(foto) Un Ford vechi de aproape un secol va putea fi văzut la AutoClassica la Castel Mimi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La sfârşitul săptămânii viitoare, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim în articole individuale, acesta fiind dedicat unuia dintre cele care au stat la baza industriei auto, mai ales a celei americane – Ford Model A!

Primul automobil produs în masă a fost legendarul Ford Model T. Drept urmare, mai multe companii au încercat să intre în această industrie şi să-şi facă propriile maşini. Astfel, pentru a nu pierde clienţi, Ford a înțeles că trebuie să elaboreze un model mai accesibil și în acelaşi timp mai modern, iar rezultatul luării unei asemenea decizii a devenit Model A, al doilea succes comercial al mărcii.

La evenimentul nostru va fi expus un Ford Model A, apropo înmatriculat în Republica Moldova, într-una din multiplele caroserii în care a existat – Sport Coupe. Automobilul din imagini a fost produs în anii 1928-1929 (modelul facelift în anii 1930-1931), fiind o vreme modelul de top printre coupeuri, cu un acoperiș moale și s-a vândut pentru 530 USD (echivalentul a aproximativ 7.500 de dolari astăzi).

Sport Coupe era o mașină cu două portiere și două locuri, care se remarca printr-un design elegant și sportiv, foarte apreciat mai ales de tineri. Una dintre caracteristicile cele mai remarcabile erau geamurile care puteau fi coborâte, comparativ cu cele glisante de pe modelele anterioare. Mașina era, de asemenea, echipată cu un “rumble seat”, un soi de banchetă rabatabilă amplasată în partea din spate a cabinei, care putea fi folosită pentru a îmbarca pasageri suplimentari.

Sistemul de suspensie a fost semnificativ mai bun față de cel de pe Model T, având amortizoare hidraulice cu dublă acțiune şi arcuri lamelare pe toate cele patru roți. Aceasta au sporit semnificativ calitatea călătoriei și manevrabilitatea, făcând mașina mai confortabilă și mai ușor de condus. Frânele-i cu tamburi reprezintă un alt upgrade considerabil față de sistemul rudimentar de pe Model T.

Sport Coupe este, de asemenea, echipat cu o cutie de viteze manuală în trei trepte, care era sincronizată pe cele două trepte superioare. Acest lucru însemna că schimbarea treptelor era mai ușoară și mai fluidă decât în modelele anterioare. Transmisia include şi un ambreiaj standard, ceea ce reprezenta un alt avantaj față de sistemul de pe Model T.

În ansamblu, Ford Model A Sport Coupe a reprezentat o evoluţie semnificativă față de Model T, cu un motor mai puternic, suspensie şi frâne mai bune, dar şi un interior mai confortabil. Designul său sportiv și caracteristicile practice l-au făcut o alegere populară printre tinerii șoferi și cei care doreau o mașină distractivă și în acelaşi timp elegantă. Astăzi, Model A rămâne o mașină clasică populară şi mulți entuziaști le restaurează, după care le conduc.

Precum toate Model A, versiunea Sport Coupe este propulsată de un benzinar de 3.3 litri, cu patru cilindri în linie şi 40 CP generaţi la 2.200 rpm, ceea ce a reprezentat o creștere de putere semnificativă față de motorul lui Model T. Viteza maximă generată, având tracţiune spate şi o tonă greutate proprie, este de aproximativ 105 km/h.

Modelul facelift introdus în 1930 oferea deja 45 CP. Dotările opționale disponibile pentru Sport Coupe includ scaunul “rumble”, un suport pentru bagaje și o husă pentru roata de rezervă, printre altele. În total a fost produs în 315.550 de exemplare între anii 1928-1931.

Apropo, ştiaţi că Ford Model A exista şi în Uniunea Sovietică? GAZ-A, copia sa făcută sub licenţă, s-a produs în perioada anilor 1932-1936, după încetarea producţiei originalului Model A în SUA. GAZ-A a fost de fapt primul automobil sovietic produs în masă.

Vă invităm să vedeţi această istorie pe roţi îndeaproape şi să aflaţi mai multe de la proprietar!

Detalii despre AutoClassica la Castel Mimi şi bilete la eveniment

Cmentariile sunt închise