până la cel mult 2 ore şi 45 de minute. Autonomia electrică pe care o poate oferi este de până la 51 de km.
Împreună cu un sistem de tracţiune integrală permanentă o astfel de maşină accelerează de la 0-100 de km/h în doar 6.7 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 220 de km/h. În regim de rulare complet electric viteza maximă este de asemenea limitată – 137 de km/h. Noul Range Rover Sport P400e mai este dotat cu un sistem de recuperare a energiei la frânare care încarcă bateriile. Consumul mixt de combustibil poate ajunge chiar şi la 2.8 litri la 100 de km parcurşi, potrivit producătorului.
GALERIE FOTO (sursă: LavProduction)
Cmentariile sunt închise